賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
師兄點解說服極你都唔明😅
睇個peak未夠囉
仲有
夜晚瞳孔都大點啦
身體又唔會預有陽光
所以隔一定好過唔隔
Transmission 跌就一定
但無人叫你成日戴同一副眼鏡
所以東海有隻sleep鏡night coat
會隔埋影響生理時鐘個段
有某部分眼科醫生其實都唔知點解好似硬係要唱反調 比如硬係話con唔夠透氣 但忘記左有silicone hydrogel
咁多款
數字鋪話我有225 度散光
起碼要加$200

想問下呢種款嘅太陽眼鏡較平嘅價錢係大約幾多?有冇咩地方推薦去買?
做佢隻delux鏡?
呢副咁似kuboraum
較平價嘅呢個款會好玩具
唔係忘記
想知點解請睇freakonomics

佢有一個chapter係講:
某些人,例如醫生、經紀,利用專業知識嘅非對稱性去游說客人挑選或不挑選某種產品/服務,來符合自己經濟上的最大利益,而不是客人benefits 的最大化

所以我會盡量做到有問必答,比晒d資訊各位巴絲
等大家唔好成為以上情況嘅受害者
亦唔想任何人覺得賣眼鏡都係呃呃氹氹、劈客
正確
我開鋪都係抵唔住以前打工時要跟老闆主旋律
而家中意有個句講個句唔怕比人炒

中意折就折唔洗同人申請呢呢路路咁多嗲

中意賣d公司毛利少但質素高既野
例如德國鏡

亦可以唔洗用咩瑞咩寶鏡
的確225散好多要訂做會貴
但譬喻Hoya 1.6 1.67去到300散
梗係多啦
漸進係近年各大鏡廠兵家必爭之地,人口老化,老花避無可避係事實,同埋依家D鏡片易戴同舒服咗好多,都令客人更易接受戴漸進鏡片,個市場依家係橫跨3X歲到8X歲,包括埋抗疲勞/兒童漸進鏡嘅話其實幾歲已經戴Multifocal鏡片

不過點都好,巴打記住帶令尊去有一級註冊視光師嘅地方驗眼,會放心D
想問下巴打, 如果工作要求要睇顏色準, 用咩鏡片會好D?
原來巴打咁憎瑞士佬係有段故
我自己本身覺得個sales跟得好好,同埋做偏光水銀片嘅效果都唔錯(我知xperio都正但唔係呢個價呢...
當佢係Apollo賣囉...佢本身個餐牌太進取了
都係用番普通咩功能都冇嘅鏡

Nikon 蔡司 都出相機
Coating 有針對睇野舒服自然
多選擇係好事
不過近年名廠都出平野去屈細廠機
所以消費者得益
抗藍光
全視線

要比較嘅Zeiss DVP / Nikon seecoat plus最白最少偏色(個人意見)
呢個世界唔一定要個個買貴野
但平野未安安份份做平囉
扮咩外國野
成日有客同我講
瑞士係一個國家

我就同佢講
瑞士雞翼係香港發明
最白其實我諗Essilor 1.6 forte uv

但我覺得佢mark價太貴
折完幾嚿水都貴
都算係咁咖啦
可惜FUV反光勁過DVP同比DVP易花(少少)
巴打請問想配副太陽眼鏡+近視鏡片 兩隻眼 (一隻近600 一隻到600)大約幾錢到?
平就做1.6
但1.67較理想

本地牌子幾百搞掂
同咁高近視塊鏡會唔會太厚唔好睇
隻鏡架太大就會鏡厚
巴打已經有個鏡架喺手?
未買鏡架,應該會同鏡片一次過買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞