賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
https://global.transitions.com/TransitionsCanadaPro/Blue%20Light/Transitions_Published%20White%20Paper.pdf

簡單來講全視線鏡片已經提供基本藍光保護,另外鍍上防藍光鍍膜就可以加強效果
樓主,第一次配眼鏡啊。
可唔可以過去搵你,留個tg得唔得?
(係咪去元朗?)
新西嘅話可以搵視光師巴打:
@goldenoptom
https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/products-services/spectacle-lenses/drivesafe-lenses.html

簡單來講drivesafe 鏡片包含鏡片設計及鏡片鍍膜兩大範疇,所以:
1. Drivesafe 鍍膜是特製,而該鍍膜本身亦針對汽車燈的眩光(多是藍光),所以不能亦不需要轉Blue Protect 鍍膜
2. 可以加photofusion, 而由於鏡片上有特殊設計需要用到精密研磨成形技術,所以會比單純蔡司非球面變色貴
建議零售價明天影比您睇
Drivesafe其實冇包藍光
指定左一隻叫drive safe coat
有度數太陽眼鏡既鏡片
1000蚊到係咪正常價?
近視3/400度
好似貴咗少少
你見上邊講緊做對Hoya 1.67 染色加uv都係千幾蚊
是否有偏光/水銀鍍膜?
巴打
我岩岩配左副Oliver peoples既鏡框 ov1221 td
配seiko 1.6 transition
$3200 + $2200 算唔算合理價
因為係旺區配
隻架srp 4600
精工1.6變色srp 3200

計咗7折咖啦
個心安樂哂
唔該巴打
想問下 blukill 隻防uv 420 防唔防到藍光? 我見佢鏡片會反綠色光? 唔該
https://www.mitsuichem.com/jp/special/mr/resources/img/pr_UV420cut_en.pdf?1709061500

佢有吸收藍紫光嘅功能,所以唔駛落反藍光嘅鍍膜
但對於波長更長嘅藍光就無藍光coat擋得咁好
巴打想請教Zeiss隻Drivesafe可唔可以加防藍光同全視線,加堆會唔會係天價
Drivesafe其實冇包藍光

指定左一隻叫drive safe coat

有冇資料講呢隻DriveSafe Coat同蔡司本身隻BlueProtect有咩分別
冇藍光的應該
打機打到眼花...配左眼鏡但成日載幾日又唔載...係咪真係好傷眼...

而家幾乎遠嘢係睇唔清楚,眼字會矇晒...係咪要長期載眼鏡好啲呢?

但長載的話會覺得唔舒服...大熱天時啲汗又流到落眼好麻煩...有無啲防埋藍光既鏡...最好要大約幾錢?
巴打係開眼鏡x品? 點解依家fb無咩update
唔想walk in 走咁遠睇有咩款
其實我都有呢個疑問
曾經問過行街佢話兩者分別不大
但答唔到點解分別不大
上網資料:

Zeiss Blue Protect

Blue Protect

個人結論:兩者都有針對藍光,不過針對波段有分別,所以戴drivesafe鏡睇電腦應該都可以

至於drivesafe果個luminance design,行街好簡略咁話freedom....我都想了解吓一對單光鏡片設計可以點樣針對不同pupil size做修正
過來元朗找我吧
好少返屯門了
其實我都有呢個疑問
曾經問過行街佢話兩者分別不大
但答唔到點解分別不大
上網資料:

Zeiss Deivesafe

Blue Protect

個人結論:兩者都有針對藍光,不過針對波段有分別,所以戴drivesafe鏡睇電腦應該都可以

至於drivesafe果個luminance design,行街好簡略咁話freedom....我都想了解吓一對單光鏡片設計可以點樣針對不同pupil size做修正
如果過咗發育期,眼睛度數開始穩定,咁其實時戴時唔戴都唔會影響視力
當然如果散光犀利唔戴眼鏡有機會頭痛
望遠唔清就望遠戴啦
其實依家好多TR90/Ultem 眼鏡,又輕又舒服,仲有防滑耳套,有鼻托唔會貼面
藍光鏡片睇牌子,度數唔深嘅Zeiss 1.56 Blue Protect連埋普通鏡架其實都係千零蚊搞掂

有咩問題我可以去到會場問專家
如果純粹藍光不如做東海
都係千頭到唔頭
日本仔比我暑假前有特價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞