【一齊讀吓宋詞】尋尋覓覓,冷冷清清,悽悽慘慘戚戚——李清照

796 回覆
726 Like 12 Dislike
言與司合,安上已脫,芝芙草拔

老豆就幫佢解夢:
言司,詞
安唔要上面,女
芝芙除草,之夫
詞女之夫……
即係你會做有名詞人嘅老公!

我無乜讀過書 但好奇想問 宋代啲文字同我地而家一樣嘅咩
佢地兩個成日用文字調情,真係出口成文
趙明誠收到風有人要叛亂
趙明誠作為地方知府竟然唔打算應對
決定直接係當晚走佬
置全城百姓安危而不顧,連李清照都係城內
好在當時其他手下自己搞掂件事
唔係李清照都唔知會唔會性命危險
朝廷知道呢件事,即刻罷咗佢嘅官位

不過如果佢老公唔走佬可能條命仔就係咁先
我好似講過希望樓主講埋李清照,真係中左
同埋佢係咪典型嘅婉約派人物?
留名
宋朝時都已經係近代漢語,況且千幾年嚟文字都無大改變,除咗簡體字之外。
今日到第四頁就再出一篇

尊重女性,支持女性
大家讀完李清照可以對照現代

小篆係秦始皇統一天下通用
隸書係漢代取代小篆
楷書則盛行於隨唐
楷書,同今日我地寫嘅幾乎一樣
李清照宋代人,當時睇字同我地一樣
呢樣係中國文字嘅特色
相對比其他地方確實好源遠流長
Push

清照BB神作之一
我當年中學初讀時都好震撼
而家再讀,更能感受佢嘅悲情
李清照確係比較貼近「婉約」
亦有唔少人認為佢係「婉約」嘅代表人物
不過我地必須知道
到明代先有「豪放」、「婉約」嘅明確區分

李清照對詞嘅理解,講「詞,別是一家」
詩同詞係好唔同架,尤其係音樂性
因為咁,佢對東坡寫詞唔理音樂係有所批評
同時對「婉約」流派嘅詞人,比較欣賞
不過李清照嘅作品,唔單係「婉約」可以概括得哂
只可以話係其中一個重要嘅特色
https://medium.com/@deliver546

德尼思化既然係文青平台
緊係要開返個medium ac先得啦!

但多個平台,唔代表同原本blog一樣
呢邊會翻譯做華文,比粵文外嘅文友都有得睇

歡迎大家得閒入去拍手支持
會慢慢一篇一篇文出返,不妨重溫
〈金石錄後序〉:
每獲一書,即同共勘校,整集簽題。得書畫、彝鼎,亦摩玩舒捲,指摘疵病,夜盡一燭為率。故能紙札精緻,字畫完整,冠諸收書家。余性偶強記,每飯罷,坐歸來堂烹茶,指堆積書史,言某事在某書某卷第幾頁第幾行,以中否角勝負,為飲茶先後。中即舉杯大笑,至茶傾覆懷中,反不得飲而起。甘心老是鄉矣,故雖處憂患困窮,而志不屈。

之前睇書有睇過哩段,羡煞旁人

李清照好欣賞柳永詞
留名
快手推到第4頁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞