有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
喺天台種緊
菜心、白菜、奶油生菜、塘蒿、
遲水蘿蔔、櫻桃蘿蔔、20日大根、紅菜頭、
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

同一支手指尾咁大嘅無花果枝生緊葉

全部生長良好,不過菜好多蚜蟲

好正 有天台本身對種野都有啲興趣 但屋企露台都冇 冇個位多陽光

有圖? 都有唔少植物唔洗太多光都ok

屋企有種開鐵樹 依排無啦啦開花

正啦,新年好氣象
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

好正 有天台本身對種野都有啲興趣 但屋企露台都冇 冇個位多陽光

可以種啲喜陰嘅香草玩下,例如臭草(綠豆沙嗰啲)
屋企最長日照嘅位有幾多個鐘?其實多肉植物都得
種花仔

有無咩植物可係office 到種?

大把。想睇花定葉?

花同埋葉分別有無推介
D圖全部變灑打直 不過睇落都還可以。
呢個應該係鳯凰木既種子,早排行山係地下執既
聽人講話剪一剪個尖位會等佢易d出,我諗同割包皮差不多原理
最後浸一浸佢,見到有浮起既就應該個種子乾灑種唔出,個d唔洗要,淨係要沈底個d OK
一晚後應該會有d綠色突出,冇都落泥架啦

未見過鳳凰木個果咁直
個果幾好玩
搖下有聲出 同埋都幾硬下
留名
最近種薄荷
仙人掌種到畸形
紅蜘蛛,粉蚧殼蟲同白色蚊滋可以點搞?
用農藥好似好毒(種食用植物),有冇天然d方法又有效?

黃色果d捕蟲板其實得唔得?

有冇煙煤病?
平日有冇修剪下 放係陽光充足的地方
同埋有粉蚧應該都有埋蟻?

冇煙煤病,但有蟻
放戶外+西斜,好曬架
種花仔

開得幾靚 ,放係咩位?
留名
最近種薄荷
仙人掌種到畸形

薄荷應該幾香下?咩樣想睇下
[quote]D圖全部變灑打直 不過睇落都還可以。
最後浸一浸佢,見到有浮起既就應該個種子乾灑種唔出,個d唔洗要,淨係要沈底個d OK

未見過鳳凰木個果咁直
個果幾好玩

係油塘行山個時執,搖個下幾爽 ,到時發左芽有多睇下有冇巴打想要d一齊玩
留名
最近種薄荷
仙人掌種到畸形

上個禮拜買返黎就咁
都生得幾快下 聽日有光先影相 過兩日得閒要去買盆
底下果啲遮住左曬唔到太陽好易黃葉
不過而家都要一日兩次水 都唔知夏天點算

有冇煙煤病?

冇煙煤病,但有蟻
放戶外+西斜,好曬架

試下得唔得

有冇煙煤病?

冇煙煤病,但有蟻
放戶外+西斜,好曬架

西斜可以斜死d蟻
同樣會令植物的抵抗力下降
粉蚧整d野出黎比螞蟻食
然後痴係隻螞蟻傳播
所以螞蟻會幫佢殺天敵
你平時冇修剪過的話
剪哂d病 死 枯 斷枝(種係屋企應該唔會斷掛)
然後剪疏小小植物內部的枝條令植物內部通風好小小
不過記得1年內唔好剪多過25%枝葉(樹係咁 灌木唔知係唔係)
植物盡量唔好擺正西面
如果真係得西面可以擺的過就注意唔好剪太多植物西面的枝葉 換為會曬傷佢
最後試下濕下張紙巾抹下d枝葉
再唔得先用好稀的火酒/酒精抹(呢個唔係太記得應該用咩抹 驚佢死的話唔好亂黎)

未見過鳳凰木個果咁直
個果幾好玩

係油塘行山個時執,搖個下幾爽 ,到時發左芽有多睇下有冇巴打想要d一齊玩

應該春天先開始種?
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

臭草其實係咪即係馬櫻丹?
好粗生 周街都見到
不過我覺得d葉真係好臭
睇書話有毒 不過唔記得係邊部分有毒

好粗生 周街都見到
不過我覺得d葉真係好臭

唔係 臭草係香嘅,係綠豆沙陣味

臭草

馬纓丹

係葉同果有毒,不過佢都有臭草嘅稱號

好粗生 周街都見到
不過我覺得d葉真係好臭

唔係 臭草係香嘅,係綠豆沙陣味

臭草

馬纓丹

係葉同果有毒,不過佢都有臭草嘅稱號

未見過鳳凰木個果咁直
個果幾好玩

應該春天先開始種?

正常係,不過見呢排回暖咪試下
留名
最近種薄荷
仙人掌種到畸形

上個禮拜買返黎就咁
都生得幾快下 聽日有光先影相 過兩日得閒要去買盆
底下果啲遮住左曬唔到太陽好易黃葉
不過而家都要一日兩次水 都唔知夏天點算

可能要適當修一下等d光透入到大部分枝節,咁多水 到時可能唔好太多陽光掛,睇下佢適應成點
今日帶咗佢返工養 第一次種

係咪moss 個d我都有舊

係呀 我覺得好臭

我果罐冇味,但生長得超慢
2個月先幾條草仔但好綠,冇你呢d咁黃
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

天台種唔會曬死?
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

天台種唔會曬死?

唔會,愈好陽光生得愈大棵,冇陽光/少過半日陽光嘅天台幾乎種乜都死
呢度係其中一塊仔

不過有啲植物係唔受得咁勁光,例如煮綠豆沙嘅臭草,曝曬會變黃
喺天台種緊
蔥、牛至、芫荽、蕃茄

天台種唔會曬死?

唔會,愈好陽光生得愈大棵,冇陽光/少過半日陽光嘅天台幾乎種乜都死
呢度係其中一塊仔

不過有啲植物係唔受得咁勁光,例如煮綠豆沙嘅臭草,曝曬會變黃

種咁多蚊多唔多 ,不過有天台比我都會照種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞