『薪火post』BNO 續期資訊(15) 謝絕伸手黨

1001 回覆
33 Like 3 Dislike
19都發功叫畀bno居留權
link ? thx
上FB搵佢個專頁啦
睇到 thx
19人微言輕

只求香港再禁多幾次英國佬入境先make到 noise
傘運果次連英國國會議員都被知會嚟唔到香港都已經夠大鑊

好其又見到呢個畫面
唔會啦,唔會啦,要申請都網上啦,仲排隊咁落後
如果因太多人寄信 (仲有200萬人未續)
可以玩野咁緊急改灣仔運動場排隊一日快證即場剪CNO

FF
班友仔依家推都唔願郁,要佢地排隊? 算罷啦,呢一水講到咁揚都唔續就可以放棄啦,有着數果一刻先撲出嚟,咪即係捉老鼠入米缸
睇DOC都唔肯睇仲排咩隊
睇左第一頁就叫睇左啦
吓,成千蚊,咁貴
不了
若果英國肯俾返居英權呢十幾廿萬人,我反而想睇邊個第一時間出嚟鳩叫話唔公平,又話「遲咗少少」申請都唔等埋。
https://www.immigration.gov.tw/public/attachment/6978391712.pdf
運輸業者載運旅客入境中華民國各類有效旅行文件參考指南
條友一個打三個
當佢廿萬人,只係佔全體三百四十萬人5.88%,少得有啲淒涼。 真係好心急睇吓下個禮拜開會會傾啲咩
我係19網頁有人提議,若果英國嫌廿萬人太多可以再斬件分批處理。
第一批係1983年前出生嘅CUKC
第二批係一直無攞過廁板
第三批係其餘有效BNO

其實我唔係好明白點解用IA1981做分水嶺,若果指英籍人士居英權被剝奪應該係IA1962開始,但IA1962甚至IA1971係咪只限制British subjects居英而無限制CUKC? 若果係咁的話,1982或以前取得CUKC應該取回英籍BC otherwise by descent 及 將公民身份傳一代。因為呢班人的而且確天生已經有權利取得公民身份,只係無緣無故被英國收返。
對第二批操作應該好有難度
其實剩係收有 有效嘅bno嘅人咪中容易
冇效bno個堆都唔care呢個身分,比黎做咩
依家就係講緊若果廿萬人有有效BNO英國都嫌多點樣將廿萬人分三批
聽聞可以向入境處申請證明,實際我唔知。不過大家續BNO唔係已申報自己有其他護照咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞