賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
原來台灣ptt都有同樣的討論
https://www.ptt.cc/bbs/optical/M.1444294332.A.1D3.html

另外搵到三井化工為Tokai lutina 提供材料的資訊

https://www.mitsuichem.com/en/release/2014/141027.htm
日本仔飛左過來找我training

Lutina 是加左特別野
所以不是純粹uv420

等於1.76 得東海有
技術追求希望自己世界一
我嘅結論都係tokai 在 三井光學提供的uv420鏡料之上加上了獨門技術,令鏡片表現優於採用相同鏡料的競爭對手

又學到嘢

其實隻Lutina比起其他uv420鏡改善咗啲咩呢?
冇咁黃?定隔得多啲藍光
見兩位傾緊藍光鏡片,想請問一個問題。
我配開間眼鏡鋪,用 blueKill vi uv420 cut,我見佢用枝藍光筆照,真係隔晒無藍光透出嚟。其實係唔係咁勁?
因為最近經過一間鋪頭叫 aojo 話一般都係隔到 20%,佢個鏡用籃光筆都仲透到好多藍光出嚟,之後又問過另一間細鋪頭話 hoya 都係隔到 20%,隔到 30%鏡片已經好黃,所以想問一問。

題外話,籃光筆其實係唔係枝枝都唔同?

你當係睇緊魔術嘅話
觀感就會fit晒
請教吓個日本仔有冇講加咗啲咩特別嘢同嗰啲嘢有咩作用呢
眼鏡布其實係用有公仔個面定 滑個面?
要睇吓巴打塊布係咩物料先答到您
貓仔個條兩面都得

係egg嗰隻 我唔記得問佢
自膠 Thank you
巴打,tg左你
其實都好易解釋
藍光愈短
傷害愈大
你話要隔到450
第一
偏色到個客不能接受
第二
個反光起實際應用上有困難

所以你即使覺得420唔係so call 全段藍光
但最傷害個段
請睇report
令oxidative stress 最少
咁已足夠
我係廠
我有獨家配方都唔會揭開肚皮吧
你見過隻鏡實就知g記個d就覺得冇用
Lutina 差太遠
勁太多
師兄有冇睇個report
一間廠出埋journal
唔係細廠九up
點解話冇一個標準?
人地介定左hev同對眼傷害
可唔可以畀條link嚟參詳吓
Lutina嗰94%阻隔率係指由400nm-420nm
咁精工claim嗰80%係咪都係呢個範圍
喺呢張宣傳度好似冇指明喎
咁樣比較會唔會有啲問題

師兄似乎唔多中意420
掉翻轉講
如果連420都防唔到
咁e記d藍光有咩用?
Smartbuyglasses d 野真定假?
咁東海鏡片幾錢?
近視300,散光100
Pm 我吧
高登視光師推介
兩邊都靚
Egg幾落本
巴打我近視950散光200
不嬲戴開玻璃鏡
近排係街問話依家好少做玻璃,真定假
我依個度數做返1.74會唔會差好遠

普通超薄玻璃1.7
1.74介乎特薄玻璃1.8同超薄中間
要訂一對返來先知
其實我幾鍾意呢隻uv420㗎
起碼啲客睇完魔術後通常都會畀多啲配呢隻
不過我介紹畀人嗰時
個重點就唔會擺喺防螢幕藍光度
而係預防陽光嘅傷害
因為正常嚟講
人最大機會接觸到400nm-420nm呢一段藍光嘅時候
其實係日頭戶外
而唔係電話電腦嘅螢幕

太陽嘅光譜係連貫嘅
所以會包含埋400nm-420nm呢一段藍光

而螢幕嘅光係由三原色溝出嚟
其中藍色嘅波長一般係455nm+/-10nm

參考番你上面嗰份sgs report
Lutina喺445nm-465nm呢段嘅阻隔率
係5%左右
所以如果你喺條片度claim Lutina可以有效預防螢幕嘅藍光對眼睛嘅傷害嘅話
我覺得會對你有啲危險
希望你留意下
咁邊d防螢幕藍光好?
其實可以做bgc防埋你個段
但會好黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞