有冇巴打有種下植物

702 回覆
20 Like 0 Dislike
我棵羅勒下面啲葉枯枯黃黃 上面新生既葉就沒事
係咪正常?

你盆羅勒嘅泥好似唔夠而且幾濕、幾實
應該要加泥(施埋肥會生得再大棵d,肥一定要放泥底否則引勁多蚊蟲)同用筷子將舊泥摷鬆d令佢啲泥都有空氣同空間生
如果加泥不如索性換大少少嘅盆,因為可能下面生到勁多根
一片天巴打好有心 講同d花播種好似同人打飛機咁

我都覺得似,同似人工受孕實驗
地球多啲植物好呀 如果多d人喜愛植物又感染到其他人,咁就多d人保護環境同了解關心動物人類同大自然嘅關係

早排發覺有人喺花墟買咗d有農藥嘅花插喺天台種,嗰排連續死咗幾隻蜜蜂 少咗蜜蜂嘅話嗰年d瓜、果就唔生/長唔大,當然可能有其他因素,但昆蟲係好重要的
一片天巴打好有心 講同d花播種好似同人打飛機咁

我都覺得似,同似人工受孕實驗
地球多啲植物好呀 如果多d人喜愛植物又感染到其他人,咁就多d人保護環境同了解關心動物人類同大自然嘅關係

早排發覺有人喺花墟買咗d有農藥嘅花插喺天台種,嗰排連續死咗幾隻蜜蜂 少咗蜜蜂嘅話嗰年d瓜、果就唔生/長唔大,當然可能有其他因素,但昆蟲係好重要的

係,蜜蜂又有蜜糖又好飲。冇蜜蜂我地都幾大檸樂。巴打真係知音人,post多d你既植物update同知識,一齊交流學下野
有冇人有種過蘋果樹,我個盤種子開始種左成年依家成一米,想問下一步應該點做

好似不舉咁

我種過指天椒 放窗外
初頭用過手指幫佢傳花粉
後期唔搞佢都會自動結果

應該好彩有風吹到,搖動到花粉,只要有些少花粉令雌蕊受精就可以結果喇
買咗一個月 天氣成日咁暖 生長咗好多 變左形 唔知點修剪先好
有冇巴絲有種人蔘榕?之前喺花墟買咗一棵,但係近排似乎有病,啲葉好似咁
我少淋水,放喺有少少陽光同通風嘅露台,附近冇其他植物,會似係咩原因做成?
仲有就係其實應該要點淋水先會好啲上網好似個個網都教唔同方法

我冇種過,不過見書寫其他植物有類似嘅病
似唔似黑斑病?
可以試下用熟石灰(12蚊店及五金舖有)均勻撒一層薄薄哋嘅喺泥面+用筷子將熟石灰撈入泥(可以用淋水代替,但太濕就唔好淋咁多),消毒泥土

本書有教用生石灰硫磺溶液,但生石灰使用時有危險,我就唔放上嚟喇

有關病害/蟲害建議大家可以買呢本《請問植物醫生》,入面有患病植物嘅相,可以有個對照,係一本好正嘅書

http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789864081998
買咗一個月 天氣成日咁暖 生長咗好多 變左形 唔知點修剪先好

個頂揀幾條可以成大器既keep,右邊都係。我會諗呢盤既發展會兜返落去下面

我都想知下同問 種到開心應該都好有成功感

可唔可以影張辣椒花嘅相嚟睇?
據我所知花有2種,一種係雌雄同體,另一種係同一棵有雄花、雌花

唔好意思 淨係比到之前影落既比你睇
因為依家冇出花
我諗你係想睇花蕊果到 但呢張影唔到

請問你呢棵係咩椒?種嗰時有冇落基肥?有冇追肥?

如果冇落過肥,我建議可以去花墟或12蚊店買包花果肥(植物需要3大元素有氮(N)、磷(P)、鉀(K),另外還有其他微量元素),依家結果需要多啲嘅鉀,所以你買肥料時最好買鉀比例較多嘅,睇包裝標籤上的比例
例如:N:K=1:1.2
而鉀肥代表有海帶(必需洗走鹽及浸軟)、海藻肥、蕉皮、草木灰

張圖是咁的:
你可以喺盆中黃色嗰部分加花果肥/海藻肥/切到勁碎嘅少量蕉皮/海帶,然後一定要用泥掩埋,最後淋水

黑線係代表可以剪嘅側芽,即係同一個位長出嚟多餘嘅分支,剪走冇花嘅分支有助營養集中結果,但唔好過度剪葉 否則做唔到光合作用

落肥其實係你比個信息棵植物,係時候結果/長花等等,環境因素雖然有影響,但肥料都好重要的 得閒搖下啲花,無幾耐應該會見花蕊結果

同場加影我棵不知名番茄嘅結果情況
有冇人有種過蘋果樹,我個盤種子開始種左成年依家成一米,想問下一步應該點做

蘋果樹咁勁,好似好大棵喎,會唔會移落地種?
記得落肥要薄肥密施,寧願每次落肥好少量,一個月落兩三次,都唔好一次落勁多,棵植物消化唔到會好易死
記得落肥要薄肥密施,寧願每次落肥好少量,一個月落兩三次,都唔好一次落勁多,棵植物消化唔到會好易死

仲會引嚟一大班蟲嚟食肥料食根食葉食果 所以一定要少肥+有泥遮住啲肥料呀

個頂揀幾條可以成大器既keep,右邊都係。我會諗呢盤既發展會兜返落去下面

試下先

蘋果樹咁勁,好似好大棵喎,會唔會移落地種?

又唔會好大,暫時粗過百力支少少,但唔比佢高,又冇得變粗。冇地啦,都係諗住定期換下泥,修下根,過多一個月左右見春天都諗住修下根換泥。但基本上依家都係打直向高生,未有第二條分枝。

泥面開始度,80cm 左右。我諗住都係train佢做盤景。

玩開有木種類既多,呢個品種種死過兩次已經

忌水多

六月雪我有另一盤用赤玉土個類種都幾好。反而上兩次換塘泥就死左
巴打好似識玩

巴打,六月雪邊到有得買?

忌水多

六月雪我有另一盤用赤玉土個類種都幾好。反而上兩次換塘泥就死左
巴打好似識玩

花墟有檔好似叫明一園藝,係轉角位的。門前多數有架黃色大貨車,個貨櫃入面佢打開灑,入面擺好多盤栽類/ pre bonsai 。有個呀婆成個NPC咁,每次都同我講話呢個抵玩呀,買盤返去,平比你。 早排新年變灑蘭花,但平時有六月雪,福建茶,榕,松等等。

忌水多

巴打好似識玩

花墟有檔好似叫明一園藝,係轉角位的。門前多數有架黃色大貨車,個貨櫃入面佢打開灑,入面擺好多盤栽類/ pre bonsai 。有個呀婆成個NPC咁,每次都同我講話呢個抵玩呀,買盤返去,平比你。 早排新年變灑蘭花,但平時有六月雪,福建茶,榕,松等等。

聽日去搵下npc先

忌水多

巴打好似識玩

聽日去搵下npc先

已入手,60蚊。
見到間野好多貴野,我決定淘寶買其他

忌水多

巴打好似識玩

聽日去搵下npc先

已入手,60蚊。

有冇圖睇下個批d六月雪係咪玩露根個種style
淘寶有咩野入?,貨車入面個d抵買 60-100左右,舖入面個d多數都500 up
辣椒發緊芽,好多好密 幾時應該分盤同埋一盤留幾多棵苗?而家有兩塊葉

水種緊羅勒同薄荷,幾時可以換落泥種?

另外呢邊冬天keep住十度以下,放室內大概十六七度到,有無問題架?

唔該巴打

忌水多

巴打好似識玩

聽日去搵下npc先

已入手,60蚊。

有冇圖睇下個批d六月雪係咪玩露根個種style
淘寶有咩野入?,貨車入面個d抵買 60-100左右,舖入面個d多數都500 up

買左幾廿棵
http://c.b1wt.com/h.2kV9iV?cv=QnvU7mPtFA&sm=d954de
我買果棵六月雪冇露根架,有時間先提下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞