有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
幾得意

不過大左好醜樣

幾過癮想high five 佢

睇過中文名好似叫碧光環 但長大左好恐怖

薄荷葉變黑 有冇巴打知點解
都已經幾星期啦 上網睇過通風唔好就會咁
淋水太多同太少 兩隻講法都有人講
先兩個禮拜將啲黑的嚴重既剪走左
剩低既都黑得唔嚴重既
呢兩日又好似有啲變黑

之前係咁既

去水問題都可能望下望,個底會唔會太多根,技術上既野要召喚一片天巴打

個盆都夠哂大,啲根應該點生都得呀
可以點樣整鬆啲泥又唔會整斷根/搞到一屋泥

有冇根露出嚟?
有冇落過肥?
淋水習慣點?
日照由幾點曬到幾點?

呢排天氣飄忽奇怪 我有2棵青瓜苗都死死哋,一時潮濕一時太濕,用緊海帶水救吓物

無根露出嚟,收皮前有啲勁細塊葉既長枝橫生 見棵野病就剪哂
無落過肥
以前夜晚先淋水,但第二日曬左一日後會dup哂 所以轉朝早淋
花槽係西邊,天晴既話曬得好勁
不過除非室內,就只可以擺呢度
BTW,巴打個名

薄荷唔怕曬嘅,不過朝早淋水要淋多啲,因為西斜太勁陽光,會出現暫時性凋謝,只要一淋夠就可以返生

呢排冇乜陽光,你覺得同有充足陽光時,棵薄荷有咩分別?

同埋泥夠唔夠鬆同適中地濕?太濕嘅話會吽爛根,咁就好易死
[img]h://holland.pk/2bdf4zpe[/img]

[img]ht//holland.pk/dmkuah59[/img]

有冇人教我照顧佢地
GOOGLE資料好少
淘左番屋企3日

最主要係澆水既問題

多肉植物可以好耐先澆一次水 同埋要多曬
我習慣如果佢最低層個圈葉軟先澆 大約15日 一澆就澆透

頭盔:我養左三個月

我都差唔多,一到月頭、月中就淋一次,圍住佢身邊淋一個圍

而家算係咩情況
日本楓,紅秋少少,過左冬天就變成咁

可能冬眠呢,到春天等佢生下葉啦
培養土係咪只可以種苗?
耐左要換?
例如 香草 蕃茄 士多啤梨

通常培苗土冇咩硬嘢(蛭石、沙之類)疏水,保水力強,用嚟培苗最好,但大啲就唔適合,要因應環境同植物特性嚟撈泥

Btw 現在種番茄好似有d遲 已經到收成季節了
幾得意

不過大左好醜樣

好可愛

左上買返嚟開始,中間對手仔慢慢長大
幾得意

不過大左好醜樣

好可愛

我都有種
用開apps記錄 唔知點解down唔到相落部機 唯有cap screen
今日花展第一日
主題係玫瑰花
所以好多玫瑰花

但無乜野好買
都係花墟貨色
價錢都係花墟價咁上下
有部分平過花墟少少
蕃茄仔有果好似10蚊有一盆

蘭花就好似好平啦
應該過年賣淨?
50蚊2盆又有
100蚊3盆又有

園藝用品比較少
肥料多啲
盆呀個啲就無乜
最後淨係買左枝元素十六同個哥仔吹左兩咀

或者最尾一日再入去執平貨
幾得意

不過大左好醜樣

好可愛

dada?
小弟最近係office種左棵怕醜草,一開頭大得好快,上個星期開始落葉,甚至成枝莖收乾水,一枝枝跌落黎。
依家大半枝頭已經係光禿禿,剩返嘅葉就算掂佢或者去到夜晚都唔識收返埋。
每日都會淋水,淋到盤底有水沁出黎就停。位置係室內唔近窗,好天嘅話黃昏時候會曬到應。
求指救
小弟最近係office種左棵怕醜草,一開頭大得好快,上個星期開始落葉,甚至成枝莖收乾水,一枝枝跌落黎。
依家大半枝頭已經係光禿禿,剩返嘅葉就算掂佢或者去到夜晚都唔識收返埋。
每日都會淋水,淋到盤底有水沁出黎就停。位置係室內唔近窗,好天嘅話黃昏時候會曬到應。
求指救

是咪多水得濟?
種室內應該唔洗日日淋架
個post復活啦,可以係寵物台就咁見到
Btw 琴晚落維園見到的部份展品
今日花展第一日
主題係玫瑰花
所以好多玫瑰花

但無乜野好買
都係花墟貨色
價錢都係花墟價咁上下
有部分平過花墟少少

蘭花就好似好平啦
應該過年賣淨?
50蚊2盆又有
100蚊3盆又有

園藝用品比較少
肥料多啲
盆呀個啲就無乜

最尾個日係19號星期三,應該收七八點左右,睇下會唔會有時間去,我都係留意盤栽類多
幾得意

不過大左好醜樣

好可愛

dada?

喂?
棵薄荷俾條衰蟲咬到咁

邊度有蟲洞?
幾得意

不過大左好醜樣

好可愛

我都有種
用開apps記錄 唔知點解down唔到相落部機 唯有cap screen

好得意 你唔時不時轉下佢?咁追光唔會斜埋一邊呀
求指救

是咪多水得濟?
種室內應該唔洗日日淋架

多謝巴打答我呀
我見佢好快吸乾底盤先日日淋,office長開冷氣驚太乾,最近見佢咁狀態咁差都驚係因為淋太多水所以依家淋少左

巴打唔知可唔可以幫手睇下枝莖個頂帶刺既部份係咪代表會繼續生?
之前有人送咗盆家樂花比我
一向都係自己打理自己淋水
隔好多日先淋一次水
但有人無啦啦幫我盆花淋水
仲要連續兩日都淋到盆㡳出水
就係咁出事啦
花莖因為太多水而開始變軟
變到無哂生氣
有冇巴打可以幫到我
點先可以令佢變返正常
求指救

是咪多水得濟?
種室內應該唔洗日日淋架

多謝巴打答我呀
我見佢好快吸乾底盤先日日淋,office長開冷氣驚太乾,最近見佢咁狀態咁差都驚係因為淋太多水所以依家淋少左

巴打唔知可唔可以幫手睇下枝莖個頂帶刺既部份係咪代表會繼續生?

https://hk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20130328000051KK00184

呢條link內容幾啱,等多排睇下帶刺部分會生啲咩,試下2日淋一次,呢排個天咁灰,黃昏有冇陽光照到?
之前有人送咗盆家樂花比我
一向都係自己打理自己淋水
隔好多日先淋一次水
但有人無啦啦幫我盆花淋水
仲要連續兩日都淋到盆㡳出水
就係咁出事啦
花莖因為太多水而開始變軟
變到無哂生氣
有冇巴打可以幫到我
點先可以令佢變返正常

咁唔好淋住,放喺同一個位幾日至一星期就會復原,之後先再照你以前咁淋
幾得意

不過大左好醜樣

好可愛

我都有種

好得意 你唔時不時轉下佢?咁追光唔會斜埋一邊呀

多謝巴打提醒
睇住佢地變大/色 好有佢成就感
今日花展第一日
主題係玫瑰花
所以好多玫瑰花

但無乜野好買
都係花墟貨色
價錢都係花墟價咁上下
有部分平過花墟少少

蘭花就好似好平啦
應該過年賣淨?
50蚊2盆又有
100蚊3盆又有

園藝用品比較少
肥料多啲
盆呀個啲就無乜

最尾個日係19號星期三,應該收七八點左右,睇下會唔會有時間去,我都係留意盤栽類多

你想買乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞