有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike

點解佢d葉黑左

有時可能係夠水,但d根去水唔好,所以咁樣,泥濕得來不透氣

咁應該要點做?
停水一兩日有無用?
我有時一日噴兩次水

可能換泥?通風都緊要

加拿大楓

香港土沈香(漁農處送贈)

日本河律櫻(養左兩年頂唔順太熱已死)

漁農處點樣送比你,我都好想要

點解佢d葉黑左

咁應該要點做?
停水一兩日有無用?
我有時一日噴兩次水

可能換泥?通風都緊要

岩岩先由細盤換大盤咋
一直都好想種d多肉植物
但就咁擺係房度
有咩好種

加拿大楓

香港土沈香(漁農處送贈)

日本河律櫻(養左兩年頂唔順太熱已死)

漁農處點樣送比你,我都好想要

佢兩年前有個推廣沉香活動會發信去好多社福NGO學校團體
拎封信去就可以拎,棵野兩年前拎得3尺高,而家有米半了
我棵風信子開始謝

樓上位巴打專種風信子

我只係種過兩棵

如果係自己買球用大盆種可以剪花莖養球搏下年再生
如果係花墟半現成用個盆仔種既貨色或水種就掉左佢啦
btw有無人種非洲紫羅蘭?
巴打們 小弟屋企空氣唔係幾好 想話種下植物改善下 但係屋企又細又冇咩陽光 有冇咩介紹 上網睇人話蘆薈好 但係驚難打理 求指教
一片天巴打 你令我又想種下野啦

種啦 呢個時間可以開始種瓜,青瓜水瓜絲瓜
過年買落蘭花養唔養埋落去好? 等下次開花可能都幾年

未謝就繼續啦
一片天巴打真係好有心冇得輸 早排去花墟問過下,大概初十五大陸d人先開工(姐係今日) 希望下星期有新貨

我無聊姐,啲種子終於買到
我盆珍珠橙種左兩三個月,呢排好多葉變黑,點搞?
我4-5日淋一次水,每次淋少少都已經係盆底出返黎,每次都有加少少綠葉肥

另外有棵地球芒,重難搞,d葉好黃,泥面有d白色塵,唔識搞

有冇相望下?

初頭剩係盆邊既葉變黑,呢個星期大部分葉都黑晒

我都見過類似,好絕望,召喚一片天巴打

啲泥有冇太濕?呢排一時太潮濕一時太乾燥,要睇天淋水,如果泥面未乾唔好淋住,入面有可能仲好濕,太多水而死
Lm
想放office有無咩推介

有冇窗台?有冇陽光?放邊?
一直都好想種d多肉植物
但就咁擺係房度
有咩好種

熊童子好正,毛神神咁
巴打們 小弟屋企空氣唔係幾好 想話種下植物改善下 但係屋企又細又冇咩陽光 有冇咩介紹 上網睇人話蘆薈好 但係驚難打理 求指教

我全屋生得最好個棵係放廁所個棵水種虎尾蘭

其實買部空氣清新機會實際啲

點解佢d葉黑左

咁應該要點做?
停水一兩日有無用?
我有時一日噴兩次水

可能換泥?通風都緊要

就咁睇泥似乎泥嘅比例太多,建議放d蛭石疏水

士多啤梨係冬季植物,佢哋喜歡寒冷天氣,所以會見超級市場每到冬季春季就勁賣,尤其日本士多啤梨點解咁甜係關天氣水土事(不過日本好多水果都好好食 )香港農場都有士多啤梨但冇日本嗰d咁靚咁甜

而且士多啤梨好似有公主病咁,又要曬太陽又要寒冷天氣但又唔可以太凍,又唔可以太濕(最大死穴),所以好多人會用溫室種,一嚟唔會太濕,又有猛太陽,二嚟唔會比雀食

不過家居種如果你放窗台露台都可以,淋水唔好淋葉面,會易濕爛同比陽光直射燒傷,最好6am-12pm淋水(最好有固定淋水時間),陽光猛烈同溫度太低千萬唔好淋水(會熱死/凍死),手指插泥2格檢查有冇太濕,濕就唔好淋咁多

我全屋生得最好個棵係放廁所個棵水種虎尾蘭

其實買部空氣清新機會實際啲

冇錯,有篇文話做過實驗,起碼要種16棵以上嘅植物先做到淨化空氣嘅效果

點解佢d葉黑左

咁應該要點做?
停水一兩日有無用?
我有時一日噴兩次水

可能換泥?通風都緊要

士多啤梨係冬季植物,佢哋喜歡寒冷天氣,所以會見超級市場每到冬季春季就勁賣,尤其日本士多啤梨點解咁甜係關天氣水土事(不過日本好多水果都好好食 )香港農場都有士多啤梨但冇日本嗰d咁靚咁甜

而且士多啤梨好似有公主病咁,又要曬太陽又要寒冷天氣但又唔可以太凍,又唔可以太濕(最大死穴),所以好多人會用溫室種,一嚟唔會太濕,又有猛太陽,二嚟唔會比雀食

不過家居種如果你放窗台露台都可以,淋水唔好淋葉面,會易濕爛同比陽光直射燒傷,最好6am-12pm淋水(最好有固定淋水時間),陽光猛烈同溫度太低千萬唔好淋水(會熱死/凍死),手指插泥2格檢查有冇太濕,濕就唔好淋咁多

我有一日食完士多啤梨挑左三粒核睇下發唔發到芽
可能咁啱前排好凍之後暖返所以發芽成功
諗住試水種
想問第一個係咩黎,第二張相一年前養,綠元寶 三棵種埋一齊,另外我呀媽又種龍眼又種荔枝,蘋果
我4-5日淋一次水,每次淋少少都已經係盆底出返黎,每次都有加少少綠葉肥

有冇相望下?

啲泥有冇太濕?呢排一時太潮濕一時太乾燥,要睇天淋水,如果泥面未乾唔好淋住,入面有可能仲好濕,太多水而死

如果係太濕既話,有咩方法救?
黑左既葉洗唔洗剪?

點解佢d葉黑左

咁應該要點做?
停水一兩日有無用?
我有時一日噴兩次水

可能換泥?通風都緊要

我有一日食完士多啤梨挑左三粒核睇下發唔發到芽
可能咁啱前排好凍之後暖返所以發芽成功
諗住試水種

係呀,我都發現前排同其他農友發青瓜種子,我喺屋企發可能因為暖,1個星期就陽芽同生子葉,反而佢哋放天台發芽生得冇咁快

有冇相望下?

黑左既葉洗唔洗剪?

唔好再淋直到見到泥土最面變乾同變淺啡色(濕泥係深啡色),同埋等入面啲泥乾d,成棵小心掘出嚟後喺泥中加蛭石/疏水物質(陶粒之類可以喺家品店買到,再唔係去花墟望下),等佢d根可以抖氣

因為呢種泥保水太強,得少少白色嗰d珍珠岩好難種到,培苗反而 。而香港普遍時間都濕度高,所以好易浸死植物,正確做法其實要因應品種去溝泥(即係泥+石+河沙,比例自訂,勿用海灘沙會太高鹽份而死),加上適當嘅水份同肥料,咁佢就會健康成長

我諗起之前有農友分咗d士多啤梨苗比其他人種,但其中一個手多成日淋水又淋太多,幾乎全部死哂

依家種可能要到11月先會開花繼而12月左右結果,春夏季千萬不要多水
想問第一個係咩黎,第二張相一年前養,綠元寶 三棵種埋一齊,另外我呀媽又種龍眼又種荔枝,蘋果

好嘆,棵嘢有凳坐

有冇相望下?

黑左既葉洗唔洗剪?

唔好再淋直到見到泥土最面變乾同變淺啡色(濕泥係深啡色),同埋等入面啲泥乾d,成棵小心掘出嚟後喺泥中加蛭石/疏水物質(陶粒之類可以喺家品店買到,再唔係去花墟望下),等佢d根可以抖氣

因為呢種泥保水太強,得少少白色嗰d珍珠岩好難種到,培苗反而 。而香港普遍時間都濕度高,所以好易浸死植物,正確做法其實要因應品種去溝泥(即係泥+石+河沙,比例自訂,勿用海灘沙會太高鹽份而死),加上適當嘅水份同肥料,咁佢就會健康成長

我諗起之前有農友分咗d士多啤梨苗比其他人種,但其中一個手多成日淋水又淋太多,幾乎全部死哂

依家種可能要到11月先會開花繼而12月左右結果,春夏季千萬不要多水

某農友今年啲苗大部份都唔掂 有種開嘅都死9成,俾人屌到反皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞