有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
3日之前買左棵薄荷返屋企養
第一次養植物有咩要注意?
晏就係咪唔好淋水?
淋水要點淋? 正確係咪噴水係葉面就ok?
葉面有啲黃點代表啲咩 可以點做
開頭好粗壯 佢依家枯枯地 向下垂

補充返啲資料
1.棵薄荷係戶外同其他植物養
2.啲葉有啲比蟲咬
3.擺係陰涼位 但間唔中有陽光曬到

求教 [/img]

同埋要做返啲咩保護?幾耐施一次肥? 一星期一次洗米水夠唔夠? 我植物0知識

1.薄荷好粗養 插支都會生 一兩日水 加落泥
2.薄荷好勁味 無乜蟲咬
3.你個唔似薄荷
葉黃一係就唔夠水一係唔夠太陽
真係薄荷黎 熟人度買 而且有好勁薄荷味
知道點解咁枯 原來唔可以淋葉
幾耐落一次肥?
同埋用洗米水有冇問題
洗唔洗買返有機肥

唔該解答的巴打
幾耐落一次肥?
同埋用洗米水有冇問題
洗唔洗買返有機肥

唔該解答的巴打

洗米水唔知,冇用過。淋水係淋泥個度,吸水既係根部唔係葉面 肥你喜歡就落下,一個月兩三次都ok 架啦。中午唔適合淋,最好早上返工前。
幾耐落一次肥?
同埋用洗米水有冇問題
洗唔洗買返有機肥

唔該解答的巴打

洗米水okay
唔洗特別買咩泥
多d陽光夠水就得

係咪都係代表唔夠水/陽光?
真係薄荷黎 熟人度買 而且有好勁薄荷味
知道點解咁枯 原來唔可以淋葉

上面巴打post既係綠薄荷
你呢個睇落應該都係薄荷 但唔知邊種
建議你去問清楚
有d蘋果薄荷 朱古力薄荷果d難種過綠薄荷好多
綠薄荷基本點種都生

另外你可唔可以影成盆來睇下同描述下個環境
有機會係要修剪 通風 太陽 積水 or泥問題
就係影一part好難找個原因
早排想用水浸粒牛油果 點知浸左兩星期都冇料到
之後就掉佢落後花園 點知一掉隔左成個幾兩個月自己出左

應該等兩三年有得食

仲有青椒

自己種菜之後先發現種野有收成唔易
所以街賣既菜應該勁多農藥
都係自己種既好

牛油果要種十年
我都有兩棵
早排想用水浸粒牛油果 點知浸左兩星期都冇料到
之後就掉佢落後花園 點知一掉隔左成個幾兩個月自己出左

應該等兩三年有得食

仲有青椒

自己種菜之後先發現種野有收成唔易
所以街賣既菜應該勁多農藥
都係自己種既好

牛油果要種十年
我都有兩棵

十年我都搬左

似有病多
[img]h

似有病多

葉底有無d乜?
[img]h

似有病多

葉底有無d乜?

好嬲呀!!
葉底有啲超細隻既蟲

灰灰地色 好似塵咁

好嬲呀!

盡能力影 隻野中間黑色 兩邊有白色毛毛
[無圖]
純粹有感而發
搬屋對我同我d植物黎講真係好大影響

基本上環境變左好多
我又要重新摸過
啲植物花又要重新適應
當中又遇上不知名災難
經歷左半年終於似返個人形

不過要開花就仲要再等下但我已經好感動
種緊棵南瓜 種左個幾月開始出花
但係雄花同雌花唔會同一時間開 所以結唔到果

用保鮮袋儲起啲花粉先?

用保鮮袋儲起啲花粉先?

花粉儲起仲用唔用得?
種菜個d巴打 你地點施肥架
定係唔理佢地
[無圖]
純粹有感而發
搬屋對我同我d植物黎講真係好大影響

基本上環境變左好多
我又要重新摸過
啲植物花又要重新適應
當中又遇上不知名災難
經歷左半年終於似返個人形

不過要開花就仲要再等下但我已經好感動

係架,雖然大部分人都放室內近窗既位,但係座向,日照時間,通風等都有唔少影響。救得返咪好,得閒有圖就update 下
定係唔理佢地

用花生皮 係d種子店買 不過有d臭
幾耐落一次肥?
同埋用洗米水有冇問題
洗唔洗買返有機肥

唔該解答的巴打

我覺得米水冇乜用 單埋一定要稀釋先好用,否則啲泥會全臭、根爛

自己食一定用有機肥,你都唔想食化學嘢落肚㗎
通常都係牛骨粉(助生根令莖粗)、花生麩(助生葉)、海藻肥/蕉皮/爛蕉(助長果)
我通常喺花墟有間叫大自然嘅舖買,老闆老實又會詳細解答,大部分都係外國有機肥,又有細包/大包揀,可以上fb摷下,佢有時會喺fb答人嘢
定係唔理佢地

首先種任何嘢前一定要落基肥,即係用嚟打好基礎嘅肥料,之後先落種子

如果係葉菜,而生長時間大約1個月嘅話(例如冬天種嘅菜心、白菜),我就唔會再落肥,因為1個月都食得,唔值得再落

如果係根莖類,又係一個月嘅話(例如櫻桃蘿蔔),我就會喺第2-3星期喺旁邊挖個窿,放少少骨粉比佢,咁就會好粗壯。但要注意落肥後起碼1星期後先好收割,否則會苦;而骨粉要耐啲先會溶,咁我就會種佢1.5個月先收,太遲收會老會裂唔好食
依家已經係瓜嘅季節喇,大家培定苗啦,大把瓜收
我都種緊青瓜 但d葉好似有d問題

種左一個月左右
依家已經係瓜嘅季節喇,大家培定苗啦,大把瓜收

個天台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞