有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
我盆bb勁多蟲係泥度熬左出黎 殺極都有

換泥? 都係得樓上高手巴打解答

第三第四頁有講到唔同既滅蟲教學。換泥都係一個方法。

聽日驚蟄,所有蛇蟲鼠蟻復活了

不過係咩蟲嚟?呢排其他農友d泥太濕惹咗勁多蚊滋

如果係蚊滋,要停止落肥,尤其花生麩;泥避免過濕,放去有太陽曬得到嘅地方

如果要斬掉重練,將根以上嘅地方剪哂,留低盤泥同根曝曬一星期。

一星期後,用幾塊報紙摺成盤/拎個大水盆放喺地,將嗰盤泥放喺入面就唔怕啲泥用唔返 用耙仔鬆返d根,搖返根上啲泥入盤內,抆走所有根就完成,咁啲泥經過陽光曝曬消毒後就唔會有蟲,可以重用

如果啲泥唔係俾化學嘢掂過同勁差嘅話,請一定要用返 地球嘅泥炭苔(黑泥)要經過萬年沉殿先變成今時今日嘅靚土 唔好哂咗佢,地球要好耐先消化得到

更新下,最後得兩個有出芽。夜晚d葉會合埋好正

好得意
多肉植物😻😻😻

[mg]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/04/114903_ee29325480f35dca649e96866a12e3a0.jpg[/img]
之前淘返黎 佢話係六月雪唔知真定假

係真既,我都有兩盤。你個盤d根部都幾靚,遲下可以露多d上泥面

有無教學 佢送個盆都幾淺下 諗緊幾時要換盆

多肉植物😻😻😻

多肉植物品種好多 次次見到唔同都想買

更新下,最後得兩個有出芽。夜晚d葉會合埋好正

好得意

一片天巴打返黎啦
[mg][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/04/114903_ee29325480f35dca649e96866a12e3a0.jpg[/img][/url]
之前淘返黎 佢話係六月雪唔知真定假

係真既,我都有兩盤。你個盤d根部都幾靚,遲下可以露多d上泥面

有無教學 佢送個盆都幾淺下 諗緊幾時要換盆

多肉植物😻😻😻

多肉植物品種好多 次次見到唔同都想買

根部會經過時間開始木質化(硬化話粗),你可以每年將泥既水平面下降小小。之後再係個盤底加多少少泥推高佢,咁就完成。你可以check吓個盤底有冇啲根露出來,或者你沿盤邊連泥帶木拎出來,如果見到生到一餅餅就代表要修下要換了。

仙人掌類未試過玩,好似都幾得意

薄荷葉變黑 有冇巴打知點解
都已經幾星期啦 上網睇過通風唔好就會咁
淋水太多同太少 兩隻講法都有人講
先兩個禮拜將啲黑的嚴重既剪走左
剩低既都黑得唔嚴重既
呢兩日又好似有啲變黑

之前係咁既

去水問題都可能望下望,個底會唔會太多根,技術上既野要召喚一片天巴打

個盆都夠哂大,啲根應該點生都得呀
可以點樣整鬆啲泥又唔會整斷根/搞到一屋泥

有冇根露出嚟?
有冇落過肥?
淋水習慣點?
日照由幾點曬到幾點?

呢排天氣飄忽奇怪 我有2棵青瓜苗都死死哋,一時潮濕一時太濕,用緊海帶水救吓物

無根露出嚟,收皮前有啲勁細塊葉既長枝橫生 見棵野病就剪哂
無落過肥
以前夜晚先淋水,但第二日曬左一日後會dup哂 所以轉朝早淋
花槽係西邊,天晴既話曬得好勁
不過除非室內,就只可以擺呢度
BTW,巴打個名

有冇人教我照顧佢地
GOOGLE資料好少
淘左番屋企3日
[img]h://holland.pk/2bdf4zpe[/img]

[img]ht//holland.pk/dmkuah59[/img]

有冇人教我照顧佢地
GOOGLE資料好少
淘左番屋企3日

最主要係澆水既問題
[img]h://holland.pk/2bdf4zpe[/img]

[img]ht//holland.pk/dmkuah59[/img]

有冇人教我照顧佢地
GOOGLE資料好少
淘左番屋企3日

最主要係澆水既問題

多肉植物可以好耐先澆一次水 同埋要多曬
我習慣如果佢最低層個圈葉軟先澆 大約15日 一澆就澆透

頭盔:我約左三個月

有冇人教我照顧佢地
GOOGLE資料好少
淘左番屋企3日

最主要係澆水既問題

多肉植物可以好耐先澆一次水 同埋要多曬
我習慣如果佢最低層個圈葉軟先澆 大約15日 一澆就澆透

頭盔:我養左三個月
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港

多肉唔使淘
周街有得買
旺角、灣仔都有
六蚊棵
計埋盆廿幾蚊
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港

多肉唔使淘
周街有得買
旺角、灣仔都有
六蚊棵
計埋盆廿幾蚊

我知 之前花墟都買過但款唔多呢
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港

多肉唔使淘
周街有得買
旺角、灣仔都有
六蚊棵
計埋盆廿幾蚊

私集 唔好做誠實的孩子
貼幾張多肉先
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港

多肉唔使淘
周街有得買
旺角、灣仔都有
六蚊棵
計埋盆廿幾蚊

私集 唔好做誠實的孩子
貼幾張多肉先[img]hs://na.cx/i/m69b7RD.jpg[/img]
[img]http//na.cx/i/5O9XP6r.jpg[/img]

咩叫澆透?
圖一好得喎 叫咩名?
巴打係咪真係會拎去曬太陽先咁靚色?
因為我只係放窗台隔玻璃
謝謝解答
如果養得活想買小野玫瑰 太cute
多肉真係好正 但硬係覺得越靚既品種越難養越易死

買過幾種最後死剩呢隻
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港

多肉唔使淘
周街有得買
旺角、灣仔都有
六蚊棵
計埋盆廿幾蚊

私集 唔好做誠實的孩子
貼幾張多肉先[img]hs://na.cx/i/m69b7RD.jpg[/img]
[img]http//na.cx/i/5O9XP6r.jpg[/img]

咩叫澆透?
圖一好得喎 叫咩名?
因為我只係放窗台隔玻璃
謝謝解答

唔識表達 大約係一次就澆好多但好耐先澆一次 咁d葉先會肥/厚

每次澆水要澆透,是什麼意思呢,就是澆到水從盆底流出為止

如果唔曬太陽就好易生得勁高 變得好核突
我都係窗台種 有另外搵燈照

再貼多幾張

多肉真係好正 但硬係覺得越靚既品種越難養越易死
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/05/043908_e1057d2a3caba101da07a3257c2dadf7.jpg[img]
買過幾種最後死剩呢隻

聽講有花劍會吸走d營養會難養d
有錯請指正
多肉點淘 唔太識
好多店主都話唔運香港
不過真係超多款又靚
應該去邊間買?
可以點樣運來香港

多肉唔使淘
周街有得買
旺角、灣仔都有
六蚊棵
計埋盆廿幾蚊

私集 唔好做誠實的孩子

咩叫澆透?
圖一好得喎 叫咩名?
因為我只係放窗台隔玻璃
謝謝解答

唔識表達 大約係一次就澆好多但好耐先澆一次 咁d葉先會肥/厚

每次澆水要澆透,是什麼意思呢,就是澆到水從盆底流出為止<copy from google

如果唔曬太陽就好易生得勁高 變得好核突
我都係窗台種 有另外搵燈照

補返 之前圖一叫紫羅籣女皇(賣家講係咩品種我就信

再貼多幾張

[img]https://na.cx/i/d0onJDh.jpg[/im][img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/05/093032_4dbc8f9fd968ff97a4c5a2cd4df83cd6.jpg[/im]
粉紅色個個是桃蛋吧

呢款叫森樹唔知有冇巴打有玩,幾粗生下。琴晚將佢修剪完三條種埋一齊希望有少少森林既感覺

係咪即係苦楝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞