有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
有關作物時間表,大家可以參考呢度

http://www.producegreen.org.hk/agronomy_17.htm
有關作物時間表,大家可以參考呢度

http://www.producegreen.org.hk/agronomy_17.htm

正呀

菜叫唔叫植物

菜唔係植物會係咩?

見其他巴打只係post 盆栽

我剩係得菜同一盤多肉
Btw 請問嗰個係咩茄?

菜叫唔叫植物

菜唔係植物會係咩?

見其他巴打只係post 盆栽

我剩係得菜同一盤多肉
Btw 請問嗰個係咩茄?

車厘茄 我本身種緊白菜果時
然後食完係街買既沙律之後 就掉d蕃茄落去想當肥料
點知佢就快高長大

收成品

多肉桃蛋 豆屎咁細粒好得意
想種d香草,得閒煮野食加d吊下味

多肉桃蛋 豆屎咁細粒好得意

好想拮佢
種薄荷同辣椒
分左幾條薄荷用水種 但生根唔生葉
種薄荷同辣椒

要落泥

蕃茄唔係季節真係唔種得
種左會點? 係咪唔會結果?

唔係唔種得,但品質同植物健康唔會有當造季節咁好,好似塘蒿、菜心咁,冬天種一定比夏天靚、甜、香,而且冇咁多蟲洞(另一個例子係士多啤梨,都係秋種冬春收最靚)

有農友試過喺唔適合季節種瓜,結果一開花就謝,冇一朵生到果,浪費咗半年時間同資源

喺合適季節種嘅話,蝴蝶蜜蜂等四圍採花粉時,會會將同種嘅花粉傳播去同一種植物,同一時期大家種同一種嘢會增加授粉機會,授粉成功就會出果

加上天氣環境影響,番茄本身係唔需要多水嘅植物,但春夏季好多時都潮濕多雨,太多水會造成莖部軟化同裂果,所以由秋季開始種就最好

我會建議你種青瓜、勝瓜、水瓜、絲瓜等等,1個月多啲就有瓜出,仲可以連收幾個月

蕃茄唔係季節真係唔種得

唔係唔種得,但品質同植物健康唔會有當造季節咁好,好似塘蒿、菜心咁,冬天種一定比夏天靚、甜、香,而且冇咁多蟲洞(另一個例子係士多啤梨,都係秋種冬春收最靚)

有農友試過喺唔適合季節種瓜,結果一開花就謝,冇一朵生到果,浪費咗半年時間同資源

喺合適季節種嘅話,蝴蝶蜜蜂等四圍採花粉時,會會將同種嘅花粉傳播去同一種植物,同一時期大家種同一種嘢會增加授粉機會,授粉成功就會出果

加上天氣環境影響,番茄本身係唔需要多水嘅植物,但春夏季好多時都潮濕多雨,太多水會造成莖部軟化同裂果,所以由秋季開始種就最好

我會建議你種青瓜、勝瓜、水瓜、絲瓜等等,1個月多啲就有瓜出,仲可以連收幾個月

我種左魚翅瓜 有粒瓜仔 但無影相 怕小氣

蕃茄唔係季節真係唔種得

我種左魚翅瓜 有粒瓜仔 但無影相 怕小氣

只要授到雄粉就會大㗎喇 慢慢等
買番嚟換盆方喺公司一星期
今日見到黑哂
係咪就死
明明星期五重好地地
今日見到黑哂
係咪就死
明明星期五重好地地

太多水
今日見到黑哂
係咪就死
明明星期五重好地地

太多水

其實仙人掌唔係應該要狂曬架咩 點解咁多人種公司
種薄荷同辣椒

要落泥

薄荷無得淨係用水種?
今日見到黑哂
係咪就死
明明星期五重好地地

太多水

唔使成日淋水方便嘛
我睇過仙人掌唔可以淋太多,所以星期一淋完到今日就咁,唔知放假嗰2日發生咩事
今日見到黑哂
係咪就死
明明星期五重好地地

太多水

唔使成日淋水方便嘛
我睇過仙人掌唔可以淋太多,所以星期一淋完到今日就咁,唔知放假嗰2日發生咩事

咁係咪無冷氣焗親
種薄荷同辣椒

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

可以,但長唔大,啲葉冇泥種咁香
通常薄荷剪一枝插入泥就會自己狂生
你想水種原因係唔想惹蟲?
今日見到黑哂
係咪就死
明明星期五重好地地

啲泥係咩泥?
盤底有冇洞?
入面有咩石?幾大粒?分佈如何?
換盤時有冇剪腐根?根係黑色定白色?
換完泥有冇即刻淋水?
平時放邊?有冇太陽照到?

大約1個月淋2次水就得,次數少但量多
通常換盤移苗之後立刻淋水,比根痴住泥土同等一星期適應
種薄荷同辣椒

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

可以,但長唔大,啲葉冇泥種咁香
通常薄荷剪一枝插入泥就會自己狂生
你想水種原因係唔想惹蟲?

巴打好有心得 我多數同人講種菜無人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞