有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
見到我棵羅勒有蟲蟲
好似係叫 白粉蝨既蟲
點算

噴辣椒水?

今舖真係收得皮

你可以試下剪咗最健康嗰條分枝插水長根,而有蟲嗰啲⋯⋯可以

咁啲泥仲要唔要得?

最好唔好重用,灑先下就可以
上個禮拜去花展買咗三棵風信子,一棵白一棵粉紅而家開晒花好地地,但係有棵藍既仲未生葉
今日一睇發現個球發咗霉,入面唔知係咪開始爛,有啲透明好似鼻涕咁既嘢
三棵入面最期待就係棵藍色,想問仲有冇得救
上個禮拜去花展買咗三棵風信子,一棵白一棵粉紅而家開晒花好地地,但係有棵藍既仲未生葉
今日一睇發現個球發咗霉,入面唔知係咪開始爛,有啲透明好似鼻涕咁既嘢

唔夠陽光同唔夠通風 濕氣太重

唔夠陽光同唔夠通風 濕氣太重

發霉都差唔多 分開佢同正常嗰2棵,減少傳染機會
巴打我想問下,我依家種緊超細盆碰碰香同兔仔耳,如果我想落天然肥用咩好,唔想惹蟲仔。同埋我唔知幾時要淋水網上面話佢要少水但我見佢啲泥已經好乾
巴打我想問下,我依家種緊超細盆碰碰香同兔仔耳,如果我想落天然肥用咩好,唔想惹蟲仔。同埋我唔知幾時要淋水網上面話佢要少水但我見佢啲泥已經好乾

我都有種碰碰香,我通常等佢葉片開始軟先淋水
一到春天超多蚊同蟲係咁食我d菜

唔該巴打 咁你一淋係淋少少定淋到漏水? 我盆兔耳啲葉開始黃 唔知點解

唔該巴打 咁你一淋係淋少少定淋到漏水? 我盆兔耳啲葉開始黃 唔知點解

淋到9成濕
btw,開始黃好似係唔夠微量元素
我試過拎維他命溝水淋

淋到9成濕
btw,開始黃好似係唔夠微量元素
我試過拎維他命溝水淋

我得維他命C
無咩人講野 貼下最近最鍾意知個幾盆多肉先

生得幾好 呢排忙,冇時間睇post。
早排係牛棚藝術村入面,有個香港盤景協會。個老闆送左盤香松比我 下星期有時間可以post下相整下,聽日貼下相貼下link
[ig]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/26/125124_ca2941b829275344ab2e8ff1e1b7f905.jpg[/img]

早排係牛棚藝術村入面,有個香港盤景協會。個老闆送左盤香松比我 下星期有時間可以post下相整下,聽日貼下相貼下link

Google左d圖好似聖誕樹咁
[ig][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/26/125124_ca2941b829275344ab2e8ff1e1b7f905.jpg[/img][/url]

Google左d圖好似聖誕樹咁

大⼀
大概是咁樣,補埋link。呢兩日有時間慢慢換盤同style 下
https://m.facebook.com/PenjingHK/?locale2=zh_HK

又開花喇

又開花喇

再開花個個感覺良好

有冇巴打知道係咩花? 搵極都搵唔到咩名
今日發現有條毛蟲食緊棵花

條蟲好核突

家樂花?

好得意

邊度買得到

家樂花?

係家樂花! 唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞