賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
Caesar flip
400散要訂做
係stellify 定 正hoya
6百幾正廠sasamata Caesar flip + 偏光6百幾又唔貴
Yes
Caesar fill 2
配過一次classic之後已經完全忽略佢地嘅入門嘢
係energize me 比較抵玩效果又唔錯
Classic 應該係gt2 upgrade
唔算入門了
效果衰過入門果吓弊呢
Classic 同 precision pure 同同價位嘅Hoya (dynamic premium 及 ID V+)比只可以用「辣殺」來形容
Light 3D比過幾個客戴,效果其實同dynamic summit都係半斤八兩,介紹得過
Precision pure 其實係Frame fit
好強✋
classic都仲算易交客係貴啲啫
隻choice就簡直係拆招牌之作
Choice 係咩嚟
我想問下. 我近視度數係 左:625 右:650
想問下鏡片配 1.6 , 1.67 定1.74好?
係咪一係配1.6 或 1.74? 唔好配1.67?
THXTHX
隻架除非好細
否則1.6都偏厚
最起碼1.67什至1.74
反正有d 1.74都係幾百

但係1.67 個Abbe number 仲低過1.6同 1.7
係咪1.67 可以唔使配? 其實個色散差得多唔多?
1.7或1.74 貴過1.67幾多架? 因為1.6真係有D 厚.
1.7d客戴話好怪個感覺
所以攪攪下冇廠再造
咁其實1.67 睇嘢係咪睇過1.6同1.74?
ZEISS. 仲貴好多
唔一定價 面價同hoya爭少少
嚟咁去日本. 諗咁好唔好去日本配
日本YOHA, 精工應該同ZEISS 差好多呱.
Zeiss 都係千鬆
自己𧗾量會否有語言問題
知道有些店識普通話
zeiss 千鬆 淺近視嗰D?
不過我咁深

但係1.67 個Abbe number 仲低過1.6同 1.7
係咪1.67 可以唔使配? 其實個色散差得多唔多?
1.7或1.74 貴過1.67幾多架? 因為1.6真係有D 厚.
1.7d客戴話好怪個感覺
所以攪攪下冇廠再造
咁其實1.67 睇嘢係咪睇過1.6同1.74?
Zeiss 1.67 好似用 ppg既料
高質好多

https://www.linkedin.com/pulse/global-anti-reflective-coatings-market-2017-carl-zeiss-ajay-malge

你喺邊度聽返嚟
1.67 LT都係面價唔計折1880
自帶框去配鏡, 想配Hoya Blue Control 市價幾多到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞