有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike

種子種
係街市買既蕃茄 挑左十幾粒種子種
全部都發到芽

希望會成功

補圖
種左一個月到
唔知係咪因為之前天氣凍
過左十日先發芽

好似生得幾好
覆埋上面,早幾日去花墟見到有果樹可以種,雜梅類,未種過唔知難唔難,種唔到都可以睇下都幾靚可以

而家算係咩情況
日本楓,紅秋少少,過左冬天就變成咁

咁少泥。。。

好似生得幾好
覆埋上面,早幾日去花墟見到有果樹可以種,雜梅類,未種過唔知難唔難,種唔到都可以睇下都幾靚可以

果樹會唔會好大棵?
土地問題屋企冇位

會唔好大既,你如果唔想太高身就將佢盤景化。
條clip入面個檸檬樹都幾好睇。
https://youtu.be/o1hXQgvvvL4

而家算係咩情況

咁少泥。。。

咁仲有無得救? 買返黎嗰日都係得咁少泥
要換盆同泥嘛,用咩泥會好d? 求指教

而家算係咩情況

咁少泥。。。

好似保水性差左少少?我呢排用赤玉土加水族箱用個d Aqua soil兩個加埋一齊。是但一樣其實都ok
培養土係咪只可以種苗?
耐左要換?
例如 香草 蕃茄 士多啤梨

都唔係只可以既,不過有d植物唔太好水就硬身d個d土好d。兩年左右換一次啦。
個post係咪寵物台見唔到,我要search先揾到個post
買左新西蘭柏同銀杏 遲d報告
買左新西蘭柏同銀杏 遲d報告

等你報告
個post係咪寵物台見唔到,我要search先揾到個post

我都係咁

開唔開個新post好

而家算係咩情況

咁少泥。。。

好似保水性差左少少?我呢排用赤玉土加水族箱用個d Aqua soil兩個加埋一齊。是但一樣其實都ok

我養乜都用泥碳土。
養蘭花就用碎木(係未叫樹皮...)
唔夠肥先加肥,你要換個大盆喇

而家算係咩情況

咁少泥。。。

我養乜都用泥碳土。

泥碳土係好用,但有時見好似太濕,係個底加d碎石去水好d好似

我都係咁

開唔開個新post好

搵admin搞搞佢得唔得

Send 左email 了,幫埋其他受影響既巴打求情

而家算係咩情況

咁少泥。。。

我養乜都用泥碳土。

我養多肉會落多d唔同野e.g赤玉土
好似會疏氣d

而家算係咩情況

咁少泥。。。

我養乜都用泥碳土。

唔該大家
我今日先"撩"開黎睇,應該係上面一大堆水苔,下層係巴打講嘅赤肉土加碎石
之後會轉個盆放多d 泥同換左d 水苔

有冇巴打想交換野種下 想種下新野但又冇乜位了
幾得意

不過大左好醜樣

幾過癮想high five 佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞