有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
種菜種果種盤栽都係享受種植既樂趣 ,多謝巴打分享
一片天巴打,想問下藍梅香港岩唔岩玩,今日係花墟都望到有幾款,幹底粗度近手指公左右

啲泥係咩泥?
盤底有冇洞?
入面有咩石?幾大粒?分佈如何?
換盤時有冇剪腐根?根係黑色定白色?
換完泥有冇即刻淋水?
平時放邊?有冇太陽照到?

大約1個月淋2次水就得,次數少但量多
通常換盤移苗之後立刻淋水,比根痴住泥土同等一星期適應

泥係呢隻,無洞,上面大粒白石仔原本鋪喺面諗住美觀啲但俾隻貓打翻左,從新放過。換嗰陣無為意根部,換左泥之後沐左少量水,我諗10ml左右,驚太多水浸壞
嗰一星期放喺公司,無太陽得燈
買翻嚟先發現有一忽仔崩左見到入面(圖左手邊凹左嗰度),唔知關唔關事?
種菜種果種盤栽都係享受種植既樂趣 ,多謝巴打分享

我都想種食得既但奈何屋企無位又無乜陽光
種薄荷同辣椒
分左幾條薄荷用水種 但生根唔生葉

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

可以,但長唔大,啲葉冇泥種咁香
通常薄荷剪一枝插入泥就會自己狂生
你想水種原因係唔想惹蟲?

係呀 上面唔識生淨係得根
葉又變黃又黑

因為係由種子種
開頭生好軟唔識企直就剪d長既水種
同埋將d生又生唔得出既芽拔走

水種又好似靚d 又唔會惹蟲

巴打好pro
Office 冇窗又唔近大門

乾燥+0陽光,除左仙人掌,富貴竹可以種d 咩小盆栽?
種薄荷同辣椒

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

巴打好有心得 我多數同人講種菜無人理

講得多佢哋就會無啦啦想種埋一份㗎喇
一片天巴打,想問下藍梅香港岩唔岩玩,今日係花墟都望到有幾款,幹底粗度近手指公左右

藍莓呀?
我未種過,不過可能要吽幾年先生到果,同埋啲莓類比較喜歡冷地,香港又濕又熱可能要等秋冬先好種;聽電台有個農夫話,日本士多啤梨點解可以咁甜係因為溫差大

香港種可以參考下呢度
http://hkplants.com/thread-142620-1-1.html

參考埋台灣種,氣候差唔多,台灣種到嘅喺香港種大部分都得
http://teddy1000.pixnet.net/blog/post/7069879-%E8%97%8D%E8%8E%93%E5%93%81%E7%A8%AE%E7%A8%AE%E6%A4%8D%E4%B9%8B%E6%88%91%E8%A6%8B(%E8%8F%9C%E9%B3%A5%E6%84%9F%E8%A8%80)

咁樣種睇葉既多

不過如果燈光夠既話就非洲紫羅蘭啦
半迷你or迷你種細細盆又有花睇

咁樣種睇葉既多

Office 得天花LED 光管都ok?
種薄荷同辣椒

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

城市人難d
種薄荷同辣椒

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

城市人難d

講講下我都有d想玩,不過我都係偏向盤栽造型藝術多d,一片天巴打實力派

藍莓呀?
我未種過,不過可能要吽幾年先生到果,同埋啲莓類比較喜歡冷地,香港又濕又熱可能要等秋冬先好種;聽電台有個農夫話,日本士多啤梨點解可以咁甜係因為溫差大

香港種可以參考下呢度
http://hkplants.com/thread-142620-1-1.html

http://teddy1000.pixnet.net/blog/post/7069879-%E8%97%8D%E8%8E%93%E5%93%81%E7%A8%AE%E7%A8%AE%E6%A4%8D%E4%B9%8B%E6%88%91%E8%A6%8B(%E8%8F%9C%E9%B3%A5%E6%84%9F%E8%A8%80)

藍莓睇落有點麻煩,櫻花點睇,最近見到唔少

藍莓呀?

香港種可以參考下呢度

巴打有地種櫻花?

藍莓呀?

香港種可以參考下呢度

巴打有地種櫻花?

我見到有盤栽size 既櫻花有幾粒開左,仲有Lum未開。

咁樣種睇葉既多

Office 得天花LED 光管都ok?

根據其他gp經驗係可以的

利申:我自己種窗邊

啲泥係咩泥?
盤底有冇洞?
入面有咩石?幾大粒?分佈如何?
換盤時有冇剪腐根?根係黑色定白色?
換完泥有冇即刻淋水?
平時放邊?有冇太陽照到?

大約1個月淋2次水就得,次數少但量多
通常換盤移苗之後立刻淋水,比根痴住泥土同等一星期適應

泥係呢隻,無洞,上面大粒白石仔原本鋪喺面諗住美觀啲但俾隻貓打翻左,從新放過。換嗰陣無為意根部,換左泥之後沐左少量水,我諗10ml左右,驚太多水浸壞
嗰一星期放喺公司,無太陽得燈
買翻嚟先發現有一忽仔崩左見到入面(圖左手邊凹左嗰度),唔知關唔關事?

我會建議你買一包仙人掌泥(約$8)

呢隻泥我以前用過嚟種多肉,但係好快死咗,因為保水太好而嗰時我未識控制水量,嗰啲白色嘅珍珠岩疏唔到水乜滯,用嚟種香草、培幼苗等等最好;或者你可以撈泥嘅,即係放多啲疏水物質落泥入面(例如淡水沙、石、蛭石等)

後來我轉用仙人掌泥好咗好多,佢疏水力強,加上放咗一層陶粒喺最底,之後落泥,再鋪碎石喺面;而我依家都用緊冇底洞嘅玻璃瓶種,因為可以睇到啲水剛好流到底有薄薄一層就得,現在生長良好

如果你會換泥嘅話,喺抆出仙人掌後剪去殘、舊、黑、幼嘅根,留返啲粗同白色嘅根,咁有助佢嘅好根生長,記得換完泥後要適當淋水,要等大概一星期佢先會適應

要落泥

薄荷無得淨係用水種?

城市人難d

講講下我都有d想玩,不過我都係偏向盤栽造型藝術多d,一片天巴打實力派

如果屋企有適合空間同陽光就種到菜啦 最易應該係菜心、白菜、蔥

咁樣種睇葉既多

室內冇乜陽光啱種常春藤
有冇人種草

巴打有地種櫻花?

我見到有盤栽size 既櫻花有幾粒開左,仲有Lum未開。

正喎 依家到4月尾都係櫻花開花季
你種盤啦 香港得幾棵櫻花樹咋
有冇人種草

小麥草?貓草?
我種過一排車前草 不過冇乜用,最後放咗佢喺山
有冇人種草

小麥草?貓草?

大麻?
有冇人種草

小麥草?貓草?

大麻?

貓草易種但我屋企主人唔食
浪費

薄荷無得淨係用水種?

城市人難d

如果屋企有適合空間同陽光就種到菜啦 最易應該係菜心、白菜、蔥

種完有得食好有成就感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞