[航空]連登飛機膠怒屌APU菊花專區

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
More
例子:
CX474 VHHH (HKG) > RCTP (TPE)
830 km, A350-900
Config: 20J, 28W, 214Y

J class 由於佔位比較多要乘3, W class 要乘2
所以ASK:

(20*3+28*2+214)*830=273900
請較各位,

以下邊部機/airline 舒服D?

1. qatar boeing 777, emirates qatar 777
2. qatar a380 vs emirates a380
假如班機有14J, 26W, 213Y
RPK: (14*3+26*2+213)*830=254810

Seat Factor= RPK/ASK
254810/273900= 93.03%
一樣都係32吋pitch
兩條題目都係一個答案,係分別唔大
因為兩間航空公司呢2款機經濟位都係3-4-3一排10個,777會迫到pk、A380無咁迫
(除非你坐到Qatar 777-200LR,佢無改裝、經濟位仍然3-3-3一排9個)
THX BRO

我睇左seatguru.com 大概知3.4.3 咁, 但睇utube review 話qatar 777係舒服過ek 777, 所以來問各位高人經驗
讀過些少都唔記得哂
剩係記得seat factor
原來801同802已經落左晝
cut 1/3 tray 前已經係用緊下面嗰隻錫紙兜
唔怪得之食完都唔飽
之前坐加航長途食個餐都係咁撚少,exactly下圖啲菜式:

其實唔多人request添食?
通常有幾多剩?
發夢聽過因航啲餐有時係load 得95-100%
過兩日搭 JL26
希望唔好係 709J
短途機就足數,長途就祝你好運
連餐都超賣
佢長途機搏有d人瞓覺唔食,上少d餐可以慳錢
十幾個鐘,得嗰兩餐,份量又少,點可以唔食嘢
你幾號飛?聽日14號029/026暫時好似會係709J
自己拎嗰杯麵上機
唔好講笑, 支那人好多都咁做.
遲下可能有人插位個電掣打小型邊爐
你估依家懶人火煱上唔上到機
近排成日都 709J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞