new age撚鳩UP POST

682 回覆
45 Like 47 Dislike
玩左幾年new age 心血來潮想POST下new age野
睇下有冇人睇 冇人睇就post完收皮

New age世界觀既神:

每個宗教都有神既存在,係耶教里面,神係好小氣又有好撚勁既上帝,有乜唔開心就會佛你。

道教里面,勵志d,因為佢同你講神都係人,佢做到d人做唔到既野就變神,eg比雷劈冇事(d人好似叫乜鳩天劫)

咁new age既神又點呢 有兩種講法

第一種

long long time age, 一片虛無,但有一粒點。呢粒點係一個意識,佢一存在就知道自己無所不能,但乜鳩叫無所不能?佢唔知,因為冇參照物,成個世界乜都冇。
eg:我同你講你全世界最大力,首先要有人比你細力,你先確認到自己大力

所以要知道自己無所不能,首先要有「無所能」先(姐係廢呀),于是佢就爆開左自己,宇宙里面既一切都係由佢化成。

所以可以話你係神,街邊粒石仔係神,路邊條草係神,太陽係神,星星係神,乜鳩都係神。

所以我地話神係無所不能,因為一切都係佢,佢可以係最大,亦可以係最細,佢可以係最快,亦可以係最慢

第二種

係我地呢個世界對上有個高維度既世界 里面所有人都係無所不能 佢想食野 只要諗一下 眼前就變一堆正野食 佢想要新玩具 諗一下就變舊玩具出黎

所以日日on99咁 唔知做乜好 於是佢地諗左個遊戲出黎 就係變廢遊戲

投胎封印記憶 降生到我地呢個低維度世界 係呢個世界 你諗冇用 要真係落手做先會得到某樣野

咁佢地投胎前 會set好哂要經歷乜生活既 例如想經歷有錢佬生活 就set好之後投胎變李生個仔咁 呢個舉動就叫「靈魂藍圖」 人稱命運
(每個揀係香港出世既都好有勇氣 )

但有一樣好有趣既野就係 你唔係孤軍作戰 有條友望撚實你 間唔中會提下你點做 但聽唔聽就你既事 呢把聲 我地一般人叫直覺 NEW AGE撚叫神性

每個人都有個gps 每個人都有個助手 指你去你應該去既地方 但好多時我地會跟隨「理性」而唔係「神性」
好多人都係 做你「認為」應該做既事 而唔係做你應該做既事

好多人一講直覺就覺得on9 唔科學 唔合理 理性d啦親

但無可否認直覺有佢神奇之處 些牙個故事先

有次我唔洗上堂既 但要特登返學搵一搵個阿sir
咁果日係閒日黎既 咁理所當然個阿sir係應該係學校既 咁我就冇打電話確認 直接返去啦
臨出門口前 個腦有把聲「不如打佢手提 確認一下先啦」
我聽完冇理 覺得屌 實無死啦 閒日點會唔係度
之前返到去搵佢唔到 打比佢 先知佢請左假唔係學校 白行一轉
直覺真係有佢神奇之處
冇哂NEW AGE撚?
好有興趣
但係涉及太多野好難明
好有興趣
但係涉及太多野好難明

因為暫時仲未有一個系統d既整合
所以有時你要睇多d有關靈性既書 打左個底先明

好似吸引力法則咁 時時叫你FF有果樣 咁就會得到
但你冇個底既時候 你就唔知FF有乜用 同埋要點FF

但原來其他書講 FF就姐係切換自己個頻率 同埋要用已經擁有後 感恩既態度黎FF
我覺得new age個範圍好大
由「神」到陰謀論都有cover,多到我只係睇一睇,都冇深入了解過
Btw真係有好多人覺得new age嘢係9up出嚟
我覺得new age個範圍好大
由「神」到陰謀論都有cover,多到我只係睇一睇,都冇深入了解過
Btw真係有好多人覺得new age嘢係9up出嚟

冇計 太多野可以嘈幾日 例如直看定錯覺 命運定偶然
New age唔似科學咁 一就一 二就二 每個人神性都唔同表現方式 可能只係簡單一個念頭 咁就己經冇乜人信有神性
終於歸一了合一的心跳
從前的往後的已互相對調

終於歸一了合一的心跳
從前的往後的已互相對調

有時三部曲差唔多講曬new age中呢個宇宙/神嘅目的意義,成個流程係點
終於歸一了合一的心跳
從前的往後的已互相對調

用「合一」呢個詞鳩UP一下先

之前都講左全宇宙都係由一個「點」爆出黎 其實可以話大家同一個老母生
你同小至沙粒 大至星球 都係兄弟姊妹黎

而家人類患左個病叫「關我撚事症」
你覺得坐你隔離個靚女唔關你事
你覺得路上撞見既毒撚唔關你事
你覺得ISIS唔關你事
乜都覺得人地既事唔關你事 你既事都唔關人事 慢慢 個人就變左隔離 冇左「合一」既連結
但其實每個人身上都有一條睇唔到既線 線連左係個睇唔到既「點」度 所有人所有物其實都係連結埋一齊 從來冇「分離」過

只要嘗試轉換個心境乜都話「關我事」 咁就體會到「合一」
lm學野
巴打我之前有睇與神對話同小米
好好睇
終於歸一了合一的心跳
從前的往後的已互相對調

之前都講左全宇宙都係由一個「點」爆出黎 其實可以話大家同一個老母生

你覺得ISIS唔關你事
乜都覺得人地既事唔關你事 你既事都唔關人事 慢慢 個人就變左隔離 冇左「合一」既連結
但其實每個人身上都有一條睇唔到既線 線連左係個睇唔到既「點」度 所有人所有物其實都係連結埋一齊 從來冇「分離」過

前幾年興起本new age書講類似'萬物一體'嘅慨念
本書叫咩名?
巴打我之前有睇與神對話同小米
好好睇

與神對話睇左 覺得第1集最大幫助 後兩本好似為出而出咁

小米都幾好睇 烏托邦世界
終於歸一了合一的心跳
從前的往後的已互相對調

你覺得ISIS唔關你事

前幾年興起本new age書講類似'萬物一體'嘅慨念
本書叫咩名?

無量之網?
邏輯?
Quantum physics
Energy, vibrations, waves
玩左幾年new age 心血來潮想POST下new age野

每個宗教都有神既存在,係耶教里面,神係好小氣又有好撚勁既上帝,有乜唔開心就會佛你。

道教里面,勵志d,因為佢同你講神都係人,佢做到d人做唔到既野就變神,eg比雷劈冇事(d人好似叫乜鳩天劫)

第一種

long long time age, 一片虛無,但有一粒點。呢粒點係一個意識,佢一存在就知道自己無所不能,但乜鳩叫無所不能?佢唔知,因為冇參照物,成個世界乜都冇。
eg:我同你講你全世界最大力,首先要有人比你細力,你先確認到自己大力

所以要知道自己無所不能,首先要有「無所能」先(姐係廢呀),于是佢就爆開左自己,宇宙里面既一切都係由佢化成。

所以可以話你係神,街邊粒石仔係神,路邊條草係神,太陽係神,星星係神,乜鳩都係神。

所以我地話神係無所不能,因為一切都係佢,佢可以係最大,亦可以係最細,佢可以係最快,亦可以係最慢

第二種

係我地呢個世界對上有個高維度既世界 里面所有人都係無所不能 佢想食野 只要諗一下 眼前就變一堆正野食 佢想要新玩具 諗一下就變舊玩具出黎

所以日日on99咁 唔知做乜好 於是佢地諗左個遊戲出黎 就係變廢遊戲

投胎封印記憶 降生到我地呢個低維度世界 係呢個世界 你諗冇用 要真係落手做先會得到某樣野

咁佢地投胎前 會set好哂要經歷乜生活既 例如想經歷有錢佬生活 就set好之後投胎變李生個仔咁 呢個舉動就叫「靈魂藍圖」 人稱命運

但有一樣好有趣既野就係 你唔係孤軍作戰 有條友望撚實你 間唔中會提下你點做 但聽唔聽就你既事 呢把聲 我地一般人叫直覺 NEW AGE撚叫神性

每個人都有個gps 每個人都有個助手 指你去你應該去既地方 但好多時我地會跟隨「理性」而唔係「神性」

咁果日係閒日黎既 咁理所當然個阿sir係應該係學校既 咁我就冇打電話確認 直接返去啦
直覺真係有佢神奇之處

New age 如果好似你咁講
真係唔合理
因為宗教的神是真
耶穌是真,但耶穌話,只有耶和華是真神。不信的得不到永生。伊斯蘭話只有阿拉是真神,其他是假神。道教就多神論。如果五大宗教都是真神,邏輯上會出現嚴重謬誤和矛盾,是不可能的事。

反而與神對話,都係new age, 解釋就可信一些。佢話所有的宗教都是假,不是神。但不代表,你向宗教中的神祈禱,神不會回應你。相反,即使宗教中的神是錯,你都可以經歷神,神不會因你無知而不幫助你。祈禱,必需要有感恩和信心,不能要求或乞求。但你不能藉感恩來操控神和愚弄神。

第一種

第二種

直覺真係有佢神奇之處

New age 如果好似你咁講
真係唔合理
因為宗教的神是真
耶穌是真,但耶穌話,只有耶和華是真神。不信的得不到永生。伊斯蘭話只有阿拉是真神,其他是假神。道教就多神論。如果五大宗教都是真神,邏輯上會出現嚴重謬誤和矛盾,是不可能的事。

反而與神對話,都係new age, 解釋就可信一些。佢話所有的宗教都是假,不是神。但不代表,你向宗教中的神祈禱,神不會回應你。相反,即使宗教中的神是錯,你都可以經歷神,神不會因你無知而不幫助你。祈禱,必需要有感恩和信心,不能要求或乞求。但你不能藉感恩來操控神和愚弄神。

至於你講粒子的理論,或高維度理論,則看起來不合理,實質相當合理,因完全合乎現行科學的框架。
所有宗教都係真,都係真神。
呢個真係冇乜可能。

反而,所有宗教都是假神,是騙人。
但人都有機會,可以在宗教中經歷神,因神不會因你無知而不幫助你。
祈禱,必需要有真誠,感恩和信心,不能要求或乞求。神就有機會幫你。

另一個可能,就係宗教有超自然力量介入,目的在維穩。像父母講童話故事一樣,向人類講神話故事。童話故事係騙人,但有其勵志及幫助孩子心理成長。同樣,宗教係騙人的神話故事,但對人類社會成長有幫助。

呢個解釋似乎較合理和乎合現時的世界情況。
呢個真係冇乜可能。

但人都有機會,可以在宗教中經歷神,因神不會因你無知而不幫助你。
祈禱,必需要有真誠,感恩和信心,不能要求或乞求。神就有機會幫你。

另一個可能,就係宗教有超自然力量介入,目的在維穩。像父母講童話故事一樣,向人類講神話故事。童話故事係騙人,但有其勵志及幫助孩子心理成長。同樣,宗教係騙人的神話故事,但對人類社會成長有幫助。

我覺得每個宗教都摸到少少邊 但有唔少野係腦補OR推理 所以有D真有D假

好似瞎子摸象既道理咁 呢個摸到隻腳就話象係粗既 果個摸到條尾就話係幼既
看似矛盾 但其實兩個都岩 但唔可以將A岩既野 套落B度 B岩既野 套落A度

姐係某一PART我地要用耶教 某一PART要用佛教 某一PART要用道教 先可以還原個「真理」出黎

但至於幾時用邊PART 就要親身實踐出黎
終於歸一了合一的心跳
從前的往後的已互相對調

你覺得ISIS唔關你事

小克都係new age撚嚟
之前好多人講new age 野

不論new age 撚定唔係咁喜歡new age ge 人
講下new age撚對賭錢睇法先

拿 我就冇賭開錢既 但時不時聽到身邊D賭徒講自己D賭錢經歷
就好自然用NEW AGE果一套放落去 去解釋個現象 咁就有D幾有趣既心得些牙下比大家
賭開錢既朋友可以幫手睇下 反映返有冇共鳴

賭錢最緊要乜? 運氣!

運氣係new age角度黎解釋呢 就係一個人 你處於一個乜既狀態 就散發住D乜氣場 就吸引D乜返黎

時時聽D賭徒講 自己一落場賭 贏到啪啪聲 去轉廁所就輸到嘔
本new age撚就認為係因為 佢個狀態轉左

贏錢既時候 你往往會心跳加速 強烈既興奮感 精力十足 無所不能既感覺 隨時腦子一熱就all in落去

反之 輸既感覺 每次落注都猶豫不定 十五十六咁 之後每次輸開有條路 借錢再追都係再輸

其實如果你留意下內心個感受 你會feel到兩個差別 感受係反映緊你處於一個乜狀態

贏錢大法(未經證實)
一開始玩D簡單野先 容易贏錢既先 先贏佢一筆細錢 積左個勢先 再慢慢滾大佢 你開始feel到強烈興奮同喜悅 就開始玩大野 一步一步升上去

如果輸 輸兩三局就拿拿聲閃人 因為你狀態變左 追落去實輸到仆直
走去食下野行下街訓醒第二日再玩過

PS 以上言論純個人FF 小賭怡情 大賭亂性 全體頭盔術
呢個真係冇乜可能。

我覺得每個宗教都摸到少少邊 但有唔少野係腦補OR推理 所以有D真有D假

好似瞎子摸象既道理咁 呢個摸到隻腳就話象係粗既 果個摸到條尾就話係幼既
看似矛盾 但其實兩個都岩 但唔可以將A岩既野 套落B度 B岩既野 套落A度

姐係某一PART我地要用耶教 某一PART要用佛教 某一PART要用道教 先可以還原個「真理」出黎

但至於幾時用邊PART 就要親身實踐出黎

科學和超自然力量科學就係瞎子摸象。

宗教唔多似,宗教是宣稱,宣稱是神。唔似瞎子摸象。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞