有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
Update 下,呢盤叫香松係松樹既一種,針葉比較短亦帶有香氣,最近d花開得都唔錯
做左基本styling ,不過由佢生下先,換盤個時修過下,等佢生長穩定下年再修剪。
Update 下,呢盤叫香松係松樹既一種,針葉比較短亦帶有香氣,最近d花開得都唔錯
做左基本styling ,不過由佢生下先,換盤個時修過下,等佢生長穩定下年再修剪。

好靚

點解會生菇

點解會生菇

長期暗位?
有冇人種羅漢松
有冇人種羅漢松

有呀,台灣品種個隻,上面有圖
多肉植物爛根,切左爛根部分,等兩三日係咪可以直接放返入泥種,然後過幾日先淋返水?
多肉植物爛根,切左爛根部分,等兩三日係咪可以直接放返入泥種,然後過幾日先淋返水?

聽落對路,留名等人答

台灣羅漢松update
想問下巴打們你地種紫羅蘭係用咩燈照佢地?我上網睇有人話用普通T5白光燈就得,咁同平時見個啲紫光燈有咩分別?我嚟緊想試下玩紫羅蘭同大岩桐,想問下大岩桐嘅照顧方法同紫羅蘭係咪差唔多?初入門咩都唔識

我無用燈 放窗邊
燈可參考下面個post既討論
http://hkplants.com/thread-142530-1-1.html

大岩桐比起紫羅蘭耐熱少少同可以多陽光少

咁樣set ok?

熊仔盆好得意
巴打們知唔知道maple tree rosewood 既種子邊到有得買

種成年先得一粒青檸,究竟發生咩事?
明明我有施肥架,但係係咁開花結果實仔然後就跌落地無再生落去,除咗呢粒
巴打們知唔知道maple tree rosewood 既種子邊到有得買

想用種黎整結他

種結他

想用種黎整結他

種結他

會唔會種好耐花墟 maple tree 就有幾款,紅葉金葉綠葉都有。
早排想用水浸粒牛油果 點知浸左兩星期都冇料到
之後就掉佢落後花園 點知一掉隔左成個幾兩個月自己出左

應該等兩三年有得食

仲有青椒

自己種菜之後先發現種野有收成唔易
所以街賣既菜應該勁多農藥
都係自己種既好

應該等兩三年有得食

仲有青椒

都係自己種既好

第一張圖黑色果啲係咩泥?

應該等兩三年有得食

仲有青椒

都係自己種既好

我都浸過 成個月都冇料到
上網啲人又話咁會發芽嘅
種緊棵雲竹,換左盤大半年
見到啲根喺盤底個洞到生岀黎
係咪代表要換盤?

等到有根先淋水會好d

實驗發現唔淋水反而生得快
種緊棵雲竹,換左盤大半年
見到啲根喺盤底個洞到生岀黎
係咪代表要換盤?

正常要
3日之前買左棵薄荷返屋企養
第一次養植物有咩要注意?
晏就係咪唔好淋水?
淋水要點淋? 正確係咪噴水係葉面就ok?
葉面有啲黃點代表啲咩 可以點做
開頭好粗壯 佢依家枯枯地 向下垂

補充返啲資料
1.棵薄荷係戶外同其他植物養
2.啲葉有啲比蟲咬
3.擺係陰涼位 但間唔中有陽光曬到

求教
晏就係咪唔好淋水?

補充返啲資料
2.啲葉有啲比蟲咬

求教 [/img]

同埋要做返啲咩保護?幾耐施一次肥? 一星期一次洗米水夠唔夠? 我植物0知識
晏就係咪唔好淋水?

補充返啲資料
2.啲葉有啲比蟲咬

求教

你係咪比人呃左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞