賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
筆直唔多,有無d幾百就搞掂
幾百好多鏡都做到啦
有無邊間推薦可以幫手訂埋鏡
見d人話幾百到幾千都有 低度數鏡應該好平? 就係怕俾人呃
hi 巴打 有d 野想請教你

我近視大約700~800度 有散光(實數唔記得)
而家塊鏡我覺得好厚同多圈圈 想換過副薄鏡

1)如果我想配1.67~1.7 鏡片 3000蚊夠唔夠?(唔計架)

2) 我上網睇係咪應該揀框時最好揀返d 冇咁寬既框 ?

3) 其實有冇方法令隻眼望落去唔會縮太細?

Thanks

淺度數,散光唔過-200,做對1.56 高清coat (DVP)計埋折都係幾百蚊搞掂

蔡司有張卡,無得呃
Lenses同冇lenses有咩分別
落去樓下眼鏡∞∞睇睇先 thx
買大牌子Hoya/Zeiss/Essilor 就穩陣
精工16MX SCC 佢地好似做緊promo, 都ok嘅
買時同佢地講要原裝鏡袋同保證卡,佢地就知你識嘢,唔會呃您
直上蔡司無得輸
再想平d做 Lt coat
面價880
折埋仲抵
咩瑞士
不了
直上1.74
有隻幾舊韓國野
好正
個人真心唔推介清銳 LT
戴過真係唔會返轉頭,同級真係完敗比Essilor Fotre UV stock片

瑞士寶嘅問題係唔知點解個餐牌可以貴明達GIA 一大截,但明明MV Plus 都係易花
不過刀邊好多鏡片行行家都話瑞士刀邊做得薄過mets
同埋hi index雙光又係只此一家
如果同Apollo同價都係合理選擇
以前朝陽隻nidek 1.74又係抵
配咗對比阿妹
LT 除左易花少少
其實綠膜個人認為通透d

至於optima 一定係最薄
勁過mets
等緊Asahi 全系列出埸
Forte uv 不如做Nikon seecoat
依視路除左漸進
佢太著重air wear
我認為太大abberation
點睇egg同Zoff
邊間會好啲?
得罪講句
絕不會做precision pure 同 gradal classic
兩大垃圾,咩奇難雜症都會發生,做energize me 漸進同light 3d好過(Zeiss 當然唔建議啦)

都唔明,同級Hoya dynamic premium/Balansis 同 Essilor comfort 3.0/ varilux S 都係極度穩陣,蔡司明明GT2 年代真係無敵......
唔記得左問,蔡司1.56會唔會有分玻璃同膠?
我想要耐用,無咁易碎(個人唔小心想穩陣d) >膠?
但又唔想咁易花 > 玻璃?

個人認為
LT coat自推出以來
成功為蔡司同賣蔡司嘅舖家趕走咗唔少客
DVP就正常啲(相對於同grade嘅coat都係易黐塵啲)
不過最近呢一年啲品質開始又唔係好穩定
有兩三對superb用咗半年左右底coat都開始有皺皮要D蔡司
所以奉勸一句賣DVP coat時千祈唔好sell佢個防花
此framefit plus 不同彼individual framefit

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/products-services/spectacle-lenses/progressive-lenses/progressive-precision-plus.html

其實Zeiss 上一代嘅individual framefit係pow 加上鏡架數據,印象中加入咗後弓角計算來改善週邊視野效果。
另外precision pure 沒有adaptation control及framefit plus技術的
Pure 係簡化左
但plus其實都算FrameFit 了
可唔可以講多啲Zeissprogressives
Precision 見佢有三個定四個階。pure 係咪麻麻?如果pure 係咪同hoya 隻summit dynamic 差唔多?
得罪講句
絕不會做precision pure 同 gradal classic
兩大垃圾,咩奇難雜症都會發生,做energize me 漸進同light 3d好過(Zeiss 當然唔建議啦)

都唔明,同級Hoya dynamic premium/Balansis 同 Essilor comfort 3.0/ varilux S 都係極度穩陣,蔡司明明GT2 年代真係無敵......

介唔介意分享吓隻pure有咩鑊氣嘢
個人經驗都算幾易交客
Gt2再上未precision pure
除非極深度數
否則唔好做玻璃
Hoya 廠比水浸左之後其實都試過唔穩定
呢年收番精工廠應該有搞作
其實仲有隻duravision sliver
但香港唔出
落去樓下眼鏡∞∞睇睇先 thx
買大牌子Hoya/Zeiss/Essilor 就穩陣
精工16MX SCC 佢地好似做緊promo, 都ok嘅
買時同佢地講要原裝鏡袋同保證卡,佢地就知你識嘢,唔會呃您
直上蔡司無得輸
再想平d做 Lt coat
面價880
折埋仲抵
咩瑞士
不了
個人真心唔推介清銳 LT
戴過真係唔會返轉頭,同級真係完敗比Essilor Fotre UV stock片

瑞士寶嘅問題係唔知點解個餐牌可以貴明達GIA 一大截,但明明MV Plus 都係易花
不過刀邊好多鏡片行行家都話瑞士刀邊做得薄過mets
同埋hi index雙光又係只此一家
如果同Apollo同價都係合理選擇

冇記錯朝記or亞利x好似有1.6平頂雙光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞