賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
1.5 先用
1.67 係mr10
睇錯
請問你指嘅frame fit係指咩frame fit?
Precision plus 開始就FrameFit + 技術
簡化左既individual
唔需要度position of wear喎
個個係facefit 什至 individual 2先要
無position of wear唔叫individual,precision superb先算係
又要簽約又要買部i.Terminal 2
好重皮呢
LT? 即係乜?
1880 咁平? 我去亮視點, 88 . 最平既牌子都要3千up
所以簡化左
Dvp先貴
除咗色散仲要考慮埋鏡片底色
有D差牌子嘅1.74會紫紫地色
樓主
我1400-1500度近視,配左玻璃鏡片為左簿少少
但做野一出汗副眼鏡成日想跌,已經跌爛過幾副眼鏡,有冇咩建議
有耳勾可用
所以鯨魚都係魚
如果咁計就individual 2先算係
我諗我都係買精工or YOHA.
呢2隻牌子. 我650近視. 咁即係應該買1.6 , 1.67 定1.74比較好?
我想問下屯門有邊間眼鏡鋪比較好?
此framefit plus 不同彼individual framefit

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/products-services/spectacle-lenses/progressive-lenses/progressive-precision-plus.html

其實Zeiss 上一代嘅individual framefit係pow 加上鏡架數據,印象中加入咗後弓角計算來改善週邊視野效果。
另外precision pure 沒有adaptation control及framefit plus技術的
佢所謂嘅framefit+咪啫係variable corridor,要幾唔識optics嘅人先會覺得佢係個人化 呃吓layman就話得啫

有幾強?睇過?
No need la
Precision superb同舊版framefit 要嘅數據一樣,有把蔡司尺就搞掂
唔好做LT(Lotutec, 蓮花鍍膜),防花程度好一般
1. 較緊D
2.運動眼鏡繩
3. J Lock(耳勾)
4. 下次唔好配玻璃
Pure 係簡化左
但plus其實都算FrameFit 了
冇錯啊
針對像帶少少彎的架
Dvp 貴800
一定好好多
但想入門試下
就LT coat 都好唔同了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞