賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
唔建議去d連視光師都冇既地方配鏡
一間鋪頭要做鏡片生意
請一個視光師係必須
巴打近視勁深+大面應該要點揀框
首先
唔好選咁大隻架
另外
每一個鏡比都有個數字
愈細愈最
粗眉應該帶咩類型眼鏡
個人建議唔好揀眉架
咩係眉架?

帶圈框個類既得唔得 (幼框)
勁深就要揀細架
大面又唔可以揀太細
https://flic.kr/p/EbP9Me
呢類大小會比較理想
問題不大
呢類都唔錯
新眼鏡戴戴下又會滑返落去
應該點較好 試過夾緊鼻托位但好似冇用
ok thanks! 好似唔錯 仲有無推介?
做視光師 定護士好?
Optom讀多一年
不過就無護士咁辛苦
(至少唔駛輪更)
留名睇其他行家意見
耳位同head width都需要較咖
其實臂位之前係店度調過
岩岩發現反而係自己夾到托位太窄 所以先會滑
越前國甚六作– 甚ノ弐拾八 點睇出面賣緊2500$,越前國係咪手做眼鏡,手做好過機做?

Pm 我包你有驚喜
手工性價比一流
純鈦
盲協配左副漸進,張單寫 1.5 hoya prem dynamic無全視線。2800再打9折。有無做老襯?

不過架就蝕左無講到價,應該仲有得折。
如果想配一副有度數(425-500度近視)既太陽眼鏡,間唔中去行山或沙灘曬太陽用(框係唔係大牌子都無咩所謂,薄鏡都唔需要),大約幾錢度?
介紹一隻自己幾鍾意嘅牌子
https://savileroweyewear.com/retailshop/panto
呢種形都得,不過依家貴咗好多....
E種形多唔多? 唔想買貴牌 平平地就算
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20151022/bkn-20151022112107340-1022_00982_001.html
The new black optical 店主Johnathan 介紹

手造眼鏡未必好過機器生產,不過有d物料係要用人手處理製作,而手工亦是另一個欣賞的重點
有好多,因為panto都係流行款
Savile row係貴在包金啫
買過幾副手造之後無玩了

太車奢 無搵返十萬八萬都係唔會再買

日日戴 我一年換一對TAOBAO 貨就算 事關 我成日整爛銀鏡
Hoya dynamic premium 1.5 官價 3280
盲協無貴到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞