賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
我會咁理解:
Zeiss 嘅Asiana又好, Essilor嘅Azio都好,都係為咗搶亞洲市場而生。老實講日本品牌一直都係用緊果堆數據設計漸進,但係當年既無free form,又無亞洲數據嘅Gradal Top一直可以佔據本地市場最高端嘅位置,在各方面(包括客人用後感)同兩面複合嘅Hoyalux iD競爭。當年蔡司的gradal top 很簡單:無干擾上光、超寬闊下光再加一條長走廊,在圈頂已足add的設計令鏡片有所謂「第二閱讀區」。當然今日看近的要求和15年前比完全不同,不過感覺上蔡司拋棄了以往成功的設計,某程度是一個失敗,在freeform 亦較其他廠遲起步。即使高階鏡片依然優秀,但要客人在第四甚至第五副漸進才轉牌子的確比較冒險,個人認為這是蔡司漸進市場佔有率追不到Essilor及Hoya的原因

P.s. 朝陽supreme我當然配過比飛機客啦,兩個鐘車到對漸進又易交去邊度搵?
不過講到低階鏡最佳選擇,一定係GIA Sevo
1.67 平頂雙光又做過未?
想問換鏡框,塊鏡片可唔可以割細 唔想配過

未有classic同precision系列之前係咁分:
GT2 > GT2 Asiana > superb asiana > individual framefit
Forte UV stock片同seecoat stock片個價都唔同點比

唔記得講Nikon HCC 一樣係狗也不x嘅辣殺
最多投訴係下光影像扭曲縮細
以呢個價位,個人認為做唔到一笠就戴到已經唔合格(度錯嘢另計)
我自己做漸進好雜,咩鏡都會做
低階嘅essential, sevo, 瑞士daily
中階嘅comfort 3.0, dynamic premium, energize me
高階嘅precision plus/superb, IDV+/trinity, seemax power
講一句廢話,今時今日d漸遠,度準個eyepoint,POW較得好,做好期望管理,其實隻隻都易交
我有少少散光,對上兩次配都係散光L150 R200,無遠近視
平時生活無咩野,但係一溫書對眼就好似對焦唔到咁
配左就好少少,但係帶住鏡都係睇唔清遠野,即係人地睇到幾米外個數字好清楚,我會blur埋一舊,但我大約知係咩字咁
睇個eye test,其實我帶乜鳩眼鏡都係睇得一半,唔知第三定第四行我已經係blur到一舊,但認到係咩字
配眼鏡條友次次都嚴我煩唔理我,好差語氣咁話我要去睇眼科,唔關佢事,總之收左錢先
什至未配已經話我度數低唔洗帶,帶左都係心理作用

想問下我應該點做?學生哥,錢有限
病歷:小二開始帶眼鏡,當時左右400遠視,一路大,遠視一路減,反而多左散光,近兩年都check唔到有遠近視,得散光

官方答案
搵醫生做一次全面檢查,最好放埋瞳
當然驗到度數同需要配眼鏡係兩件事,但視力唔好唔係得度數一個成因,最怕眼入面有事
高登巴打視xx條友唔識又要搭嗲 溥儀喎?推Zeiss喎?睇過?賣返你啲LT做吓幾百蚊生意仔算吧啦,講深入高階少少我驚個客都識得多過你

嗰時GT 2 Asiana同級印象中好似仲有隻gradal plus
你唔講真係冇為意有啲咁嘅嘢
可唔可以講多啲Zeissprogressives
Precision 見佢有三個定四個階。pure 係咪麻麻?如果pure 係咪同hoya 隻summit dynamic 差唔多?
得罪講句
絕不會做precision pure 同 gradal classic
兩大垃圾,咩奇難雜症都會發生,做energize me 漸進同light 3d好過(Zeiss 當然唔建議啦)

都唔明,同級Hoya dynamic premium/Balansis 同 Essilor comfort 3.0/ varilux S 都係極度穩陣,蔡司明明GT2 年代真係無敵......
Gt2再上未precision pure

GT2 > GT2 Asiana > superb asiana > individual framefit

呢兩隻真係唔知點解會改埋同一個名
嗰時當隻GT2 Asiana做Plus 2嘅亞洲牌咁賣
可唔可以講多啲Zeissprogressives
Precision 見佢有三個定四個階。pure 係咪麻麻?如果pure 係咪同hoya 隻summit dynamic 差唔多?
得罪講句
絕不會做precision pure 同 gradal classic
兩大垃圾,咩奇難雜症都會發生,做energize me 漸進同light 3d好過(Zeiss 當然唔建議啦)

都唔明,同級Hoya dynamic premium/Balansis 同 Essilor comfort 3.0/ varilux S 都係極度穩陣,蔡司明明GT2 年代真係無敵......
Gt2再上未precision pure

呢兩隻真係唔知點解會改埋同一個名
嗰時當隻GT2 Asiana做Plus 2嘅亞洲 咁賣
學生哥,因為長期對住電腦做功課。所以看遠處的物件開始朦。
未配過眼鏡,對於近視散光等視力問題一竅不通。
有冇眼鏡鋪推介
追過少少post,藍光鏡係咪適合我多d?
求解答。
想配副太陽眼鏡
本身有近視同散光

配有度眼太陽眼鏡好似貴D同冇咁多款可以揀???
比左官答案你又唔睇
GT2同GT2 Asiana/Plus 2係唔同嘅嘢
Precision Pure係對應番GT2 Asiana/Plus 2
而隻垃圾Choice就對番GT2做初階
Gradal plus 玻璃
依家變咗precision plus
個個行家preference 唔同, 不過Zeiss 以前一直講1.6以上防uv, 但佢依家會出隻類似uv control嘅處理,竟然同我地講其實1.6/1.67都唔係100%防UV,咁樣好似呃咗我地行家,然後我地又呃咗個客咁,感覺好差
佢鬼識咩,條友無料扮四條 對住佢當對layman咁就啱㗎啦

Zeiss啲漸進其實換個名包裝吓就出返嚟,以前隻superb asiana exactly又係有variable corridor,對應返precision plus,individual framefit就有POW對應返precision superb
UVProtect
從好嗰方面諗有得免費升級都ok嘅
想問下有冇邊個牌子特別多150mm up 嘅框
大面撚表示好難搵框
Zeiss第一隻叫Asiana嘅產品無記錯感該係superb Asiana單光, 對手係Essilor Azio單光,仲有Hoya Nulux EP,精工AZ 雙非球面(果時未有A-Zone)同Nikon Seemax
第一隻應用亞洲數據做精密研磨嘅鏡片
而GT2 Asiana同GT2嘅關係就好似Summit/Summit Trueform咁一隻用傳統方法車度數,而另一隻就車freeform
都係果句有好多技術其實都需要用marketing包裝先可以賣出街嘅,身為optician可以做嘅就係了解特性再fit比客人
兩邊防uv wo
巴打您對zeiss隱念都幾深
不過好嘅設計又駛乜改咁多,正如gradal top玻璃到今時今日都仲有好多客戴緊,轉鏡都未必會好咗
西瓜召喚你回應幅圖啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞