賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
其實lipofusin 係反映視網膜傷害
420個段係其他段數三倍
In ophthalmology, high-energy visible light (HEV light) is high-frequency, high-energy light in the violet/blue band from 400 to 450 nm in the visible spectrum.[1] Despite a lack of concurring scientific evidence, HEV light has sometimes been claimed to be a cause of age-related macular degeneration.[2][3] Some sunglasses and beauty creams specifically block HEV, for added marketing value.[1]

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1350946204000412
就係因為證實到嘅係強HEV對眼嘅傷害
至於一般生活藍光同黃斑點病變嘅關係暫時未有太多報告證實(當然led生產商都落咗好多阻力比研究機構,因為led光源始終仲係人類最理想嘅未來人工光源之一)

雖然自己戴緊Zeiss blue protect,不過都唔會吓吓叫人做藍光鏡片(FAQ有講)

認同UV420物料可以加強對高能量光線嘅防護,而自己都幾鍾意東海呢個牌子,佢地比較多實證數據而少marketing claims(早幾年去親ioft都會特登去佢個booth參觀拎料),同埋日本本土lutina料可以外加抗藍光鍍膜,咁就真正無敵(我手上資料無話香港代理有無呢個option)

個人結論:呢隻配得過
我有客訂過,佢OK
正苦講法,個別例子
大家唔介意黃既
我可以同日本仔訂埋樓上師兄講既波段
成為佢地口中既雙防藍光
應該冇其他牌子有
要既同我講
因為同日本仔食飯佢同我講
大家唔介意黃既
我可以同日本仔訂埋樓上師兄講既波段
成為佢地口中既雙防藍光
應該冇其他牌子有
要既同我講
因為同日本仔食飯佢同我講

要防埋螢幕嘅藍光
隻鏡就無可避免會黃
呢樣係現時技術未解決到嘅事
我最怕有啲同業有誤會
以為單靠呢隻uv420真係提供到全面防藍光保護

至於係咪得Lutina做到所謂“雙防藍光”呢
就暫時仲有疑問
其他鏡廠嘅uv420產品係咪唔可以再加防藍光coating呢?
又或者Lutina再加防藍光coating相對於同類產品嘅優勢喺邊呢
呢樣就請指教一下
Lutina 強推
因為佢可以令我地好似luTien 咁保護眼睛
咁lutina 加其他牌子防藍光就地表最強
近視深搞到雙眼好凸,有冇咩可以做到

你不得不佩服日本人個種數據

大家唔介意黃
想最全面防藍光既
可以加入雙防藍光

其他牌子比秒~~~

我得閒UPLOAD埋TBC既顏色
點解師兄要將uv420等同lutina
等於我地配不反光比人
唔同牌子都差唔多綠coat
點解蔡司特別通透
其實牌子就係有獨門耍家野
Gia我就不了
淨係純日本 加 有研究 加 開門見山講數據已值得我擁護

Uvf 加 scc r blue 應該差唔多野
但好貴囉
所以lutina 最強
東海係爭少少曝光,好似我果度D客其實鍾意日本嘢,但明明tokai 1.76就係made in japan,佢地都寧願揀Hoya 1.74,明明又厚D又唔係日本造,但戴開免得轉

P.s. 巴打有無做過溥仔獨家果隻 tokai 1.76 漸進?
想配雙非球面鏡, 有無邊個日本網/ 香港鋪推介,

想配呢種眉框
有咩好推介?
最好成副都偏大
同唔要圓形
Tg me
腦科學?我做左一對比人啦
可放tg?
第一頁
我係高登視光師巴打
建議喺香港驗配,唔怕溝通問題,尤其是雙非球面鏡片呢類對度數焦點要求都高嘅鏡片
老成嘅就999.9
潮嘅就上面果副thom Browne
呢類型日系眼鏡牌子會有較多選擇
今日有個阿婆同視光師講,本身有做開防白內障操,點解都會中招
有冇講點樣操

之前有客用咗兩舊幾水喺百貨公司度買咗呢款保健眼鏡
佢過喺大陸買咗本書教
有冇JJ知呢個手術幾錢?係咪真係好似佢講到少副作用?想做
呢種整形手術通常係隻眼凸到有嚴重乾眼症甚至角膜炎先會做㗎喎
你咩事要做呀
仲有呢度講話最佳手術位置係眼窩底舊骨
我有少少懷疑
因為嗰舊骨係好薄
薄到中一拳upper cut都有機會穿
正常嚟講係冇幾多嘢去再削薄
呢啲網上資訊都係參考吓就算喇
你都係正正經經搵個眼科check吓你咩事先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞