new age撚鳩UP POST

682 回覆
45 Like 47 Dislike
Btw, new age撚成日攞科學既理論/名詞再加自己ff既整個新「理論」出黎(e.g. Higher dimension, quantum physics, worm hole, parallel universe, relativity, dark matter, dark energy)
但又話科學有問題
都唔知想點

其實九成科學詞語都係講緊同一個定義
new age話科學有問題因為科學呢件事好跟邏輯去行
而用邏輯(左腦)去思考
令人少左去留意自己真正想點(情感/右腦)

new age想人聽吓自己心入面把聲
唔好比邏輯去限制你既世界

呢一點同其他維度/平行宇宙有咩關係?
呢兩樣野都係客觀世界既野,唔係內心世界既野

無話有關啊

樓主一開post就講宇宙起源同高維度喎ching
聽你講完 覺得你似心靈雞湯撚多過new age撚

或者我再講多次new age既宇宙/生命起源
「神」知道自己係「所有」
佢無辦法造一樣佢以外既野去了解自己係乜
唯有將自己分裂成無數既生命去體驗自己 了解自己

咁樣同你認識你內心世界有咩關係?了解自己
有咩野可以證明你個講法係啱?
整一個咁既神出黎對於我地對宇宙既理解有咩幫助?唔明你問乜
Btw, new age撚成日攞科學既理論/名詞再加自己ff既整個新「理論」出黎(e.g. Higher dimension, quantum physics, worm hole, parallel universe, relativity, dark matter, dark energy)
但又話科學有問題
都唔知想點

而用邏輯(左腦)去思考

無話有關啊

咁樣同你認識你內心世界有咩關係?
整一個咁既神出黎對於我地對宇宙既理解有咩幫助?

https://phycat.wordpress.com/2017/10/31/halloween-science/
有把科學剃刀,專門剃走這種沒有作用、多此一舉的「理論」,而事實上這些「理論」連科學假設的程度也達不到。這就好比我說有種完全透明、不能被任何實驗探知的獨角獸存在,更要求把這種獨角獸加入生物學課本裡。這把剃刀的作用,就是幫助我們分別現實和幻想。

試下用間接方法去證實。租間租邊個死邊個嘅單位住一排試下有乜感受

講得出呢段野證明你連科學係咩黎都唔知

係咩 咁科學係咩

科學唔係講權唔權威,冇話咩係權威d
係科學既世界數據就係一切,所有理論必須要可以靠實驗驗證先算係一個可信既理論
(實驗驗證既意思係可以重複做到,而唔係只係咁啱發生一次)
而500年黎科學既發展證明數學+實驗係最有效既方法(即係我地而家講既科學方法)
科學方法唔等於科學知識
現今科學知識的確ban撚哂new age野
但科學方法係唔會ban你,as long as你個理論係有方法驗證
不過好似new age成日講個d乜柒野「靈性」、「高維度生物幫緊人類」之類冇辨法探測到既野 要人信真係冇乜說服力
除非你真係設計到一個實驗證明到佢地存在

順帶一提,近幾十年科學家傾向相信人類唔會搵到所謂既「真理」,而係只搵到特定情況下「近似真理」既理論
例如係相對論出現之後我地知道牛頓力學只係相對論係低速度同低質量情況下既近似
要搵到「真理」既話我地要設計到一個極高能量既實驗,高到去宇宙誕生個刻既level,而呢個energy level係幾乎冇可能實現

某程度上 科學好多時會推返前人既理論
再建立一啲新既、更貼近真相既理論
例如地心說vs日心說
好難保證今日科學話既真理 聽日都仲係
我諗所以樓主先會話
"搵真相黎講 科學某程度啱 但唔係完全"

btw 巴打真係咁認同科學
其實繼續認同落去絕對唔係一件壞事
跟住你個心去行

唔止某程度上
科學發展exactly就係一個推翻前人既過程
而你個句「好難保證今日科學話既真理 聽日都仲係」證明你仲未明「科學知識」同「科學」既分別

咁人地話唔跟科學用成本書黎解釋
你係要咬住new age係反科學知識唔係反科學我都無計
我講聲sorry囉

我係話緊new age係反科學
我想講既係 new age撚偷換左「科學知識ban鳩佢地d講法」同「科學ban鳩佢地d講法」呢兩個概念,從而指出「科學係唔夠」係有問題

「科學係唔夠」呢件事唔係因為
「科學/科學知識ban唔ban new age」
係因為「科學本身就唔夠」
但又話科學有問題
都唔知想點

而用邏輯(左腦)去思考

能量,潛意識已經唔係同科學同一樣野

頻率都係
但又話科學有問題
都唔知想點

而用邏輯(左腦)去思考

頻率都係

仲有量子
我敢講99% new age撚莫講話量子力學
根本連「量子」呢個名詞係咩意思都唔知
但又話科學有問題
都唔知想點

而用邏輯(左腦)去思考

頻率都係

仲有量子
我敢講99% new age撚莫講話量子力學
根本連「量子」呢個名詞係咩意思都唔知

動物傳心師

係咩 咁科學係咩

科學唔係講權唔權威,冇話咩係權威d
係科學既世界數據就係一切,所有理論必須要可以靠實驗驗證先算係一個可信既理論
(實驗驗證既意思係可以重複做到,而唔係只係咁啱發生一次)
而500年黎科學既發展證明數學+實驗係最有效既方法(即係我地而家講既科學方法)
科學方法唔等於科學知識
現今科學知識的確ban撚哂new age野
但科學方法係唔會ban你,as long as你個理論係有方法驗證
不過好似new age成日講個d乜柒野「靈性」、「高維度生物幫緊人類」之類冇辨法探測到既野 要人信真係冇乜說服力
除非你真係設計到一個實驗證明到佢地存在

順帶一提,近幾十年科學家傾向相信人類唔會搵到所謂既「真理」,而係只搵到特定情況下「近似真理」既理論
例如係相對論出現之後我地知道牛頓力學只係相對論係低速度同低質量情況下既近似
要搵到「真理」既話我地要設計到一個極高能量既實驗,高到去宇宙誕生個刻既level,而呢個energy level係幾乎冇可能實現

某程度上 科學好多時會推返前人既理論
再建立一啲新既、更貼近真相既理論
例如地心說vs日心說
好難保證今日科學話既真理 聽日都仲係
我諗所以樓主先會話
"搵真相黎講 科學某程度啱 但唔係完全"

btw 巴打真係咁認同科學
其實繼續認同落去絕對唔係一件壞事
跟住你個心去行

唔止某程度上
科學發展exactly就係一個推翻前人既過程
而你個句「好難保證今日科學話既真理 聽日都仲係」證明你仲未明「科學知識」同「科學」既分別

咁人地話唔跟科學用成本書黎解釋
你係要咬住new age係反科學知識唔係反科學我都無計
我講聲sorry囉

我係話緊new age係反科學
我想講既係 new age撚偷換左「科學知識ban鳩佢地d講法」同「科學ban鳩佢地d講法」呢兩個概念,從而指出「科學係唔夠」係有問題

「科學係唔夠」呢件事唔係因為
「科學/科學知識ban唔ban new age」
因為「科學本身就唔夠」

原因?

而用邏輯(左腦)去思考

無話有關啊

咁樣同你認識你內心世界有咩關係?了解自己問緊你new age個神點樣幫你了解自己,你答我認識自己
有咩野可以證明你個講法係啱?無既我點解要信你講?
整一個咁既神出黎對於我地對宇宙既理解有咩幫助?唔明你問乜你呢個對於神既理論點樣幫助人理解宇宙萬物

無話有關啊

https://phycat.wordpress.com/2017/10/31/halloween-science/
有把科學剃刀,專門剃走這種沒有作用、多此一舉的「理論」,而事實上這些「理論」連科學假設的程度也達不到。這就好比我說有種完全透明、不能被任何實驗探知的獨角獸存在,更要求把這種獨角獸加入生物學課本裡。這把剃刀的作用,就是幫助我們分別現實和幻想。

試下用間接方法去證實。租間租邊個死邊個嘅單位住一排試下有乜感受

感覺本身就好虛無縹緲 一d都唔準確
正如篇文所講,就算我唔信真係有鬼,去到d陰森既地方我都係會驚
lm
樓主講第二嗰隻神算係new age咩
以我所知 第一嗰隻好似最大路 我都係信呢隻

算呀 唔同維度既生命 new age時時講

我接觸既知識係
唔同維度既生命/外星人會幫人類揚升
並唔係造人
大家都係同一點(神)分裂出黎
你嗰隻說法有無書睇吓 想學野

都係睇通靈人bashar講

條柒頭bashar我睇完一段佢解釋relativity既片之後我真係唔敢再睇佢d片
d觀眾信佢個下先正
樓主講第二嗰隻神算係new age咩
以我所知 第一嗰隻好似最大路 我都係信呢隻

算呀 唔同維度既生命 new age時時講

我接觸既知識係
唔同維度既生命/外星人會幫人類揚升
並唔係造人
大家都係同一點(神)分裂出黎
你嗰隻說法有無書睇吓 想學野

都係睇通靈人bashar講

條柒頭bashar我睇完一段佢解釋relativity既片之後我真係唔敢再睇佢d片
d觀眾信佢個下先正

佢個spacetime antenna永動機又係正既

無話有關啊

感覺本身就好虛無縹緲 一d都唔準確
正如篇文所講,就算我唔信真係有鬼,去到d陰森既地方我都係會驚

是但老作個例子
統計學上,唔應該有一個單位連續發生自殺事件三次,個機會率太低。
但個現實就係真係有間屋係咁。靠人講你又一定唔信,自己又唔夠膽住。就算夠膽住又話感覺虛無,咁點。。。

你要唔信, 係可以用科學去強行解釋所有你解答唔到嘅事。(以上例子, 你可以話啲人有心理影響導致佢形住形住之後又自殺)只可以話你懶, 冇心去研究,又或者內心其實淆底
雖然唔太認識New Age
但都可以分享一下自己的世界觀
一起身多左咁多留言

無話有關啊

咁樣同你認識你內心世界有咩關係?了解自己問緊你new age個神點樣幫你了解自己,你答我認識自己
整一個咁既神出黎對於我地對宇宙既理解有咩幫助?唔明你問乜你呢個對於神既理論點樣幫助人理解宇宙萬物

1.照我頭先既講法
我地就係神 就係靈既一部分
而神唯一可以做既就係了解自己
所以我地都需要

2.由頭到尾都無逼你
你咪唔好信 有感覺先信囉

3. 都係唔明你點解會咁問
我話返宇宙起源係話我地要自己了解世界、感覺世界
所以要聽多啲內心世界講野,信自己

呢個講法對了解世界有無幫助
同呢個世界係要我地了解都唔撚關事

無話有關啊

1.照我頭先既講法
我地就係神 就係靈既一部分
而神唯一可以做既就係了解自己
所以我地都需要

2.由頭到尾都無逼你
你咪唔好信 有感覺先信囉

3. 都係唔明你點解會咁問
我話返宇宙起源係話我地要自己了解世界、感覺世界
所以要聽多啲內心世界講野,信自己

呢個講法對了解世界有無幫助
同呢個世界係要我地了解都唔撚關事

2:好多人都係咁 明明呢個post就係一堆信既人交流 突然黎個唔信既 好似大爺咁要人說服佢信
唔信咪過主囉 wfc你信唔信

3:一個學說都要對宇宙有幫助 會否太痴線
係連登講new age就係原罪啦
永遠有人走出黎要人証明又要人說服
咁同去教會大叫要耶穌顯靈
去廟入面要觀音下凡有咩分別
信既就信
唔信既點講都唔會信
你話班new age撚迫人信
咁反new age既又何嘗唔係迫人唔好信
咁其實兩者又有咩分別?

既然大家都係要死左先知真相
咪信番自己認為正確既野
全部人都係到死左先知自己贏定輸
好公平
係連登講new age就係原罪啦
永遠有人走出黎要人証明又要人說服
咁同去教會大叫要耶穌顯靈
去廟入面要觀音下凡有咩分別
信既就信
唔信既點講都唔會信
你話班new age撚迫人信
咁反new age既又何嘗唔係迫人唔好信
咁其實兩者又有咩分別?

既然大家都係要死左先知真相
咪信番自己認為正確既野
全部人都係到死左先知自己贏定輸
好公平

再講new age撚鬼有逼人信
如果你地純粹講神同心靈世界我由得你地
但將科學既野撈埋落去我就要屌柒你地
因為你地咁樣係推廣緊撚科學
而唔係宗教
如果你地純粹講神同心靈世界我由得你地
因為你地咁樣係推廣緊科學
而唔係宗教

[quote]如果你地純粹講神同心靈世界我由得你地
因為你地咁樣係推廣緊科學
而唔係宗教

上面邊到有講到偽科學
係除左你係咁撻啲科學terms出黎
樓主同我都只係講new age個系統點睇世界
極其量我都係講左維度
我上面都有解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞