有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
Update 下,出頭了

有冇巴打知佢叫咩名
揾過圖鑑,好多都好似樣
最似係草美人(好似係台灣名)
甩過幾塊葉
唔知健唔健康
整咗半個月,勁襟生

好正我個個用個碟裝住就等 遲下諗下點樣可以放得正d

有冇巴打知佢叫咩名
揾過圖鑑,好多都好似樣
最似係草美人(好似係台灣名)
甩過幾塊葉
唔知健唔健康

睇落都好漲卜卜
你地d植物係邊到買?
淘寶d種子都唔知真定假野

花墟啦,都算平,有時行山或者公園都有種子執,食完生果都有 定係你有邊款想試下?
喺天台種緊
菜心、白菜、奶油生菜、塘蒿、
遲水蘿蔔、櫻桃蘿蔔、20日大根、紅菜頭、
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

同一支手指尾咁大嘅無花果枝生緊葉

全部生長良好,不過菜好多蚜蟲

巴打
有啲唐突,不過可唔可以比啲蚜蟲我

用來做咩

養蚜蟲??

不過最近收菜發現冇咗好多,可能啲花生麩溶哂或者有瓢蟲食咗

種緊金邊短葉虎尾蘭,貪佢粗生唔駛點特別照顧。
近排發現佢新生緊d芽出黎(d 水柱射緊個位下面),自己未試過分株,驚唔理佢又會亂噤生
你地d植物係邊到買?
淘寶d種子都唔知真定假野

花墟啦,都算平,有時行山或者公園都有種子執,食完生果都有 定係你有邊款想試下?

屋企睡房西斜全部都係窗
唔知種香草好唔好

香草類多光都好呀,試下啦,香草類三十蚊左右都有交易

種緊金邊短葉虎尾蘭,貪佢粗生唔駛點特別照顧。
近排發現佢新生緊d芽出黎(d 水柱射緊個位下面),自己未試過分株,驚唔理佢又會亂噤生

到時換泥咪分左佢

屋企睡房西斜全部都係窗
唔知種香草好唔好

香草類多光都好呀,試下啦,香草類三十蚊左右都有交易

花墟15蚊一棵羅勒,抵買
有棵辣椒養極最多都係開花 但冇結過果
求解答

我都想知下同問 種到開心應該都好有成功感
花市買左水種風信子
想問下有咩適合新手種?之前好似買過ikea 1pack 3盤既仙人掌仔都種死左

不過依家搬左屋多左太陽射入屋應該會好少少
想試下種d野
最好唔好會惹昆蟲
見到年宵又有多肉植物
又有香草
全部都好想買

香草未試過,你買個時見到個盤係咩泥就用返個種。買個時問d老闆就冇錯了。
想問下有咩適合新手種?之前好似買過ikea 1pack 3盤既仙人掌仔都種死左

想試下種d野
最好唔好會惹昆蟲

多左陽光就多選擇啦,香草又可以,平平地試下。有隻叫清香木,都幾靚又有驅蚊作用,十五至三十hkd左右
花市買左水種風信子

我都係喎 好想快啲開花

想試下種d野
最好唔好會惹昆蟲

多左陽光就多選擇啦,香草又可以,平平地試下。有隻叫清香木,都幾靚又有驅蚊作用,十五至三十hkd左右

多謝巴打既建議
一於下次就試下買清香木黎種
我棵羅勒下面啲葉枯枯黃黃 上面新生既葉就沒事
係咪正常?

會唔會太多水?剪左佢都冇問題架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞