賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
同價位仲可以做邊隻?
Hoya iD?
Lifestyle 其實仲貴
Hoya 少左一格
可唔可以講多啲Zeissprogressives
Precision 見佢有三個定四個階。pure 係咪麻麻?如果pure 係咪同hoya 隻summit dynamic 差唔多?
上plus 啦
客反映幾好戴
Hoya 要去到iD
For your reference

鏡片折射率在外觀上會影響厚度及「圈」(側面光線折射)
去眼鏡鋪只驗眼唔買野是咪一定會收錢?
咁又唔好咁講
今時今日講緊將technical嘢變marketing嘢
如果對象係行內人,咁其實要𨤳清埋究竟要考慮幾多個人化數據先稱得上個人化鏡片
我經常同客講所有配鏡片都需要考慮4大數據
1. 遠近度數
2. 遠近PD
3. 配戴位置
4. 生活習慣
(配副幾嚿水老花一樣要考慮)

只不過有d鏡片廠方有預設數據,optom/optician 就要諗辦法將客人嘅個人數據同鏡片預設數據做平衡同取捨,同時令客人明白箇中原因。而另一d鏡片廠方無咁多預設,咁我地作為驗配者嘅自由度就大得多,但同時對我地量度嘅要求亦高得多。

當年individual framefit嘅其中一個賣點係準確至0.1mm的走廊長度,咁大家可以斟酌究竟variable corridor算唔算係個人化數據
不過zeiss官方會承認individual 2係全個似化爸片,而precision superb/plus/pure就係不同級數嘅簡化版(當然呢個宣傳講法啦)
Varilux S
能夠成為各大品牌嘅假想敵唔係無理由
巴打想睇吓有無深到定想出張度數form?
後者法例規定必須要收
想問下配左副眼鏡 但戴落個款唔係好岩 有冇鬼換框唔換鏡?
有,不過有限制
係唔係要換副鏡片範圍細d ?
鏡架要細過對鏡片
明白 因為換左副對鏡片好大塊 搞到隻眼好細 如果1000內有冇牌子推介?
蔡司唔係要你食埋部機先畀你賣precision以上嘅鏡嘅咩
呢樣我又無聽過
雖然我舊公司就咁多間都有
新呢間就某幾間有,但全部都可以賣precision
不如你講吓你眼中嘅驗眼包含啲咩因素或服務
呢樣係行街同老細講
作為薯仔老細咁講就我咁聽
不過出面冇開蔡司戶口嘅都照賣啦
實有嘅,不過要合眼緣同鏡架唔好大
老實說
Asiana版有成個資料副做backup應該fit 到90%人嫁啦
我覺得設計上的優化比個性化重要
自從有左free form
大廠精度同細廠爭多左

你夠疆比隻朝陽客都係freeform添
所以日本 Nikon 同 Zeiss 有左相機鏡片設計修正技術好好多了
Rayban未平靚正囉
本身頭圍大難買框,把心一橫想出面買框返眼鏡鋪配,想買副輕身嘅金屬/纖維框,有冇model 或鋪頭推介? 2000銀內
喺你眼中應該八兩金同angelababy一樣樣,因為90%嘅亞洲人都一樣輪廓

好認同樓主所講係marketing嘅嘢嚟,但有知識嘅人係可以分析到究竟係堅嘢,定只係流嘢然後包裝到好好,所以點解我話,覺得Zeiss設計好嘅人一係layman一係無基本optics知識嘅行內人,人哋marketing 講咩都照單全收,無經過自己個腦分析。咁當然亦唔排除有人知道佢流但照推比客
Zeiss都係流野包裝

請指教
簡化係無計
你估個個比成萬元漸進
樓主你好!
最近我買左款無度數既眼鏡(貪佢個框好睇

想係香港「淨」配鏡片,幾年前有驗過眼有D散光,無乜近視遠視
有無推薦係邊度配, 鏡片有無牌子分 無配過怕俾人呃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞