歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2017年1月號)

1001 回覆
13 Like 0 Dislike
最近買咗支台灣制噴筆,開始學習上色

想請教一下,有冇D乜嘢網站係教人溝色

無架 一係睇人成品有無分享
最正路係都係睇番原理
紅藍黃黑白齊晒就ok

研究下先,唔該巴打
最近買咗支台灣制噴筆,開始學習上色

想請教一下,有冇D乜嘢網站係教人溝色

無架 一係睇人成品有無分享
最正路係都係睇番原理
紅藍黃黑白齊晒就ok

研究下先,唔該巴打

首先最簡單係色表啦
其次係白色,黃色,紅色點發色
再其次係螢光色點幫手發黃同紅色
之後係金屬色等等
自己試下玩下問實際

好少人講,我自已就諗緊筆刀有乜用果陣發掘到 ,初頭都剩係用砂紙同挫
順便問埋神剪係一樣會白化?

神手白化個機會會比金剪少d
貴係貴得有原因
不過唔好依賴太多,筆刀好洗好用

已經用緊依個方法
廢剪剪件,再用把好少少既剪剪剩少少水口,筆刀推平,
砂紙600 800 1000 1200 3m紅藍綠 咁磨

淺色件冇問題 但深色件都係會有個印係度 用緊ustar百零蚊果把剪
係邊度出問題?
http://p-bandai.hk/item/item-1100005263/?utm_source=SocialGear&utm_medium=DPA
我想問呢盒同 雙刀 封面果盒有咩分別?

係唔係新野黎?
http://p-bandai.hk/item/item-1100005263/?utm_source=SocialGear&utm_medium=DPA

係唔係新野黎?

依盒係普通既型態
無大劍,最基本既背包
即係正宗呃你錢

貴係貴得有原因

已經用緊依個方法
砂紙tel:6008001000 1200 3m紅藍綠 咁磨

淺色件冇問題 但深色件都係會有個印係度 用緊ustar百零蚊果把剪
係邊度出問題?

平滑?

係唔係新野黎?

依盒係普通既型態
無大劍,最基本既背包
即係正宗呃你錢

又唔係咁講
唔係個個都接受到大劍造型或設定
當初睇圖書館戰爭part睇到佢出大劍真心想嘔
都係基本最好

係唔係新野黎?

依盒係普通既型態
無大劍,最基本既背包
即係正宗呃你錢

又唔係咁講
都係基本最好

講膠量黎講真係好仆街
賣3百幾 ,少左既野多過多左

素組補色已經幾靚

就咁劍西仲靚

已買左雙劍版 等緊貨到

嘩屌 淘完返黎砌 , 啲膠既質素真係
平時用落模型膠水去啲接駁位度(當然唔係關節位) 買個保險如果唔小心跌左落地都唔會散晒,呢隻落左小小係個眼後啲接駁位度,成個接駁位溶撚左 。呢個都算,隻垃圾全動手先係最垃圾!已經唔望佢有rx78 3.0隻手既質素,諗住整個拳頭手算。屌 ! 一扭啲手指 係脆撚左出黎,清脆既啪一聲。 依家左手冇左手指公,右手冇左無名指 between 件野外表的確係幾靚,但唔會再買國貨

就咁劍西仲靚

已買左雙劍版 等緊貨到

嘩屌 淘完返黎砌 , 啲膠既質素真係
平時用落模型膠水去啲接駁位度(當然唔係關節位) 買個保險如果唔小心跌左落地都唔會散晒,呢隻落左小小係個眼後啲接駁位度,成個接駁位溶撚左 。呢個都算,隻垃圾全動手先係最垃圾!已經唔望佢有rx78 3.0隻手既質素,諗住整個拳頭手算。屌 ! 一扭啲手指 係脆撚左出黎,清脆既啪一聲。 依家左手冇左手指公,右手冇左無名指 between 件野外表的確係幾靚,但唔會再買國貨

砌bandai係會舒服好多 同埋佢隻可動手係出哂名易爛
新手一問
CITADEL 呢個牌子嘅水性手油油係邊買,幾錢

貴係貴得有原因

已經用緊依個方法
砂紙tel:6008tel:0010001200 3m紅藍綠 咁磨

係邊度出問題?

平滑?

好平滑架

已經用緊依個方法
砂紙tel:6008tel:0010001200 3m紅藍綠 咁磨

係邊度出問題?

平滑?

好平滑架

會唔會係你剪件果度出問題
近幾年d模一件零件有分粗幼注料口
剪既時候應該由最幼開始剪到最粗
由最粗開始剪起舊件就會係連住個框既情況下移位
當有shear force集中係一個地方拉扯個零件無論你點處理都會白化

呢隻外型靚過bandai ,雖然難搞但冇後悔,一百頭可以有咁大盒野包水貼已經好好,已經淘多左對手

不過下次都係買返bandai,龍桃子實在唔岩我呢啲新手玩。啲件有啲簡單,補色難左。 個骨成日啲件都啪唔埋有小小空位,雖然唔影響外表 但好驚一跌會散到啲件唔見晒(童年陰影)

呢隻外型靚過bandai ,雖然難搞但冇後悔,一百頭可以有咁大盒野包水貼已經好好,已經淘多左對手

不過下次都係買返bandai,龍桃子實在唔岩我呢啲新手玩。啲件有啲簡單,補色難左。 個骨成日啲件都啪唔埋有小小空位,雖然唔影響外表 但好驚一跌會散到啲件唔見晒(童年陰影)

我剩係買左兩set裝冇連素體
砌左兩下覺得d件太劣就雪左

我暫時只係砌左素體 仲有個劍裝未砌 其實我一路砌一路屌 但係個盒實在太大,想快啲砌完掉撚個盒佢

平滑?

好平滑架

會唔會係你剪件果度出問題
近幾年d模一件零件有分粗幼注料口
剪既時候應該由最幼開始剪到最粗
由最粗開始剪起舊件就會係連住個框既情況下移位
當有shear force集中係一個地方拉扯個零件無論你點處理都會白化

原來要由幼剪起 一直冇為意
今晚再試下

係唔係新野黎?

依盒係普通既型態
無大劍,最基本既背包
即係正宗呃你錢

又唔係咁講
都係基本最好

講膠量黎講真係好仆街
賣3百幾 ,少左既野多過多左

ok thx bro
買咗隻細千歲鷹砌
新手想問下野
小弟近排試玩上色
買左樽 X20 同 火機油果啲白電油
抺啲出界位
但依兩支野都好大陣味
有無啲無咁大陣味嫁

普遍都係用依兩樣

有冇做好安全準備
帶口罩果啲?

底色, 上色, 消光可以AV油, 無味
滲線就....繼續研究中 其實AV油都滲得, 但好易抹唔乾淨
仲有買左傳說中既畫線鉛芯筆 同埋0.2mm既油墨水筆, 未試效果

MIG有滲線液
無乜味
出界唔洗添加野就直接抹得甩

屋企唔知咩事,買靚鉗都一定會生銹,
如果生銹成咁,應該點搞同保護
已經買咗god hand個套套住嚟收埋都係咁樣

果支炮同把劍我個人感覺上係最難砌 主體反而冇咩問題喎 啪唔埋就斜剪個榫位 好順利
日本運左盒中古壽屋純白騎士番黎, 個盒同袋仔入面好多蟲仔屍體, 幾個品種 究竟點存放架日本仔, 好彩唔係盒控, 即刻全部開袋丟埋個盒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞