【一齊讀吓宋詞】尋尋覓覓,冷冷清清,悽悽慘慘戚戚——李清照

796 回覆
726 Like 12 Dislike
我真係恭喜你呀
推呀

完咗李清照,再同大家講講之後嘅走向
依然一句:有拖有欠,絕不走數
文呢
今個周末
等到花兒也謝了
等,寂寞到夜深……
城市人所接觸到嘅物好多流於商品化,千篇一律,的確無咁易令人對物產生情感嘅聯想
呢一點係幾有趣,諗到再講
今年有冇人會入書展
想讀啲剛陽味重嘅

想當年,金戈鐵馬,氣吞萬里如虎
辛棄疾之前有講
絕對係英雄豪傑
想買本辛棄疾詞慢慢刨

文呢
辛詞第一?西風殘照,稼軒老矣 研讀辛稼軒永遇樂(京口北固亭懷古)

http://deliver90.blogspot.com/2017/10/ep33.html
熱愛 同時覺得辛棄疾詞好多時講緊自己

今個星期大結局
辛詞面向好多
但主要係英雄、名士兩個面向
好似佢嘅首,我都好鍾意:

稼軒 生查子(獨遊雨巖)

溪邊照影行,天在清溪底。天上有行雲,人在行雲裏。

高聲誰和余?空谷清音起。非鬼亦非仙,一曲桃花水。

見獨之詞:與天地精神往來 試讀辛稼軒生查子(獨遊雨巖)

http://deliver90.blogspot.com/2017/09/ep18.html
最近medium更新咗,收費文都可以用fd link share
放低呢篇先,明日會出埋最後大結局

你掛住我,我掛住你。有情如此,孤光不孤。

東坡彷彿在說:

就算我不在你的身邊,都不可以忘記景疏樓的歡樂。

回憶美好,友情溫暖,應該可以消除當下現實的冷酷吧!

明年今日,別要再失眠:兩個男人互相思念的故事 — — 共讀東坡永遇樂 (孫巨源以八月十五日離海州……)

https://medium.com/%E5%BE%B7%E5%B0%BC%E6%80%9D%E5%8C%96/%E6%98%8E%E5%B9%B4%E4%BB%8A%E6%97%A5-%E5%88%A5%E8%A6%81%E5%86%8D%E5%A4%B1%E7%9C%A0-%E5%85%A9%E5%80%8B%E7%94%B7%E4%BA%BA%E4%BA%92%E7%9B%B8%E6%80%9D%E5%BF%B5%E7%9A%84%E6%95%85%E4%BA%8B-%E5%85%B1%E8%AE%80%E6%9D%B1%E5%9D%A1%E6%B0%B8%E9%81%87%E6%A8%82-%E5%AD%AB%E5%B7%A8%E6%BA%90%E4%BB%A5%E5%85%AB%E6%9C%88%E5%8D%81%E4%BA%94%E6%97%A5%E9%9B%A2%E6%B5%B7%E5%B7%9E-ep-15-249fff068e80?source=friends_link&sk=8993258dd645662dd86522fad9a4d1c7
我又來推推post 先

大結局都無人理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞