賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
剩配Hoya鏡黎講,寶血醫院係咪算最平?
我唔知佢賣幾錢,答您唔到呀...
散光同近視係未到左一定年齡會固定
其實我所有講既野都係睇左好多journal
仲有最特別係
佢叫人開防藍光mode
賣幾錢睇幾折
我就按公價比折
就係咁簡單
其實唔出奇
人工光源嘅HEV對人類視網膜嘅損害暫時都係未有定論,但紫外線對人眼嘅損害就已經好確實,佢都係話與其斟酌鏡片是否防藍光,其實鏡片是否防紫外線更重要

我Q&A都有講,如果對電腦會覺好光好辛苦,又會眼累同乾澀,咁防藍光鏡片會有用

而防UV其實各大廠都有,而UV420料嘅鏡片就連高能量紫光都有過濾
其實香港都有幾百蚊架連鏡,部份有part 1嘅舖頭都有做
見過大陸配完度數焦點都唔對....不了
發育期後會減慢增長,多數都會固定
http://www.businessinsider.com/blue-blocking-glasses-science-screens-not-destroying-vision-2017-2

其實果位醫生嘅講法同篇文入面,美國眼科醫生嘅講法係一致的
其實有研究發現左420左右既波段會引起program cell death (apoptosis )
咁都冇關?
近年黃班病變年輕化
唔通又因爲食煙?基因?飲食
呢二十年我諗到變得最大係internet
手機電視同埋用led燈

唔建議個ground 都唔知係咩
不如coating 都唔好做
Hard coat uv coat 都有偏色
想問吓d鏡片廠自家變色鏡技術同全視線比有無太大分別?

利:早排喺日本配咗副變色鏡返嚟
比較好奇文中眼科醫生就話唔建議啲人帶藍光鏡
同普遍賣眼鏡既意見相反

咁到底係點
其實我所有講既野都係睇左好多journal
仲有最特別係
佢叫人開防藍光mode
http://www.businessinsider.com/blue-blocking-glasses-science-screens-not-destroying-vision-2017-2

其實果位醫生嘅講法同篇文入面,美國眼科醫生嘅講法係一致的
其實有研究發現左420左右既波段會引起program cell death (apoptosis )
咁都冇關?
近年黃班病變年輕化
唔通又因爲食煙?基因?飲食
呢二十年我諗到變得最大係internet
手機電視同埋用led燈

唔建議個ground 都唔知係咩
不如coating 都唔好做
Hard coat uv coat 都有偏色

巴打可唔可以提供證據去支持呢個講法
兩款價錢大約差幾多 因為都幾粗用
師兄 讀完呢科轉左行
2,3年前左右係眼鏡88配左對delux
依家有層野愈甩愈多
想請教下delux 係咪垃圾嚟

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2018/05/28/124337_27a32afe705fe2be9107bfd08b35d2b5.png[/img]
出左report
提早左十年出現
視光?
Zeiss平版漸進啦
幾百元
link please
外國link
返去比你
貼錯link
ok thx
佢嘅ground就係所有研究都係證實對老鼠嘅感光細胞有損害,但呢個結論唔可以推論到對人類視網膜有明顯損害(cellular level damage =/= organ damage)
而醫生係唔會推介未有臨床實證嘅產品
大概係咁嘅意思

我自己都戴緊blue protect, 覺得有用...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞