有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
有冇巴打有種櫻花?

早排花墟有貨, 又櫻花又楓樹太多野揀最後反而乜都冇買
巴打諗住入手?

我有啊! 舊年喺花墟買, 種咗幾個月一d都冇大過, 之後轉用泥種後枝幹即刻標長, 但到依家都未開過花, 只會無啦啦係咁出葉, 無幾耐就謝晒, 隔一排再出葉又好快謝晒... 而由冬天開始至依家直頭咩都冇, 得樹枝~~~

當時買係咁樣樣~

係咪日本feel個間 。定期換盤係對植物好架
仲有冇個d Lum定謝灑

應該係冬天唔夠凍?
因為我見啲櫻花都由枝 先生花 後生葉咁..

舊年三月到依家都冇出花
有冇巴打有種櫻花?

早排花墟有貨, 又櫻花又楓樹太多野揀最後反而乜都冇買
巴打諗住入手?

我有啊! 舊年喺花墟買, 種咗幾個月一d都冇大過, 之後轉用泥種後枝幹即刻標長, 但到依家都未開過花, 只會無啦啦係咁出葉, 無幾耐就謝晒, 隔一排再出葉又好快謝晒... 而由冬天開始至依家直頭咩都冇, 得樹枝~~~

當時買係咁樣樣~

係咪日本feel個間 。定期換盤係對植物好架
仲有冇個d Lum定謝灑

應該係冬天唔夠凍?
因為我見啲櫻花都由枝 先生花 後生葉咁..

舊年三月到依家都冇出花

未死得算好,聽講要出花要多d光?有冇落肥 ?
冇落肥, 咁落吓先, 希望會出返啲葉

多肉

多肉

粉紅色

千佛手
對比圖
對比圖

藍石蓮?
對比圖 [img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/16/172731_0cc839a469a380994151a7a2f1a0e765.jpg[/ig]

藍石蓮?

好似叫藍色驚喜
我呢盆唔知係咪都係千手

屋企有種開鐵樹 依排無啦啦開花

正啦,新年好氣象

鐵樹開花係兇象

買左新嘢,呢棵叫乜名?

咁樣set ok?

買左新嘢,呢棵叫乜名?

有d金邊係咪灑金
推一推,今次講下根部造型。有時見到d大樹盤根點做出個效果,好多時就係將d根整理成放射形狀,等佢生得大左,個底部就會有盤根。同埋修下d根,等佢唔好得一條主要吸收營養,對植物都健康d。
注意唔好一次過剪太多,季節既話睇返自己個品種,多數春天中到初夏前左右比較適合,等d能量由根上返幹部

呢個根部大概年幾左右。
想問下巴打們你地種紫羅蘭係用咩燈照佢地?我上網睇有人話用普通T5白光燈就得,咁同平時見個啲紫光燈有咩分別?我嚟緊想試下玩紫羅蘭同大岩桐,想問下大岩桐嘅照顧方法同紫羅蘭係咪差唔多?初入門咩都唔識
水草受唔受玩
水草受唔受玩

哇巴打呢個缸好靚
水草受唔受玩

哇巴打呢個缸好靚

有諗過玩水草不過最後揀左盤景 好靚
終於有新野
巴打可唔可以講多少少根?
有三盤沙田柚啲根好亂 種左都有十幾年
屋企棵巴西鐵樹出菇
終於有新野

十年冇換過盤? d根會生到好亂,不利去水最後危害健康。拎左佢出來,盡量散開d根,類似米字型咁就最好。見到好長打左個圈生個d剪返短佢。
終於有新野

十年冇換過盤? d根會生到好亂,不利去水最後危害健康。拎左佢出來,盡量散開d根,類似米字型咁就最好。見到好長打左個圈生個d剪返短佢。

中間換過一次 上次返香港果陣 換左個大盤 好難拎出黎 基本上 泥:根各佔一半
但啲根盤成一餅野咁 應該點剪/散開佢?
終於有新野

中間換過一次 上次返香港果陣 換左個大盤 好難拎出黎 基本上 泥:根各佔一半
但啲根盤成一餅野咁 應該點剪/散開佢?

拎支鐵叉仔由中間開始向外梳,下面條clip講得幾詳細
https://youtu.be/2RMFbuz7hvY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞