有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
今日帶咗佢返工養 第一次種

係咪moss 個d我都有舊

係呀 我覺得好臭

係呀 我覺得好臭

點解會臭係咪積左d咩

有時d窗唔係全透明,係夏天既時候都有個好處就係唔怕水份走得太快,陽光太刺激性
屋企平台有個L形花槽
一邊種左芒果樹 種唔到其他野
另一邊有棵石榴同楊桃
老母想斬左棵石榴佢
巴打建議有咩可以品種可以種下

係呀 我覺得好臭

點解會臭係咪積左d咩

無積啦 琴日先第一次噴水
即刻有陣濃烈草青味
紅蜘蛛,粉蚧殼蟲同白色蚊滋可以點搞?
用農藥好似好毒(種食用植物),有冇天然d方法又有效?

黃色果d捕蟲板其實得唔得?

試下煙灰溝水噴

試下煙灰溝水噴

呢個未聽過

試下煙灰溝水噴

呢個未聽過

煙灰可驅蚊、蟲。蜘蛛唔知得唔得

煙灰亦可作肥料
https://youtu.be/j4_JLdRVoqA
呢段講解得都唔錯
留言

有冇煙煤病?
平日有冇修剪下 放係陽光充足的地方
同埋有粉蚧應該都有埋蟻?
其實種植物要了解下種植物有咩特性先
有d鍾意光 有d唔鍾意光
有d要幾日淋一次水 一淋就要淋到盆底個洞漏出黎
有d肉質植物唔可以成日淋水 因為會淋死佢
長期放係室內的植物唔好突然放出露台曬 可能會曬傷佢
植物盡量唔好放西面 西邪光好傷植物
定期要修剪d植物 剪哂d病 死 枯 弱 交叉枝 但一年唔好剪多過25%
利申:都係聽返黎同睇書睇返黎
其實種植物要了解下種植物有咩特性先
有d鍾意光 有d唔鍾意光
有d要幾日淋一次水 一淋就要淋到盆底個洞漏出黎
有d肉質植物唔可以成日淋水 因為會淋死佢
長期放係室內的植物唔好突然放出露台曬 可能會曬傷佢
植物盡量唔好放西面 西邪光好傷植物
定期要修剪d植物 剪哂d病 死 枯 弱 交叉枝 但一年唔好剪多過25%
利申:都係聽返黎同睇書睇返黎

呢個係,有好多人都怕修剪植物但其實係有呢個需要。枝節來講,剪係有助導向生長,例如剪去過多集中去中間既枝節,等盤野可以散開咁生長。等d光又可以入到唔同既地方,美觀同健康上都係好事。根部都係,如果生到突灑出來圈住灑都應該剪下,因為不利去水,同埋太單一營養吸收靠得個一兩條根,應該d根係傘開咁樣就平均,同有助日後有靚既根部發展,例如盤根等等
D圖全部變灑打直 不過睇落都還可以。
呢個應該係鳯凰木既種子,早排行山係地下執既
聽人講話剪一剪個尖位會等佢易d出,我諗同割包皮差不多原理
最後浸一浸佢,見到有浮起既就應該個種子乾灑種唔出,個d唔洗要,淨係要沈底個d OK
一晚後應該會有d綠色突出,冇都落泥架啦

玩開有木種類既多,呢個品種種死過兩次已經

係咪六月雪

玩開有木種類既多,呢個品種種死過兩次已經

係咪六月雪

未見過開花,之前個兩盤六月未到就死左
喺天台種緊
菜心、白菜、奶油生菜、塘蒿、
遲水蘿蔔、櫻桃蘿蔔、20日大根、紅菜頭、
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

同一支手指尾咁大嘅無花果枝生緊葉

全部生長良好,不過菜好多蚜蟲
屋企就種緊熊童子,好得意
如果想喺房入面放啲盆栽仔
種啲咩好? 最好喺花墟買得到
同埋易打理
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

好正 有天台本身對種野都有啲興趣 但屋企露台都冇 冇個位多陽光
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

好正 有天台
本身對種野都有啲興趣 但屋企露台都冇 冇個位多陽光
有種過下四季豆 青瓜 蕃茄 菜 留名學野

屋企有種開鐵樹 依排無啦啦開花
如果想喺房入面放啲盆栽仔
種啲咩好? 最好喺花墟買得到
同埋易打理

上面有巴打post 個d海苔都易打理,網紋草個類都粗生。有時花墟有d放出街有d放室內,室內多數房都ok。其實揀左個樣先,再問下d呀姐點種多數冇死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞