(武俠?) 諗唔到名既武俠故

1001 回覆
280 Like 25 Dislike
好努力追緊巴打個故
雙刀火雞
朱雀出現了
好亂 我到底睇緊咩故?
好好睇 一定要推!
兩登故都係sell創意為主 武俠題材
紫禁城。

南書房,又稱「內朝」,有別金鑾大殿上的「外朝」。

太祖出身寒微,先在江湖打滾十年,朝綱大亂時以武力奪天下,是為一代梟雄。

梟雄總是生性多疑,獨行獨斷,恨不得天下都在眼皮下運轉。

普天之下,莫非王土;率土之濱,莫非王臣。

「內朝」品流複雜,上三教下九流應有盡有,自民間各行各業挑選而出,以便視察民情,防止百官結黨營私,瞞騙聖聰魚肉百姓。

天下事,都是皇帝老子的家事。

江湖也不例外。

「貪狼」統領立在皇帝面前,不亢不卑。

「江湖最近怎麼了?」年輕皇帝閉眼托頭。

「回皇上,江湖各派各安其份,與百姓相安無事。」

「如此甚好。」

「只是......有幾位比較出風頭。」

「如何?」

「有西域行者四處傳道,自稱奉天道而行,據聞身懷神通秘術,短短數月間萬人歸信。」

「江湖神棍而己,三教之外,何來聖人?」皇帝不屑地搖頭。
「七殺的秋葉死了,江湖不少高手都有意頂替。」

「七殺之事容後再議,還有甚麼事?」

「連續數月有女子無故遇害,全被開胸摘心,死相可怖,民間己出現「開膛手」的流言,人心惶惶。」

皇帝微微睜眼,像睡醒的雄獅。

內朝眾人屏息靜氣,等侯聖上的回應。

真麻煩,皇帝心想。

以後誰敢說皇帝快活似神仙,朕斬他的頭。

廟堂政事得管,百姓安危得管,江湖上的變態瘋子也得管。

難怪父皇會積勞成疾早早駕崩。

「傳朕口喻,誰能解決開膛手......𧶽七殺之位。」

將麻煩的事情弄在一起,不是更簡單嗎?

「貪狼」統領躬身領命。
出住一段先,之後章節要梳理下先。

不定時更新

睇左兩段,逗號句號都唔識用
練下先
個皇帝又幾醒
咁捕快解決左既點算
火鳳都有
Live左 屌
七殺神捕甘田一
支拎下 live
大家 興奮嗎
可唔可以唔好quote曬成篇文 碌得好辛苦

莫閑係咪要一次過食哂鳳凰同朱雀
如果.....我話想請一星期假先寫,應該唔太過份架呵
禁酒一星期咩你
寫幾慢都無問題
又唔係老馮要寫畀大家免費睇
我覺得最最緊要係唔好爛尾啫
係請假就諗埋個名佢啦
好快就下個Post
可能一星期姐 未必要咁耐

捱埋呢個星期就sem break 到時應該會去番岩岩開始寫果陣咁穩定

如果呢幾日我有時間扮工都會打文

有文咪當驚喜 無咪幫下細佬推post 希望到爆post會多二三十正皮 暫時正皮左既兄弟希望你地仲追緊

早兩晚訓教發夢呢個故出到書 一訓醒就 又要番工

屌,又搞到成五點先訓得
巴打冇有緊張
等你驚喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞