賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
Literature review 要自己做先有成功感
相對於回憶多次做FYP時嘅痛苦
我更加有興趣想知"黃斑病變年輕化”呢個論點係點被證實嘅
麻煩巴打你畀份嘢嚟參詳吓
可以睇埋Randolph engineering
現在美軍的contractor
剛發現的話,去眼鏡店用超聲波震返30秒以上可能有得救
全視線嘅話Essilor/hoya都唔錯
款多又唔介意無牌子嘅zoff啦,480連普通1.56款又可以任試
搭單問,
請問邊度有呢隻牌子買?
最近戶外返工好曬,又要睇文件,太陽好勁,想買副可以變深色D 既, zoff 可以嗎?

前幾日問過幾間,全視線(咩咩寶)要加一千,hoya 要千五 呢個價正常嗎?

請指教!!
咁我睇下邊到有呢間先
480都幾抵
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/265339

2001年個時係5year study
佢longitudinal 咁做

太多客人忽略左鏡片重要性
所以我寧願做送架
都叫客人配對靚鏡
話哂蔡司幾百元食個靚放題都冇左
太古同德福
即係upgrade 普通全視線都要加1000
超薄1.6?
唔sure Zoff有無變色鏡,sorry......
咁無計了
咁又係呀
尤其是好多廠都開始打入門市場
Zeiss DVP blue protect千零蚊真心抵
係個sales嘅跟進真心抵鬧
(唔會開名)
我個sales
配Hoya 得1.55平
但coating 得上一代vp
1.6既話不如直上蔡司
個研究結論係後生嗰時曬得多太陽會容易啲有老年黃斑點病變
同埋戴太陽眼鏡同帽會減少個風險
我唔係好搵到"黃斑病變年輕化"呢個結論
況且個研究數據係去到1995年
嗰時Windows 95先啱啱出
呢個研究似乎同"螢幕藍光可能令黃斑病變年輕化"呢個假說大纜都扯唔埋...
巴打你會唔會喺呢度講少少你嘅睇法
佢括弧左blue light 了
我諗最簡單
照太陽
用左太陽眼鏡
咁未淨番藍光波段
再說1995開始LED開始大量使用
2000年開始淘汰燈泡
所以嚟緊數據會再明顯

要說服一個醫生藍光
我諗要20年study
所以等佢新一round 報告
因為藍光唔一定講手機
我關注led
呢度你要小心啲
唔講劑量嘅話就比較嚟都冇乜意思
要知道曬一個鐘太陽所接收到嘅藍光份量係等於睇咗三十個鐘電話電腦螢幕
所以就算戶外嘅藍光真係會增加黃斑病變嘅風險
都唔代表螢幕嘅都會
當然我地嘅立場係do no harm
如果防藍光產品未被證實到對眼以至身體有壞影響嘅話
作為日常生活用我覺得冇乜問題
起碼擋到部份戶外嘅藍光吖
(ps:用緊Blue Protect)
(pps:不過得罪講句食煙嘅巴打可以唔使嘥錢加防藍光喇
因為你地會比唔食煙嘅高幾倍機會有黃斑點病變
)
應該都等唔到咖啦
除非突然有一日LED光源同屏幕被摒棄取代
你估各大LED同display廠唔識搵人寫報話佢地嘅產品安全咩,JDI,三星,LG呢類面板廠絕對係財雄勢大,仲有力推歐盟淘汰白熾燈換成LED嘅philips,絕對唔會比不利LED嘅報告出爐,而TCO至今都無規範HEV(就係TCO03規格令多數屏幕變成LED背光),即係暫時都係LED玩晒。即使報告話HEV傷眼,廠商都只會話佢地產品所產生嘅HEV只係好低Level,曾經有廠用可能嘅黃斑點傷害來sell防藍光鏡片,不過近呢兩年都無再見過有鏡廠有類似claim

當年話慳電膽或光管一類嘅熒燈都會傷眼(因為有光度嘅波動導致眼疲勞),最後咪又係不了了之.....
起我立場
隔係睇percentage
所以劑量反而唔太重要
如果天然太陽照計係constant 除非唔同地方做或個別陰天情天比
話時話啲眼科醫生都幾鍾意搬龍門
當你話防藍光有作用時佢地會話未有實證
跟住佢地就會講防藍光產品"理論上"會影響暗光嘅對比度同擾亂生理時鐘
但係佢地又唔記得提啲實證出嚟證實防藍光產品真係有咁嘅副作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞