有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
我盆珍珠橙種左兩三個月,呢排好多葉變黑,點搞?
我4-5日淋一次水,每次淋少少都已經係盆底出返黎,每次都有加少少綠葉肥

另外有棵地球芒,重難搞,d葉好黃,泥面有d白色塵,唔識搞

士多啤梨
辣椒發緊芽,好多好密 幾時應該分盤同埋一盤留幾多棵苗?而家有兩塊葉
要快d移苗落第二個盤,一盤一棵,只留強株。如果你一大堆一齊種,遲下會生唔大、無營養而死

水種緊羅勒同薄荷,幾時可以換落泥種?
有根就可以落泥

另外呢邊冬天keep住十度以下,放室內大概十六七度到,有無問題架?

睇下係咩植物啦,耐寒/喜寒嘅都可以放10℃以下,不過苗就16/7℃好d。如果佢本身係10℃左右發芽生長正常就一直都係呢個溫度就ok

唔該巴打
我4-5日淋一次水,每次淋少少都已經係盆底出返黎,每次都有加少少綠葉肥

有冇相望下?
啲植物係咪要淋水淋到個盆底漏哂水先至夠?

泥濕就ok,唔一定要漏哂水,但有時泥面呈淺啡/乾燥,唔代表入面係乾(冬春天好多時都有呢種情報,濕度高又唔夠陽光)

要判斷泥是否濕潤的方法:將手指插入泥約兩格手指位,如果有濕泥痴住手指就係適合
過年買落蘭花養唔養埋落去好? 等下次開花可能都幾年
一片天巴打 你令我又想種下野啦

嘩!巴打 你盤風信子靚到咁既
一片天巴打真係好有心冇得輸 早排去花墟問過下,大概初十五大陸d人先開工(姐係今日) 希望下星期有新貨
過年買落蘭花養唔養埋落去好? 等下次開花可能都幾年

種下冇壞,再開多次花會好有成功感的

士多啤梨

幾時有得食

士多啤梨

幾時有得食

種左兩個幾月
應該有排

有冇相望下?

初頭剩係盆邊既葉變黑,呢個星期大部分葉都黑晒

有冇相望下?

我都見過類似,好絕望,召喚一片天巴打

有冇相望下?

我都見過類似,好絕望,召喚一片天巴打

對上一次淋水已經一星期,d泥好似重濕濕地,我淋唔淋好

忌水多

六月雪我有另一盤用赤玉土個類種都幾好。反而上兩次換塘泥就死左
巴打好似識玩

巴打,六月雪邊到有得買?

花墟有檔好似叫明一園藝,係轉角位的。門前多數有架黃色大貨車,個貨櫃入面佢打開灑,入面擺好多盤栽類/ pre bonsai 。有個呀婆成個NPC咁,每次都同我講話呢個抵玩呀,買盤返去,平比你。 早排新年變灑蘭花,但平時有六月雪,福建茶,榕,松等等。

我都有見過npc阿婆
我棵風信子開始謝

點解佢d葉黑左

點解佢d葉黑左

有時可能係夠水,但d根去水唔好,所以咁樣,泥濕得來不透氣
我棵風信子開始謝

樓上位巴打專種風信子
Lm
想放office有無咩推介
奧綠肥邊到有得賣?(有冇巴打有好推介?)
唔想淘

點解佢d葉黑左

有時可能係夠水,但d根去水唔好,所以咁樣,泥濕得來不透氣

咁應該要點做?
停水一兩日有無用?
我有時一日噴兩次水

加拿大楓

香港土沈香(漁農處送贈)

日本河律櫻(養左兩年頂唔順太熱已死)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞