賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
感激各位巴絲嘅支持,估唔到一個純粹分享吓自己工作嘅po 變咗一個大家有配眼鏡問題查詢嘅集中地,甚至有巴絲專登來支持,多謝晒大家!
自己本身係讀IVE Ophthalmic Dispensing出身嘅,如果係視光專業範疇嘅問題,我會請教我身邊嘅視光師先答,或者可以直接問視光師巴打(tg: goldenoptom)

戴個頭盔先,所有答案只係我個人嘅觀點同經驗,只作大家的一個參考同額外意見。
另外鏡片每家折扣Promo 都不同,我只會報返代理建議零售價。

最後,找返數先,應承過的FAQ終於上線了
1. 防藍光鏡片係乜?
首先要明白光有七色,而人眼對七色光敏感度不同,過量吸收紫藍光會令眼睛容易疲勞,甚至影響睡眠質素,使用led技術嘅光源一般會比較多藍光輸出,即係一般講嘅數碼產品眩光,所以就有抗藍光鏡片出現。
‎更詳細解說在此https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/products-services/coating-coloured-lenses/coatings/duravision-blueprotect.html#inpagetabs-0
2. ‎講咁多,對我有無用先?
正如之前咁講,如果您:
-對電腦電話好多,又會感覺眼累眼澀
-工作對文字為主,顏色唔緊要(因為會有少少偏色)
-用電腦太多搞到夜晚瞓得唔好
咁濾藍光鏡片有幫助
3. ‎咁咩嘢叫抗疲勞鏡片呢又?
抗疲勞鏡片就唔係D咩新嘢,以前都有好多眼易累嘅人配對淺D度數嘅眼鏡睇電腦,呢樣同眼睛看近需要用力對焦調節有關。設計原理同漸進鏡片有相似嘅地方
4. ‎眼鏡應該點護理?
每日用凍水沖再用眼鏡布抹,得閒拎去配嘅地方用超聲波震吓同扭吓螺絲,咁就會常保新淨
有更多嘢想問,可以直接tg我:(optician0596)
賣賣下出到5
留個靚名先
esillor 藍光+全視線
今日喺深水埗返工,西九龍中心真係十年如一日
證明好多人買眼鏡其實都有好多嘢想問,不過去到店家又唔敢問/被人水....
驚比人水多
試過去嘅價錢都爭好遠, 真係要識多咗先知行情

btw其實滴眼藥水好唔好? 我有枝擺咗3個幾月未用哂 掉左 之後到而家都冇滴過
唔係戴con 但成日要做食風/對mon工作
巴打,伯母就係成日話眼易累,睇野要好光先睇到,係咪理應check下,或戴上面眼易累眼鏡?
今日配左 rayban框 加 seiko 1.6 transitions $2400
請問價錢OK嗎? SEIKO 鏡片品質如何?
想去日本 配副無度數眼鏡 有咩要注意
無度數眼鏡 有冇分咩孤型眼面
如果只係人工淚液嘅無咩所謂,當沖洗滋潤吓眼睛,最緊要開蓋後盡快用,無防腐劑嘅獨立支裝12小時內要用完,大支有防腐劑嘅就一個月內
有藥性嘅(去紅筋都算)就唔建議無醫生處方又走去滴
如果伯母係睇電視有呢個情況,咁有機會佢有散光和遠視,如果係講打牌睇書有呢個情況,咁就似老花度數多咗
抗疲勞鏡佢未必有用,因為果d多數比後生未有老花嘅人用
伯母依家最需要驗吓眼
精工1.6全視線都唔平,$2400唔錯
不過精工全視線同阿波羅分別不大,都係同一間廠加工,總之用etc嘅都係代工廠生產,精工自家鏡會用scc/src 鍍膜
正如nikon某D鏡會用crizal鍍膜一樣,果d係依視路代工
注意個款就可以,如果去到日本搵到好嘢記得包膠吓
高低耳配眼鏡點算?
因為最近我副CK眼鏡既鼻托爛左一邊
SRY未打完就出左
因為最近我副CK眼鏡既鼻托爛咗一邊
但我又搵唔返配眼鏡個間鋪係邊
我想問就咁普通一間眼鏡有冇CK眼鏡鼻托可以配到比我

眼鏡鏡臂和耳位可以調較的 我自己都勁高低耳
鼻托唔難搵,CK鼻托就難搵,依家無咩地方賣CK
如果NIKON 想知邊D係日本做可以TG我
伯母幾多歲

過45幾乎一定有老花
其實smartbuyglasses D 鏡質素如何?
想買單車用既冇內框近視鏡
姐係直接一體果D
我近視500幾 散光100幾
有冇介紹? 價錢大概幾多?
Oakley raider 果種款?
果d做唔到度數啦...
有d有近視圈就可以做度數喺個圈度
有客幫襯過搵我配鏡,真貨
樓主點睇tonysame呢個brand?
請問ray ban鏡框點分真假?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞