賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
Zeiss LT 堅易甩易花,用過一次真係不了
DVP就真係
Essential 係正在forte UV/ prevencia
同埋都係幾嚿水
HEV或者所謂嘅藍光對眼睛尤其係視網膜嘅影響
其實都仲喺研究階段
就算眼科醫生之間對防藍光產品都有唔同嘅睇法
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20080229/10809599
眼科專科醫生林傑人表示,眼睛的天然晶體可阻隔紫外光及藍光,藍光來自太陽、電腦、激光、機器及辦公室內的光源。白內障病人摘除天然晶體,植入傳統的人工晶體後,只可過濾紫外光,不能過濾藍光,過量吸收有害藍光,可能對視網膜造成傷害,增加患上黃斑點病變的風險,嚴重個案更可致失明。藍光也可引致眼底黑色素瘤,再併發眼癌,但此病症在中國人較罕見
本港已引進加入了可過濾有害藍光化學物的新一代「非球面淡黃晶體」,林傑人表示植入此款晶體的病人會感覺光線較柔和及自然,而非球面的設計,更可令光線聚焦於一點,提升視力質素。由05年至今,本港最少進行了594宗「非球面淡黃晶體」植入手術,沒有病人出現後遺症,06年公立醫院也引進此款晶體。

(呢款就係嗰隻防藍光人工晶體,唔知啲醫生會唔會認為長期戴呢款鏡會影響生理時鐘)
Synchrony ok ha
幾舊應該係a2 coat
同埋個浪好勁

Comfort 以上先推介essilor

數字鋪套餐
抵唔抵買?
窮學生
屌 自膠
13年登嘅
去zoff 執副480架連鏡好過啦
數字牌d嘢好柒
可以轉fuv/ prevencia
做長果隻好好多
Essential 開頭好好交
半年後突然唔掂
自此不了
平嘢嚟講唔介意牌子隻Sevo都算對得住個價有餘
U2 coat又有一年保養

between你返到去拎條link未
想拎款rayban粗框去改膠鼻托,有無邊到平靚正?

上網搵到人整要成$300,好貴,我買副野返黎都係$800

如果整金屬托就樓下有間$100,不過又驚膠框整金屬唔靚
我掉比廠整
唔diy
收100
即係膠鼻托都有
150透明
黑色好似貴點
金屬托定膠鼻托先? 如果膠鼻托100蚊又抵wor,介紹黎
我仲買左隻日本可活動膠鼻托
巴打可唔可以話我知邊到整
我個度
The Beaver dam eye study

In 2005
所以我都唔知其實醫生點解話唔好用藍光鏡
Study 都出緊來
咁用常識去諗
生活習慣方式冇大變既前題下
根本電腦手機就係好大影響
唔通下下要做areds 先prove 到先solid
有無tg?
次次去配眼鏡

話深散光要加幾百蚊
所以預唔到budget

其實點解
一般超過200度散光唔keep現貨鏡
所以要加錢訂造,尤其是遠視更甚
賣鏡片醫生又無肉食
好似滴atropine 控制近視咁,佢地就會做啦,不過好似都未過FDA...
Hoya去到300散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞