賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
用洗潔精好d
個人推薦清亮
一方面覺得眼鏡暴利
一方面去買平眼鏡之後嫌驗眼唔仔細唔專業,又話較得唔好
專業何價?
好危險, 冇咩事我返返出去先
帶左十幾年眼鏡,隻眼凹晒入去 有無咩鏡片有幫助 巴打們
依家視光師好似好好搵(醫療卷個的

唔覺
帶左十幾年眼鏡,隻眼凹晒入去 有無咩鏡片有幫助 巴打們
依家視光師好似好好搵(醫療卷個的)
醫療劵都係配眼鏡
都係要有人配先有收入

眼鏡界其實低潮左好耐
因為出現左380元全套
20年前都唔得
一方面覺得眼鏡暴利
一方面去買平眼鏡之後嫌驗眼唔仔細唔專業,又話較得唔好
專業何價?

不嬲覺得免費嘅嘢係最貴
點睇zoff啲驗眼procedure同鏡片
會,我自己都係咁
不過點解會就要問視光師巴打
可以,不過唔好淘d太差嘅,唔係兩吓爛咗就浪費對鏡
我經常叫d客去日本買架返來配鏡,始終香港唔會有咁多手造嘅靚嘢
尤其是果d聯乘版
視光師好唔好做
唔好咁講,我開po都只係想分享心得同比吓個人經驗/意見
唔想呢一行成日比人話呃呃氹氹,恰d客唔識水佢地買貴嘢
教識d客揀嘢只會令個客更相信自己
Dse median 28分,仲要讀多人一年
人工有35-40k個人覺得是應該的
驗眼程序無體驗過不予置評
至於鏡片,只可以話一千幾百架連鏡佢對得住呢個價
我知既好似唔係35-40k 一日跑幾場去到100k以上。所以我先係度問 。行行專業都有個出頭期
唔怕無工做就真嘅
但經常要處理各類對眼睛嘅疑問,同處理各式查詢/投訴,萌塞嘅客仲要不少(自己戴我唔舒服就例牌話optom驗錯度數,我成日講,幾十近視驗到變幾百遠視果d叫驗錯,爭少少自己覺得唔舒服嘅我地唔介意換一個更舒適更合用嘅處方比客,不過呢樣唔係驗錯囉)
Optom同前線sales嘅關係又唔係醫生對助護果種上而下關係,有d old seafood仲會恃住自己有經驗同optom拗頸/不合作。更慘嘅係有d刀手跑數叻,老闆都要睇佢面色,指揮optom做嘢甚至教佢地驗眼(無牌教有牌,死未)都見唔少
唔鍾意同人講嘢/我行我素嘅人應該會好痛苦
一日跑幾場,掛牌咁樣?
有人鍾意賤賣專業,而d客又認同一分錢一分貨嘅道理,咁無問題
我反而想問下大家點睇呢間野?
https://www.facebook.com/umagazinehk/videos/10157968081469616/
有人鍾意賤賣專業,而d客又認同一分錢一分貨嘅道理,咁無問題

可能要喺另一個平行宇宙先會有咁嘅客
要上樓
不了
投先行過觀塘工廠區

賣到178
真心唔明可以比咩鏡比咩架
到時有問題又一定唔慌會換度數比人
我呢度都好多客咁形容zoff, 不過睇區份啦
您明嘅 係果d咖啦
呢d地方「買」眼鏡(配眼鏡要有「配」呢個步驟,呢d地方明顯係無嘅)有問題咪掉咗佢囉
Zoff衰極都日本品牌
Ax-jx 同 十九木擺明大陸野就
178當賺哂
15分鐘ko1客
日做40枱
都係7000
仲要平日靜
嘔血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞