new age撚鳩UP POST

682 回覆
45 Like 47 Dislike
關於「我」其實你可以試下冥想
一切雜念都消失之後 你就明白咩係真正既「我」
唔劇透自己試

咩都唔諗 都係諗唔到咩係我
即係好似無答到個問題咁

其實就係要你唔諗野
都係果句 你試左冥想 就明咩係「我」真係唔想劇透

我試過
咩都唔諗
但冥想完得唔到答案

係咪真係靜哂 完完全全將注意力集中係內在先?
見有其他宗教係度
想問埋點解佛教話想脫離輪迴
無限輪迴先正
可以體驗唔同人生
唔劇透自己試

即係好似無答到個問題咁

其實就係要你唔諗野

我試過
咩都唔諗
但冥想完得唔到答案

定只係生智
但無正知正見
一樣只係沉淪幻覺之中

好玄 有無d簡單易明既字
個人好怕死
6,7歲果時就諗遲下會死
變番出世前無“我”果種感覺真係好驚
幾年前有一段時間又係咁
最近又諗番同一個問題真係好辛苦
有人話“我”只係幻覺 只係腦電波既產物
呢個唔理 呢一刻我感覺“我”係真實
但好驚死後“我”會消失
因為無”我“之前果百幾億年根本乜feel都無
有”我“呢種主觀思想之後 根本想像唔到之後又無“我”會點
成日諗點解要比主觀思想我
人生最多咪100年左右
無輪迴既話 人生到底有咩意義?
依家既努力對你黎講 係你死後乜意義都無
宇宙毀滅左 你都係無用 除非有脫離物質宇宙之外既空間(靈界?) 某種度我講到呢到都唔係太信 因為我本身都比較唯物主義 如果靈魂唔係物質點影響物質?靈魂係能量既話都算係物質既一種 如果靈魂係能量都逃唔過宇宙終極命運 即係無用
或者科學之後可以去到平行宇宙或者多元宇宙
但好明顯科學暫時無咩希望
newage最近睇由靈開始先接觸
講真我唔太信咩高靈 我就係神 或者乜鬼人生藍圖之類 咩學習咩合一我都唔想
我希望人係獨立 希望神係獨立 而且客觀存在
希望有輪迴 希望輪迴唔單止局限係呢個宇宙
老老實實 宇宙壽命都係有限 一係熱寂 一係大收縮 一係循環宇宙 個個最後命運都係仆街 局限係呢個宇宙都係玩完

睇到呢到你會發現 根本我暫時唔太信newage果種理論
但某d理論我希望係真 例如出體
講真咩思想影響實相 我唔太想佢係真
因為如果靈界 係咁樣既話 你根本分唔到咩係真咩係假
雖然某種度上黎講
我地感知既呢個世界全部都係腦內影像

唔劇透自己試

同佛教有咩分別
見有其他宗教係度
無限輪迴先正
可以體驗唔同人生

落左地獄道點搞?日日比火燒?

咁只係怕落左畜生道 地獄道姐
某程度上 一直投胎做人享受苦樂其實唔錯
有,newage想搵真正既「我」
佛教根本就無「我」

其實我唔信咩真正既自己
除非你話係第一世既自己
見有其他宗教係度
無限輪迴先正
可以體驗唔同人生

如果有得你選擇
日日李加成唔好?

可能係
但某種度上我覺得我依家既際遇
我唔後悔
有依個環境先有呢個環境獨有既苦樂
唔劇透自己試

即係好似無答到個問題咁

其實就係要你唔諗野

我試過
咩都唔諗
但冥想完得唔到答案

定只係生智
但無正知正見
一樣只係沉淪幻覺之中

呢個收工答

點先做到唔諗野 日日都好多野諗
睇左十幾頁都唔明班反new age撚做乜鳩
為反而反 問你地信new age會出咩事又講唔出
你地屋企人俾new age神棍呃過?
根本任何野你太沉迷自己又冇獨立思考都會出事架啦

我剩係見到有人企圖將new age定義做宗教
又有人指責new age亂用科學術語
真正有乜危害又冇人講到

自然療法順勢療法唔害死人?
拖慢人類科技發展唔害死社會?

倫敦金都可以害死人
咁代表投資係一件有害既事?
靠晒自然療法個d人只係冇獨立思考既蠢閪
正確應該係西藥同自然療法一齊用

我對自然療法唔熟,自然療法教配合西醫咁用?

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦
教人唔好睇西醫淨係自然療法醫癌個d係神棍
信到十足個d係冇獨立思考既豬
呢種人就算唔玩new age走去玩其他野一樣係死
New age就好似儒家墨家道家咁係一種思想
本身冇對與錯 係睇人點樣去吸收
如果有人利用new age黎偷呃拐騙
或者以為信new age可以醫病/發達而去信
證明佢地仲停留係自己既慾望上面
咁樣根本唔會達到提升心靈質素既目的

你地係咪可以分得開純粹個人修行同現實影響力?

咩吸引力法則果D, 個個都信心想事成呢個世界仲得了? 將努力花喺點令自己真係信一樣野, 而唔係發展其他, 人類直頭仲住喺山洞啦.

其實點解你地覺得信new age就係日日淨係打坐其他咩都唔做咁?
吸引力法則係講緊你做任何野保持正面心態就會易d成功
唔係話你靠d唔知咩超能力黎想要咩就要咩
如果有個人工都唔返淨係想靠吸引力法則等d錢自己黎
咁佢只係癡撚左線

哲學有意義過new age好多

點解近排會接觸newage係希望有客觀證據 證明靈魂存在
例如出體經驗
哲學純講 有d說服唔到自己

出體經驗網上好多人有 外國直頭出埋書教出體

你叫得到之前果個教人出體的巴打咪可以知多啲
一係搵出體king
見有其他宗教係度
無限輪迴先正
可以體驗唔同人生

如果有得你選擇
日日李加成唔好?

可能係
我唔後悔

咁我可以同你講
佛陀話可以投生為人既眾生, 同其他惡趣(地獄, 餓鬼, 畜生)既比例
就係同手指尖上既塵土同地球上既塵土既比例差唔多
睇左十幾頁都唔明班反new age撚做乜鳩
為反而反 問你地信new age會出咩事又講唔出
你地屋企人俾new age神棍呃過?
根本任何野你太沉迷自己又冇獨立思考都會出事架啦

我剩係見到有人企圖將new age定義做宗教
又有人指責new age亂用科學術語
真正有乜危害又冇人講到

自然療法順勢療法唔害死人?
拖慢人類科技發展唔害死社會?

倫敦金都可以害死人
咁代表投資係一件有害既事?
靠晒自然療法個d人只係冇獨立思考既蠢閪
正確應該係西藥同自然療法一齊用

我對自然療法唔熟,自然療法教配合西醫咁用?

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦
教人唔好睇西醫淨係自然療法醫癌個d係神棍
信到十足個d係冇獨立思考既豬
呢種人就算唔玩new age走去玩其他野一樣係死
New age就好似儒家墨家道家咁係一種思想
本身冇對與錯 係睇人點樣去吸收
如果有人利用new age黎偷呃拐騙
或者以為信new age可以醫病/發達而去信
證明佢地仲停留係自己既慾望上面
咁樣根本唔會達到提升心靈質素既目的

你地係咪可以分得開純粹個人修行同現實影響力?

咩吸引力法則果D, 個個都信心想事成呢個世界仲得了? 將努力花喺點令自己真係信一樣野, 而唔係發展其他, 人類直頭仲住喺山洞啦.

其實點解你地覺得信new age就係日日淨係打坐其他咩都唔做咁?
吸引力法則係講緊你做任何野保持正面心態就會易d成功
唔係話你靠d唔知咩超能力黎想要咩就要咩
如果有個人工都唔返淨係想靠吸引力法則等d錢自己黎
咁佢只係癡撚左線

心態改變命運
見有其他宗教係度
無限輪迴先正
可以體驗唔同人生

如果有得你選擇
日日李加成唔好?

可能係
我唔後悔

咁我可以同你講
佛陀話可以投生為人既眾生, 同其他惡趣(地獄, 餓鬼, 畜生)既比例
就係同手指尖上既塵土同地球上既塵土既比例差唔多

一間投去非洲落後地方 你又幾快樂
吸引力法則同自我實現預言有咩分別?

其實就係要你唔諗野

我試過
咩都唔諗
但冥想完得唔到答案

定只係生智
但無正知正見
一樣只係沉淪幻覺之中

呢個收工答

完全唔諗野好難,一步一步黎
試下數息法先

死左咪唔諗
入定都唔係唔諗野

我試過
咩都唔諗
但冥想完得唔到答案

定只係生智
但無正知正見
一樣只係沉淪幻覺之中

呢個收工答

完全唔諗野好難,一步一步黎
試下數息法先

死左咪唔諗
入定都唔係唔諗野

冥想數息唔係問題,但唔好望前面,望斜下
靈學典有提過相關問題,同埋諗返轉頭,好多菩薩佛像都唔係正視而係垂廉視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞