有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
花市買左水種風信子

我都係喎 好想快啲開花

本來棵野仲係黃色 擺左一日已經慢慢變綠色

玩睡蓮
風信子我都有買
我知道開完花其實可以養球再種
但我唔敢入侵老母既管轄範圍(雪櫃)
掉左個下勁心痛

玩睡蓮

好靚 會唔會話搞到好多蚊 個範圍幾大左右
風信子我都有買
掉左個下勁心痛

巴打個名 唔好假定佢會掉先,幾大個球架?
風信子我都有買
掉左個下勁心痛

花墟十蚊雞個隻咋
為左紀念佢地我先用佢黎佢user name
btw已掉
風信子我都有買
掉左個下勁心痛

花墟十蚊雞個隻咋
btw已掉

再買啦 好多檔都有

花墟十蚊雞個隻咋
btw已掉

再買啦 好多檔都有

除非有得養球唔係都唔會再買了
明知佢仲可以養但無得養要親手掉左條生命既感覺太差了
羅漢松點種
有棵辣椒養極最多都係開花 但冇結過果
求解答

我都想知下同問 種到開心應該都好有成功感

可唔可以影張辣椒花嘅相嚟睇?
據我所知花有2種,一種係雌雄同體,另一種係同一棵有雄花、雌花

前者要喺佢開花期間用手搖下,令雄性花粉跌落位置落少少嘅雌花等佢受粉,咁子房先會長成同結到果。
例子:番茄(我冇種過辣椒,唔知辣椒係唔係,不過見過其他人種嘅辣椒係結喺同花一樣的位置,可能係都唔定,而家居種點解結果率咁低嘅主因可能係缺少風/蜜蜂嘅幫助)

後者要靠人手/昆蟲嘅幫助先會結到果,因為2種快別嘅花雖然喺同一棵開,但會喺唔同位置生,如果冇受精一定唔會有果出,加上雄花會比雌花早生,如果唔及時受精雄花就會謝。
例子:瓜類,如青瓜/苦瓜
種香草應該用咩泥土?
有人話唔落肥料會香啲
用洗米水都ok 係咪真?

用疏水性高嘅壤土,香草好怕多水,太多水會謝
但一定要夠水,否則佢會出現短暫性謝 一比返夠水佢,啲葉就精神返
見到年宵又有多肉植物
又有香草
全部都好想買

香草未試過,你買個時見到個盤係咩泥就用返個種。買個時問d老闆就冇錯了。

花墟啲人賣多肉植物通常會用最cheap同最冇營養嘅泥或求其塞啲乾泥/苔草暫時養住,買返屋企一定要連根拔起,將所有爛/乾/舊/黑嘅幼根剪哂,留返幾條粗/白嘅主根,泥土要用多肉植物泥/仙人掌泥,泥底可放石仔疏水,泥面放石仔防陽光直射同防蚊滋

唔同植物有唔同生長期,我有棵熊童子係冬天生長,一個月淋2次水,夏天要小心淋,香港太濕唔洗淋咁多
種香草應該用咩泥土?
有人話唔落肥料會香啲

但一定要夠水,否則佢會出現短暫性謝 一比返夠水佢,啲葉就精神返

洗米水其實營養好低,而且冇稀釋用會引嚟好X多蚊

PS: 我就是人版
種香草應該用咩泥土?
有人話唔落肥料會香啲

識有fd子學校種花落咗啲m記茄汁 辣醬落去盆花到 點知開得仲靚過啲冇落野嘅花

好似不舉咁

識有fd子學校種花落咗啲m記茄汁 辣醬落去盆花到 點知開得仲靚過啲冇落野嘅花

可能係入面有盆花需要嘅微量元素 不過你fd好嘔心

好似不舉咁

我種過指天椒 放窗外
初頭用過手指幫佢傳花粉
但後期唔搞佢都會自動結果架

可能係入面有盆花需要嘅微量元素 不過你fd好嘔心

佢係落落第二組人嘅花到 因為佢地好仆街 成日偷野

羅漢松點種

岩岩買我都要摸索下,應該唔難
一片天巴打好有心 講同d花播種好似同人打飛機咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞