賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
食屎囉,咁低人工仲要做餐死
會唔會俾人投訴?
以我做嗰度為例
唔少客係因為唔使等所以幫襯嘅
所以我先覺有啲奇
唔敢話做大工,因為始終生梳左一排。但…同0經驗白紙一樣就真係…
年假10天起,月放6天,有medical
我初時聽佢講人工我都屌左出黎 ,同每間拆帳,加埋十幾皮
偷𥄫吓啫,除非條女完全唔仲以人望果種,例如著鬆身背心/T shirt仲要烏低身同我講嘢果D 街坊場妹妹特別多呢種

𥄫到比人投訴就真係要檢討吓
諗返起以前做過間公司D客張吧椅高過個地櫃,個個客都要烏低身揀,真係
同埋較眼鏡好多時要睇耳位/BVD,遇著著得清涼嘅真係幾尷尬,唯有專業D唔好諗衰嘢
佢拆得十幾萬
每單一定搏盡
15K都低啦
多咗optom好似藥劑師咁玩掛單...
每間出15-20K請佢,大家都有著數
其實會唔會介意啲客入黎傾眼鏡經
之前我都有係某大型連鎖店既sales傾
大家又啱傾 買左副眼鏡佢又送個一盒有四格個啲眼鏡盒俾我
有時入去又覺得冇幫襯但又阻人搵食
但其實有時口痕又想入去吹兩咀

通常巴打你會點睇呢啲客
又或者咩程度你地會唔介意個客r水吹??

我呢排太古翻工 可唔可以過黎搵你吹下水
老闆出糧比我嘅要求係我要招呼D客嘛,咁客買唔買我又控制唔到嘅
不過我公司無四格盒,最多送條眼鏡布比巴打您
呢個星期我星期五六日會喺太古 歡迎
星期二三喺新東幫手
但其實有技巧嘅都可以令客落booking
仲要好可能係有生意先15k,新鋪你知啦…
同埋感覺上,冇乜野可以學,或者冇乙專業可言。
似e_g咁齋後生sell後生
係,無嘢好學,除非您講嘢都有問題,咁可以學吓講嘢
咁zoff 生意應該唔差吧?
其實一時時啦…!
爆場時梗係唔好,
但如果係鋪頭好悶冇野做,咁又唔錯!
當然間間鋪唔同,有d鋪可能長期有野做,因為做得門市除左做生意,都有好多野做。
我做過一間有個客成日帶隻狗上黎,有狗玩不知幾正!個客黎親只係吹水,阿婆來的

但…如果果啱啱先比老細屌完,咁…你明啦!

btw,幫到人一般都開心,仲有機會令你介紹人來,其實都唔錯。間唔中d客熟左,或者覺得麻煩到你,仲會好客氣咁買野食上黎俾你同你d同事,其實成個feel都幾好,朋友咁。
又記得有次,間鋪得我一個(同事行開左),我太肚餓所以食緊個杯麵。
突然有個擺明係傻嘅(但善良嘅應該)衝左入黎,用英問我係咪視光師,然後狂問我個人資料,之後話想同我做朋友,我比張卡片佢,佢就話我唔俾私人電話佢。之後同我講食杯麵冇益,然後係個袋到拎左隻鹵水蛋岀黎,叫我食左佢。
我好努力咁打發左佢就,然後老細返到黎問我做乜有隻鹵水蛋係到…我都唔知點解釋好

btw, sor
唔肯定,佢啱啱開時排哂長龍,但之後經過,好靜。
仲有巴打你都知啦,做鋪要賺到錢,好多時要做漸進,但果到睇落唔似多…做得漸進通常都係以'解決問題','專業'優先嘛,就好似一般唔會落e_g配漸進咁
我試過有客請我食薑葱蟹
唔係丫幾搞笑
我諗亦係呢個post其中一個價值
方型面係咪應該配圓框眼鏡
記得做過某鋪,D玻璃地櫃有眼鏡show俾人睇。然後有個女客人好順勢咁一野坐落張櫈到,之後好自然咁將佢個胸'long'係玻璃枱到……

到佢走果時,明顯見到玻璃枱有兩個楕圓型印
亦試過返某鋪,用電腦幫個小妹妹驗眼,但其實好多時d人唔知唔識定唔協調,個頭放得唔夠前(額頭唔貼),咁有時會用隻手輕輕力推一推個客個頭向前。然後下一秒比老闆娘叫我讓開,話小朋友老母面有難色,驚我抽佢佢個女水

仆街我想講個小妹妹係得幾歲,我冇呢d癖好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞