[航空]連登飛機膠怒屌APU菊花專區

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
琴日東京返香港
見到啲廢中成撚日亂咁坐位
坐亂左個日本妹 嗰窗口位
又話佢老婆鍾意坐窗口位
屌你老母
就算要調位都等人嚟到再開口問
坐左人地個位仲要屌返人

利申:幫日本妹調走左對香港廢中夫婦
以前啲客機好多水平尾翼喺垂直尾翼嘅頂部
引擎又貼住機身
好似樓上啲訓練機咁
點解而家少見咁嘅設計?
東京
啲廢中廢老最叻扮懵
http://packngo.hk/%E8%88%AA%E7%A9%BA%E7%9F%AD%E6%89%93-%E8%8A%B1%E7%B4%85%E9%BB%9E%E7%8E%A9%E6%B3%95%EF%BC%9F%E6%B8%AF%E8%88%AA%E4%BB%8A%E5%B9%B4%E8%B3%BA%E8%AE%8A%E8%9D%95%EF%BC%81/

航空界永遠就係最難玩嘅,因為賺賺吓有機會變蝕!好似上年成績都唔錯嘅香港航空,今年唔知派幾多花紅呢?我哋問過一堆內部線人,個個都話未公佈喎!唉,等我哋又要請內部大佬食飯飲茶吹水爆吓料:今年花紅,唔好望太高啦!

內部大佬同我哋講,名義上,海航聲稱賣斷香港航空,等大家「財政獨立」,但實情係海航自身難保,都唔好諗佢地幫到咩手喇!今年港航條數,講真真係唔多掂,雖然短途線加咗價仲有賺,但長途線條數其實唔多好,所以下半年管理層已經努力減FA鐘錢節流,兼且又要畀錢起新總部,所以仍然賺埋唔夠蝕。咁唔cut啲長途機?「世侄,領導說了算呀!海航班老細話要開,你可以唔開咩?」

咁今年份花紅點先?佢都唉聲歎氣咁話,唔好望太高啦…
不要說了
你叫某打飛機師顏面可存
嗚嗚嗚
D廢中又唔識網上check in 揀位 又多多口水
打電話
seatbelt sign 著咗先起身去廁所
decent 未land 已經有WhatsApp 聲
嗰頭touchdown 嗰頭就開overhead
仲要坐60幾70行
咁急做乜
廢中廢老趕住去死
一樣米養百養人
有啲中老年人都幾好修養
呢一班高質中老年應該唔算係廢老卦 (以連登仔標準)
講起廢中
試過無數次輪椅神蹟
無數次扮病r up
最後俾我offload
有冇人見過呢隻車出動?
斬佢!

offload 洗唔洗寫 report ?
廢中真係好撚煩,坐個位都要阻住地球轉
我睇個Honda有份飛機turbo fan同個位嘅paper,機翼引擎放上下都有某個特定位置係對於lifting force幾好小風阻得嚟又唔會浪費機身空間,但細私人飛機放左gear下面無咩位放引擎(我估因為要放便啲人落機,要一開門就落到唔洗等梯),所以細機turbofan以貼機身為主,而Honda jet 正正就研究完就放左上副偈上機翼上面,機身多左嘅位用嚟做左個厠所

好似係

有錯插細力少少
https://www.hondajet.com/gallery-and-downloads/technical-papers

Honda 堆paper

Wave-Drag Characteristics of an Over-the-Wing Nacelle Business-Jet Configuration
唔好講廢中, 香港人D FD子情侶坐唔到一齊就由上機開始R調位. 一個人去旅行就無煩惱
我唔知係咪華人DNA問題
大學畢業單拖 grad trip 坐因航
回程時去到個座位坐左一陣
先有個歐洲伯伯好有禮貌問我可唔可以同佢調位
因為我坐C位,佢老婆坐B位,佢自己坐後一排C位
咁佢咁有禮貌我就真係諗唔到理由 reject 佢
10幾個鐘頭機個伯伯得閒都撩下我吹下水
畀著係支那人就會咁
哎 你搬到後面去姣bu姣
後面都是一樣嘛
雖然非華人都有無禮CASE, 但比例真係華人(特別係支那+港豬)特別衰格, 而且係佢地知你識中文, 基本上個一刻就唔當你係人, 變晒老奉.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞