有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
我又有種植上嘅困難
今次更加大獲
唔知係比屋企人玩定比外牆維修嘅裝修佬玩
盆野變撚咗咁
痴撚線㗎
冇人性㗎 好冇公德心
明明星期日仲好地地
使唔使玩我玩鳩到咁啊
明明我都冇得罪啲裝修佬
其實另外一盤網紋草都有比佢剪
不過都係得依盤家樂花乜都俾人剪晒
佢咁樣仲有冇得救㗎
我又有種植上嘅困難
今次更加大獲
盆野變撚咗咁
痴撚線㗎
冇人性㗎 好冇公德心
明明星期日仲好地地
使唔使玩我玩鳩到咁啊
明明我都冇得罪啲裝修佬
佢咁樣仲有冇得救㗎

嘩,乜都冇哂
啲泥做乜一躂躂嘢?
你可以照平時咁照顧佢,睇下嚟緊一個月會唔會生新葉,如果有就冇問題,但一片新葉都冇就可以

可以,但長唔大,啲葉冇泥種咁香
通常薄荷剪一枝插入泥就會自己狂生
你想水種原因係唔想惹蟲?

巴打好有心得 我多數同人講種菜無人理

講得多佢哋就會無啦啦想種埋一份㗎喇

城市人難d

講講下我都有d想玩,不過我都係偏向盤栽造型藝術多d,一片天巴打實力派

如果屋企有適合空間同陽光就種到菜啦 最易應該係菜心、白菜、蔥

種完有得食好有成就感

冇錯 新鮮白蘿蔔口感嫩滑,連皮都食得,啲葉切碎醃一醃就變成雪菜
我又有種植上嘅困難
今次更加大獲
盆野變撚咗咁[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/03/14/224702_a48eef240b0b7bd41383db59ab812678.jpg
痴撚線㗎
冇人性㗎 好冇公德心
明明星期日仲好地地
使唔使玩我玩鳩到咁啊
明明我都冇得罪啲裝修佬
佢咁樣仲有冇得救㗎

嘩,乜都冇哂
啲泥做乜一躂躂嘢?
你可以照平時咁照顧佢,睇下嚟緊一個月會唔會生新葉,如果有就冇問題,但一片新葉都冇就可以

嗰躂係佢死咗嘅葉
以為就快可以解決佢太多水嘅問題
點知有另外一個更加大嘅問題 出現咗
希望佢可以生生性性生返啲葉啦
唔該一片天巴打

我會建議你買一包仙人掌泥(約$8)

呢隻泥我以前用過嚟種多肉,但係好快死咗,因為保水太好而嗰時我未識控制水量,嗰啲白色嘅珍珠岩疏唔到水乜滯,用嚟種香草、培幼苗等等最好;或者你可以撈泥嘅,即係放多啲疏水物質落泥入面(例如淡水沙、石、蛭石等)

後來我轉用仙人掌泥好咗好多,佢疏水力強,加上放咗一層陶粒喺最底,之後落泥,再鋪碎石喺面;而我依家都用緊冇底洞嘅玻璃瓶種,因為可以睇到啲水剛好流到底有薄薄一層就得,現在生長良好

如果你會換泥嘅話,喺抆出仙人掌後剪去殘、舊、黑、幼嘅根,留返啲粗同白色嘅根,咁有助佢嘅好根生長,記得換完泥後要適當淋水,要等大概一星期佢先會適應

無為意有分泥種 唔怪得我阿媽買左另一盆多肉植物俾我,啲泥好鬆散
thanks巴打,會去買啲啱嘅泥
想問枯左個啲點先救得返

巴打好有心得 我多數同人講種菜無人理

城市人難d

講講下我都有d想玩,不過我都係偏向盤栽造型藝術多d,一片天巴打實力派

如果屋企有適合空間同陽光就種到菜啦 最易應該係菜心、白菜、蔥

種完有得食好有成就感

冇錯 新鮮白蘿蔔口感嫩滑,連皮都食得,啲葉切碎醃一醃就變成雪菜

之前街買完d西洋菜 插係泥幾次都失敗
然後唔理佢一排點知自己生

沙律菜最易種
邊度有得買一罐罐嘅草賣

貪佢易養
邊度有得買一罐罐嘅草賣

貪佢易養

Logon?三聯果d囉
但果d種唔大
有無巴絲種緊蘆薈

想問下黃左要點做?

有無巴絲種緊蘆薈

想問下黃左要點做?

應該唔夠水/唔夠太陽
有冇人有種過水松,最近朋友比左盤我,但好似就健康狀況一搬 我換左盤,佢比我個時已經冇乜根,我應唔應該修下個頂等佢唔洗流失水份,依家用緊赤玉土加d砂同Aqua soil

城市人難d

種完有得食好有成就感

之前街買完d西洋菜 插係泥幾次都失敗
然後唔理佢一排點知自己生

沙律菜最易種

西洋菜其實夠濕都無乜得死
見到我棵羅勒有蟲蟲
好似係叫 白粉蝨既蟲
點算

噴辣椒水?
我盆多肉謝完一圈之後宜家連健康既小葉都自動甩 係咪玩已完拎番黎差唔多一個月澆過一次水
係咪我d泥塞得太實?
我盆多肉謝完一圈之後宜家連健康既小葉都自動甩 係咪玩已完拎番黎差唔多一個月澆過一次水
係咪我d泥塞得太實?

D泥用赤玉土之類乾身透氣d
棵辣椒葉底有呢D蟲蟲,有好多蚊滋仔飛嚟飛去,蒜頭辣椒水得唔得?

春季開始就多蟲㗎喇,係咪落太多肥料?
葉底嗰啲係芽蟲,可以試蒜頭辣椒水但可能成效不大,最好搵水槍沖走/用花灑洗下棵嘢/用抹布抹走
見到我棵羅勒有蟲蟲
好似係叫 白粉蝨既蟲
點算

會愈生愈多,你可以試下用麵粉+番硯+水噴下棵嘢,麵粉會令佢哋窒息,番硯係將麵粉固定喺植物上
新手試緊種辣椒
有無巴絲種緊蘆薈

想問下黃左要點做?

泥太濕
要猛太陽同換仙人掌泥會好轉,少淋水
新手試緊種辣椒

見到我棵羅勒有蟲蟲
好似係叫 白粉蝨既蟲
點算

噴辣椒水?

今舖真係收得皮

你可以試下剪咗最健康嗰條分枝插水長根,而有蟲嗰啲⋯⋯可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞