賣咗十年眼鏡,您問我答(5)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
150臂長最易搵應該都係Rayban了
Lindberg 160
話時話巴打有無做過sunchrony 單光/漸進?對呢隻嘢完全0認識
其實唔清楚可以找到每隻product 既fact sheet
Zeiss既fact sheet 相當清楚
Sola+ao
其實一定無得同正廠鬥
不過客話好過stellify 漸進咁上下
同價位名牌野得精工bpsy
係呀
唔知點解
可能佢無得賣
老實說除了瑞xx個d 唔賣
Hoya Pentax Seiko essilor Zeiss tokai rodenstock 我都有賣
但最好都係蔡司
就算LT
個通透度真係冇得輸
咁多年係得精工azone我覺得光學好突破
無得賣我就唔會熟過你啦傻仔,你單光都只係賣LT,講乜光學設計呀

其實我就覺得有錢嘅話配Zeiss就無乜問題嘅,不過見有人連隻鏡嘅設計都未識就係咁話點勁點勁,講到無敵咁,家陣你賣倫敦金咩
解釋下官方張圖啊
解釋下factsheet 啊

想請教吓依視路或者蔡司有冇出過1.9玻璃漸進呢
https://youtu.be/42Ah5e_2D4I

蔡司等緊Hoya 發佈會嚟打隻新myovision
唔知有冇記錯
GT2 3D喺幾年前改咗名做Plus2同GT2 Asiana
而GT2就一路都冇改名直到年幾前cut咗
由嗰隻一蟹不如一蟹嘅垃圾Choice取代
而Precision系列就繼承由Plus2/GT2 Asiana開始嘅中高階漸進
所以如果你話"Gt2再上未precision pure"其實唔係太正確
有錯希望op指正吓

你個隻choice應該會好快冇
同埋透過幅圖
官方認定左呢d係customise lens
鬼咩同自己Synchrony條line重疊晒
出左隻light d
我未找到factsheet
懷疑係gt2 friend
呢幾隻架邊隻做出黎鏡片最薄呢?

YP Sam
http://www.ponmeganeweb.com/product/6992
闊46 高37 方形

BJ COM-510
https://www.makotoweb.com/shop/goods/bj_classic_2000091232800045.html
闊46 高38 橢圓形

BJ COM-551NT
https://www.gp-direct.jp/shop/products/detail.php?product_id=1075
闊44 高(不詳,應該40) 方形

仲有冇啲細框推介,最好個框厚啲,唔好後面突左番鏡出黎
44一定薄
衰在方形
🤟請回應官方答案
Light 系列係Zeiss 拋棄自己嘅成功秘笈走去抄Hoya嘅出品
因為設計同Zeiss 以前嘅漸進唔同
同energize me pal一樣玩soft design
自從佢話一直以來zeiss1.6同1.67都防唔晒UV之後特就唔再信佢D官方嘢,堅嬲
有無行家仲有佢兩三年前有防uv系數嘅factsheet?
其實清銳同choice都係同佢副廠重疊晒...
利申返先,自己戴緊energize me SV,真心覺得唔錯
非打手
Synchrony出咗後我已經封印咗成份清銳餐牌
巴打你間鋪頭叫咩名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞