new age撚鳩UP POST

682 回覆
45 Like 47 Dislike
早幾日有個人add我tg 佢個username係emoji 個id係亂打d英文字 icon係風景
佢add我既開場白大概係咁「hello 師兄 想跟你學new age」

唔知點解一見佢add我 我個腦就彈左句 「女黎」
但我就即刻質疑呢個諗法 心諗
「連登哪有女 邊有女會走黎學new age

之後text左幾句 佢彈段錄音黎 屌你女聲黎既喂

就係咁 我又要摑自己一巴掌 呢個係我同自己訂定既規矩 如果我有靈感 但我唔信 最後發現靈感係岩既 我就要摑自己一巴 前前後後摑左自己好多巴

呢個都算係一個訓練靈感既方法 偶然遵從你既靈感 做你覺得荒謬唔合理既事
因為如果你唔相信你既靈感 神點解要比靈感你呢?
我比極錢你都唔肯收 我仲會比錢你咩?

(頭盔mode:但要考慮後果,唔好靈感話要你賭身家 你就真係賭身家)
心血來潮 鳩UP下

一個人既組成 分左3part
1:大腦
2:小我
3:高我

大腦,其實唔止大腦 係講緊成個身體

小我,後天既性格,身份,經歷,價值觀既混合體 往往人地問你係邊個 你會答我係陳大文 我幾歲 我係金融佬 我乜乜乜 全部都係講緊「小我」

高我,通常被人叫做 神 上帝 守護天使等等

用「模擬人生」做例子,「小我」=遊戲里面既角色,「大我」=坐係電腦前既你

靈感係點既一回事呢? 其實就姐係你個「高我」向你發左個訊號,就好似模擬人生咁 玩家佢點你去某地方 你呢個遊戲人物可以選擇唔去 冇問題 但玩家咁樣做得肯定有佢原因

我地人做野 通常都係第一靠知識 第二靠邏輯 第三靠想象 好簡單舉個例 你想得到一筆金錢 你就會選擇返工,做生意 因為呢個係你腦里面諗到既野

但高我就唔同 佢可以諗到你腦里面諗唔到既野 例如你話想賺錢 佢會叫你去沙灘 之後挖開D沙 發現里面有個寶盒 有好多條金條 你個腦想唔想像到?

正正因為想像唔到 所以你好多時覺得靈感唔make sense 係發緊神經 所以你選擇相信邏輯 相信理性 唔理靈感
所以你想賺錢 靈感叫你去沙灘 你即刻就心諗去乜鳩沙灘呀 搵工啦屌

高我永遠為你提供直路 但我地永遠鐘意行彎彎曲曲 因為咁樣先有「安全感」任何唔合你知識 唔合你邏輯 唔合你想象既 你都會有種「不安」有種無野比你扶住既感覺

但其實我地根本唔需要扶住野 渣住野先可以安全咁行路 有一個神永遠照顧住我地 你只需要開放你既心&腦 由佢lead住你黎行 咁你就可以行上一條直路

生活唔係要每日都要勇者鬥惡龍 打到損手爛腳咁先叫生活 生活可以好輕鬆 好簡單
早幾日有個人add我tg 佢個username係emoji 個id係亂打d英文字 icon係風景
佢add我既開場白大概係咁「hello 師兄 想跟你學new age」

就係咁 我又要摑自己一巴掌 呢個係我同自己訂定既規矩 如果我有靈感 但我唔信 最後發現靈感係岩既 我就要摑自己一巴 前前後後摑左自己好多巴

呢個都算係一個訓練靈感既方法 偶然遵從你既靈感 做你覺得荒謬唔合理既事

(頭盔mode:但要考慮後果,唔好靈感話要你賭身家 你就真係賭身家)

師兄你已經有好好的開始啦,慢慢練就可以

師兄你已經有好好的開始啦,慢慢練就可以

我想算命 快點奇門我
無HSBC無得收錢呀 樓主點解會覺得無女學new age? 我加埋身邊受左我影響嘅人都係女 連埋我老母
我通常會教左law of attraction先再講其他 因為佢地會想見到真係有效果先會繼續想聽
唔知大家有無咁既感覺
我好細個就覺得呢個世界既我 唔係真正既我
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
但我又諗唔起 點解會有呢種感覺
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既
無HSBC無得收錢呀 樓主點解會覺得無女學new age? 我加埋身邊受左我影響嘅人都係女 連埋我老母

因為我有去百度貼吧果邊交流。都係覺得男既多 好少女學
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

有無NEWAGE GROUP
好多時討論人生問題 同同齡講唔到
又或者 就算同屋企人講都唔理解
以為我壓力太大

邊個吧?
賽斯同門羅吧都幾靜下
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

我剩係覺得呢個世界太悶
黎d魔法 超能力 武俠就正
利申:中二末期
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

以為我壓力太大

冇人開 我懶人
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

有呀 可能你本身唔係呢個世界嘅人

邊個吧?
賽斯同門羅吧都幾靜下

之前吸引力法則吧 bashar吧 而家靜哂 陰毛論話比阿爺打壓
好似而家最旺係元吾氏 但我對佢d料冇乜feel
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

我剩係覺得呢個世界太悶

AGGER
同感
覺得呢個世界幾悶下
另外
最近好煩
我依家廿六歲
以前無心機讀書
依家讀番書由毅進讀起
想遲D讀完IVE HD(GRANT)
去日本留學(讀日本語 跟住讀專門學校)
但日本留學要20萬保證金(那有錢 )
讀完HD都28 29 儲20萬都唔知要儲幾耐
去日本留學係我夢想黎
但唔做呢樣野我覺得呢世人就成條咸魚咁
其實渣打都得
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

我剩係覺得呢個世界太悶

AGGER
同感
覺得呢個世界幾悶下
另外
最近好煩
我依家廿六歲
以前無心機讀書
依家讀番書由毅進讀起
想遲D讀完IVE HD(GRANT)
去日本留學(讀日本語 跟住讀專門學校)
但日本留學要20萬保證金(那有錢 )
讀完HD都28 29 儲20萬都唔知要儲幾耐
去日本留學係我夢想黎
但唔做呢樣野我覺得呢世人就成條咸魚咁

我做野唔會諗應該定唔應該。只會諗會唔會後悔
我都想去日本!
我當初去外國讀書都係用吸引力法則㗎,只係嗰陣根本唔知真係有呢回事。所以你都得!
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

以為我壓力太大

冇人開 我懶人

依家個POST好似少左人傾咁
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

以為我壓力太大

冇人開 我懶人

唔識開谷 有冇人識搞
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

以為我壓力太大

冇人開 我懶人

唔識開谷 有冇人識搞

無Telegram咩?
唔知大家有無咁既感覺
呢個世界好假
但講唔出果種咩感覺
好似唔屬於呢個世界咁
當然最後做左廿幾年人
又覺得自己係呢個世界既

以為我壓力太大

冇人開 我懶人

唔識開谷 有冇人識搞

無Telegram咩?

有 點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞