沈陣營第七十二期 - 股市虛耗性上升繼續發酵

1001 回覆
5 Like 4 Dislike
大師請唱好香港樓市

師父堅持樓爆路線

揸住騰訊揸住樓
遲早問君有多愁
\|/
\|/
樓王,早晨。我認真,有小小野問問。睇reit post,有人推介435 808,另外有人推介778置富。
誠哥 808泓富主要係商廈;778置富主要係商場。
我想問問,如果硬係要比較的話,兩隻都係誠哥,其實邊隻會比較好。
樓王,或者其他師兄弟,有無研究開?留名學野

X哥搞商場冇邊幾個得,808紅磡車站隔離個場望吓就知,平日你記得嘅商場有幾個係X哥?

435搞商場一定好啲,上水中心望望

808優勢係紅磡甲級寫字樓,港島區傳統金融區上環,灣仔,中環及銅鑼灣升咗,九龍區嘅金融區係尖沙咀及紅磡,因為去中環近

搞低檔商場一定823,,高檔就太古B,希慎嗰啲
樓王,早晨。我認真,有小小野問問。睇reit post,有人推介435 808,另外有人推介778置富。
誠哥 808泓富主要係商廈;778置富主要係商場。
我想問問,如果硬係要比較的話,兩隻都係誠哥,其實邊隻會比較好。
樓王,或者其他師兄弟,有無研究開?留名學野

X哥搞商場冇邊幾個得,808紅磡車站隔離個場望吓就知,平日你記得嘅商場有幾個係X哥?

435搞商場一定好啲,上水中心望望

808優勢係紅磡甲級寫字樓,港島區傳統金融區上環,灣仔,中環及銅鑼灣升咗,九龍區嘅金融區係尖沙咀及紅磡,因為去中環近

搞低檔商場一定823,,高檔就太古B,希慎嗰啲

我最先揀435,主要係佢灣仔甲級寫字樓,租金升長遠派息增加,二係恆基做商場都有一手,雖然435商舖唔係主力

後期追入808原因係估計九龍區尖沙咀及紅磡寫字樓租金會升,港島區升完會輪到佢,加上會計佬推薦,今年升幅唔大,可以搏價息齊賺

依家估808下次有可能派特別息
依家435將啲冇前景街舖賣走係好事,襯樓價高出貨,換入更有潛力嘅寫字樓/商場/街舖,例如旺角入咗個街舖喺原有嘅隔離,租金有機會再上一棍
如果買入reits,唔好望爆發性大升幾成,呢類型屬於防守形,要拉長時間慢慢上,好處係波動唔大冇刺激性,有息派,當收集到一定數量就成為可觀嘅cash flow,比將錢擺係銀行好

要刺激嘅2039、3323,呢2隻今年我都入過,一個月唔使升20%

由於指數上升唔少,好多股票亦升幅唔少,現時個市chok上chok落,我傾向選擇防守型嘅貨壓倉,股價唔賺多但安全性高

沈判週435、808,823呢類唔跌得幾多,英國皇帝翻閹823唔係冇道理,守住等業績出睇清楚方向再搏,好過亂買
如果買入reits,唔好望爆發性大升幾成,呢類型屬於防守形,要拉長時間慢慢上,好處係波動唔大冇刺激性,有息派,當收集到一定數量就成為可觀嘅cash flow,比將錢擺係銀行好

要刺激嘅2039、3323,呢2隻今年我都入過,一個月唔使升20%

由於指數上升唔少,好多股票亦升幅唔少,現時個市chok上chok落,我傾向選擇防守型嘅貨壓倉,股價唔賺多但安全性高

沈判週435、808,823呢類唔跌得幾多,英國皇帝翻閹823唔係冇道理,守住等業績出睇清楚方向再搏,好過亂買

好詳盡
好多好合邏輯
一般講股佬、大行唔會點推reits,因為成長慢,非市場熱點、唔係新經濟股有爆發力,入貨嘅都係長期持有嘅人多,唔在乎短期升跌,形成派息率高及估值低估,買賣嘅嘢就睇個人風格,無疑自己近年個膽細咗,加上回塘,就傾向買呢類型
英國皇帝推股幾正路,唔會刻意扮勁叫老散搏莊股、仙毫股,唔係佢唔識玩,而係考慮一般讀者老散唔適宜玩,無謂害人,相反會認衰翻閹823呢啲悶嘢,最少老散追入長期都唔會點衰,穩陣有息派

唔似某人扮勁推介莊股叫人撈底,結果渣都冇,害死啲C9阿婆,炒賣唔係學人扮獨立思考、與眾不同,係要保本
英國皇帝推股幾正路,唔會刻意扮勁叫老散搏莊股、仙毫股,唔係佢唔識玩,而係考慮一般讀者老散唔適宜玩,無謂害人,相反會認衰翻閹823呢啲悶嘢,最少老散追入長期都唔會點衰,穩陣有息派

唔似某人扮勁推介莊股叫人撈底,結果渣都冇,害死啲C9阿婆,炒賣唔係學人扮獨立思考、與眾不同,係要保本

低智能

沽足8000點
總之「老股民怕升、新股民怕跌」係普遍現象,存在於大多數人包括我嘅潛意識裡面

股市上升咁多,暫時除咗細價股之外,二線股都累積一定升幅,例如我愛股1083,現時已升咗5成附近

作為我呢類老股民,唔會估頂但會傾向防守型股票,即使真係進入熊市,防守型一定係最後先跌,有時間走貨
我哋係唔需要交股市學費,睇住師父交咗嘅就得,佢交咗我哋唔需要再交
有冇師兄記得師父追佢不斷做淡都無輸幾千 因為佢救倉勁
all in遠牛都冇咁嬲😂
我哋係唔需要交股市學費,睇住師父交咗嘅就得,佢交咗我哋唔需要再交

師父交足電費 仲幫我地交埋學費
好感動

你都烚戇嘅 師傅次次做淡都有贏錢㗎
能人所不能 火中取栗 方為大師傅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞