new age撚鳩UP POST

682 回覆
45 Like 47 Dislike
睇左十幾頁都唔明班反new age撚做乜鳩
為反而反 問你地信new age會出咩事又講唔出
你地屋企人俾new age神棍呃過?
根本任何野你太沉迷自己又冇獨立思考都會出事架啦

我剩係見到有人企圖將new age定義做宗教
又有人指責new age亂用科學術語
真正有乜危害又冇人講到

自然療法順勢療法唔害死人?
拖慢人類科技發展唔害死社會?

倫敦金都可以害死人
咁代表投資係一件有害既事?
靠晒自然療法個d人只係冇獨立思考既蠢閪
正確應該係西藥同自然療法一齊用
New age 最多只可以講係一個概念
係以前無咁諗近來有新諗法,有唔少資訊係聲稱通靈出來所以叫new age,好似好多其他學說果源頭都係咁來。例如菩提樹下頓悟或者聖靈感召、上帝叫我參選...

順勢療法自然療法本身唔會死人,係自然人都會死,咁無得醫咪會死囉(當然我唔排除係有人無本事亂來,咁係庸醫害人)西醫用藥七分毒,其實都係以毒攻毒架咋。中醫我覺得算係自殺療法一種,用草藥。

Anyway new age 都要討論﹖其實係乜玩法﹖
New age 最多只可以講係一個概念
係以前無咁諗近來有新諗法,有唔少資訊係聲稱通靈出來所以叫new age,好似好多其他學說果源頭都係咁來。例如菩提樹下頓悟或者聖靈感召、上帝叫我參選...

順勢療法自然療法本身唔會死人,係自然人都會死,咁無得醫咪會死囉(當然我唔排除係有人無本事亂來,咁係庸醫害人)西醫用藥七分毒,其實都係以毒攻毒架咋。中醫我覺得算係自然療法一種,用草藥。

Anyway new age 都要討論﹖其實係乜玩法﹖

中醫係自然療法呀

其實係 突然諗通 / 突然有個idea / 突然見到某人某物某事引發你聯想

其實呢啲位有啲危險

打坐冇正見好易走歪路

其實而安東尼為首既撒旦教一樣叫人跟從返自己去行善
都好多正能量野
但其實一樣係糖衣毒藥
會行黑巫術,以暴制暴,放任

好多人純粹睇包裝,或者自己體驗到一D經驗而相信
其實好危險

如果自己體驗到既經驗都唔可信,咁有咩係可信?

邏輯,1+1=2
呢樣無得錯
如果連邏輯都通過唔到既話
咁呢樣野一定有問題

自己既體驗會比自己既情緒所影響
亦會因為一D幻象而影響
就好似一個食白粉既人,佢會話食白粉好high
你試唔試?

當然1+1=2係一定無錯
但LEE個世界唔係所有野都非黑即白是非分明
你話要合邏輯
但邏輯都係靠前人經驗或者科學家反覆實驗出黎
咁點解人地既經驗(實驗)就可以相信
而自己既經驗同人地唔同就唔可信
其他人難道唔會受情緒幻象所影響?
如果自己唔可信既話
係咪樣樣野都抄就最安全?
係咪所有創作或者新嘗試都係走歪路?

人地同自己既經驗都唔可信
點解要咁強調「我」/「自已」既經驗
Newage既教法咁強調「我」咩?
因為人地同自己既經驗都有機會因爲自己因素影響
邏輯唔一定歸納法
演繹推理亦係其中一個方法
唔係創新一定有問題,只係通過邏輯test下就個

算啦 佢連邏輯係經驗都講得出 冇得救架啦

有咩邏輯唔係日常生活中發現然後起推論再反覆驗證然後衍生出黎
班科學家難道全部離哂地唔駛生活
靠讀書靠法則淨係係實驗室做實驗就可以有新科技?
經驗唔可信咁點解試新藥都要搵人搵動物去試去睇反應
咁係咪為科學為研究收番黎既就叫數據就可信
我只唔明點解自己日常生活既經驗都要自我懷疑
眼見既又唔係真,聽到既又可以係幻聽,感覺到就更加係怪力亂神
咁對於你地黎講人生係咪只係需要邏輯
邏輯以外既全部都係冇意義?
咁講所有感官都冇意義,要個腦就夠?

仲有LEE度冇人要你救
同你有唔同諗法就係有病
科技界係咁樣討論問題ga?
用靈感買股高位走左

真正有乜危害又冇人講到

倫敦金都可以害死人

我對自然療法唔熟,自然療法教配合西醫咁用?

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦
教人唔好睇西醫淨係自然療法醫癌個d係神棍
信到十足個d係冇獨立思考既豬
呢種人就算唔玩new age走去玩其他野一樣係死
New age就好似儒家墨家道家咁係一種思想
本身冇對與錯 係睇人點樣去吸收
如果有人利用new age黎偷呃拐騙
或者以為信new age可以醫病/發達而去信
證明佢地仲停留係自己既慾望上面
咁樣根本唔會達到提升心靈質素既目的
用靈感買股高位走左

我用奇門玩即日鮮一樣執到
代表係,大時代合埋眼都執錢

幾好 將玄學應用到現實

真正有乜危害又冇人講到

倫敦金都可以害死人

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦
如果有人利用new age黎招搖撞騙

一時間醒唔起招搖撞騙呢個成語

真正有乜危害又冇人講到

倫敦金都可以害死人

唔理你咩方法醫,最緊要係辨症施治
咁多人嘈 我都講兩句

之前都講左 new age岩岩起步 好多野未達成共識

有d人屎忽撞棍成功左就以為要成功就一定要用屎忽去撞支棍

更加唔好講好多人趁住而家仲係一片混亂 出黎9up呃飯食扮大師

所以我會建議學習者唔好盡信書本/所謂大師講既說話 一切抱住懷疑既心 自己實踐 再自己總結

講真 你問我 new age修到最高境界可以點 我都答你唔到 但我只能分享 我當下既得著就係諗野正面左 /認清自己/ 外加一d小小既特殊能力

學習and進步既路仲有排行

其實係 突然諗通 / 突然有個idea / 突然見到某人某物某事引發你聯想

其實呢啲位有啲危險

打坐冇正見好易走歪路

其實而安東尼為首既撒旦教一樣叫人跟從返自己去行善
都好多正能量野
但其實一樣係糖衣毒藥
會行黑巫術,以暴制暴,放任

好多人純粹睇包裝,或者自己體驗到一D經驗而相信
其實好危險

如果自己體驗到既經驗都唔可信,咁有咩係可信?

邏輯,1+1=2
呢樣無得錯
如果連邏輯都通過唔到既話
咁呢樣野一定有問題

自己既體驗會比自己既情緒所影響
亦會因為一D幻象而影響
就好似一個食白粉既人,佢會話食白粉好high
你試唔試?

當然1+1=2係一定無錯
但LEE個世界唔係所有野都非黑即白是非分明
你話要合邏輯
但邏輯都係靠前人經驗或者科學家反覆實驗出黎
咁點解人地既經驗(實驗)就可以相信
而自己既經驗同人地唔同就唔可信
其他人難道唔會受情緒幻象所影響?
如果自己唔可信既話
係咪樣樣野都抄就最安全?
係咪所有創作或者新嘗試都係走歪路?

人地同自己既經驗都唔可信
點解要咁強調「我」/「自已」既經驗
Newage既教法咁強調「我」咩?
因為人地同自己既經驗都有機會因爲自己因素影響
邏輯唔一定歸納法
演繹推理亦係其中一個方法
唔係創新一定有問題,只係通過邏輯test下就個

算啦 佢連邏輯係經驗都講得出 冇得救架啦

有咩邏輯唔係日常生活中發現然後起推論再反覆驗證然後衍生出黎
班科學家難道全部離哂地唔駛生活
靠讀書靠法則淨係係實驗室做實驗就可以有新科技?
經驗唔可信咁點解試新藥都要搵人搵動物去試去睇反應
咁係咪為科學為研究收番黎既就叫數據就可信
我只唔明點解自己日常生活既經驗都要自我懷疑
眼見既又唔係真,聽到既又可以係幻聽,感覺到就更加係怪力亂神

咁對於你地黎講人生係咪只係需要邏輯
邏輯以外既全部都係冇意義?
咁講所有感官都冇意義,要個腦就夠?

仲有LEE度冇人要你救
同你有唔同諗法就係有病
科技界係咁樣討論問題ga?

紅字: 大把

1+2+3+4+5 + ... + infinity = -1/12

呢樣唔係經驗可以得出, 但係邏輯驗證嘅真理.

綠字: 就係世界上充斥太多呃神騙鬼嘅野去欺騙五感, 先要用經驗以外嘅野去filter.

new age最大問題係睇得自己太高, 個個以為自己與眾不同. 最自大嘅群體反而去指責返科學係權威信仰

真正有乜危害又冇人講到

倫敦金都可以害死人

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦

你地係咪可以分得開純粹個人修行同現實影響力?

咩吸引力法則果D, 個個都信心想事成呢個世界仲得了? 將努力花喺點令自己真係信一樣野, 而唔係發展其他, 人類直頭仲住喺山洞啦.

真正有乜危害又冇人講到

倫敦金都可以害死人

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦

咩吸引力法則果D, 個個都信心想事成呢個世界仲得了? 將努力花喺點令自己真係信一樣野, 而唔係發展其他, 人類直頭仲住喺山洞啦.

又講吸引力法則 真係唔知要出幾多篇文 d人先知咩係new age既心想事成
個人好怕死
6,7歲果時就諗遲下會死
變番出世前無“我”果種感覺真係好驚
幾年前有一段時間又係咁
最近又諗番同一個問題真係好辛苦
有人話“我”只係幻覺 只係腦電波既產物
呢個唔理 呢一刻我感覺“我”係真實
但好驚死後“我”會消失
因為無”我“之前果百幾億年根本乜feel都無
有”我“呢種主觀思想之後 根本想像唔到之後又無“我”會點
成日諗點解要比主觀思想我
人生最多咪100年左右
無輪迴既話 人生到底有咩意義?
依家既努力對你黎講 係你死後乜意義都無
宇宙毀滅左 你都係無用 除非有脫離物質宇宙之外既空間(靈界?) 某種度我講到呢到都唔係太信 因為我本身都比較唯物主義 如果靈魂唔係物質點影響物質?靈魂係能量既話都算係物質既一種 如果靈魂係能量都逃唔過宇宙終極命運 即係無用
或者科學之後可以去到平行宇宙或者多元宇宙
但好明顯科學暫時無咩希望
newage最近睇由靈開始先接觸
講真我唔太信咩高靈 我就係神 或者乜鬼人生藍圖之類 咩學習咩合一我都唔想
我希望人係獨立 希望神係獨立 而且客觀存在
希望有輪迴 希望輪迴唔單止局限係呢個宇宙
老老實實 宇宙壽命都係有限 一係熱寂 一係大收縮 一係循環宇宙 個個最後命運都係仆街 局限係呢個宇宙都係玩完

睇到呢到你會發現 根本我暫時唔太信newage果種理論
但某d理論我希望係真 例如出體
講真咩思想影響實相 我唔太想佢係真
因為如果靈界 係咁樣既話 你根本分唔到咩係真咩係假
雖然某種度上黎講
我地感知既呢個世界全部都係腦內影像
個人好怕死
幾年前有一段時間又係咁
但好驚死後“我”會消失
人生最多咪100年左右
宇宙毀滅左 你都係無用 除非有脫離物質宇宙之外既空間(靈界?) 某種度我講到呢到都唔係太信 因為我本身都比較唯物主義 如果靈魂唔係物質點影響物質?靈魂係能量既話都算係物質既一種 如果靈魂係能量都逃唔過宇宙終極命運 即係無用
講真我唔太信咩高靈 我就係神 或者乜鬼人生藍圖之類 咩學習咩合一我都唔想
老老實實 宇宙壽命都係有限 一係熱寂 一係大收縮 一係循環宇宙 個個最後命運都係仆街 局限係呢個宇宙都係玩完

雖然某種度上黎講

呢D係哲學問題

哲學有意義過new age好多

真正有乜危害又冇人講到

倫敦金都可以害死人

有腦都知有病就要食藥
調養先用自然療法啦

又講吸引力法則 真係唔知要出幾多篇文 d人先知咩係new age既心想事成

哦, 咁當我冇問過. 但唔好意思我真係唔會追post or自己search呢D荒謬野嘅所謂解釋

本身個立論已經奇L怪, 好簡單一個問題已經解唔通.

其實鍾意new age不如認認真真去睇哲學, 中國哲學又好歐洲哲學又好. 點都好過研究一堆似是而非嘅野. 根本new age好多所謂想法都係東抄西抄 炒埋一兜. 都係速食野, 好撚易先氹人落搭
個人好怕死
幾年前有一段時間又係咁
但好驚死後“我”會消失
人生最多咪100年左右

雖然某種度上黎講

關於「我」其實你可以試下冥想
一切雜念都消失之後 你就明白咩係真正既「我」
唔劇透自己試

點解近排會接觸newage係希望有客觀證據 證明靈魂存在
例如出體經驗
哲學純講 有d說服唔到自己

點解近排會接觸newage係希望有客觀證據 證明靈魂存在
例如出體經驗
哲學純講 有d說服唔到自己

出體經驗網上好多人有 外國直頭出埋書教出體
唔劇透自己試

咩都唔諗 都係諗唔到咩係我
即係好似無答到個問題咁
唔劇透自己試

即係好似無答到個問題咁

其實就係要你唔諗野
都係果句 你試左冥想 就明咩係「我」真係唔想劇透
我一直覺得人死如燈滅真係好唔合理
因為你死左
世界對你黎已經完
仲有如果係循環宇宙
理論上係有機會出現番同一個你
雖然機會率係非常非常非常低
但唔係零
因為你依家存在就係證據
唔劇透自己試

即係好似無答到個問題咁

其實就係要你唔諗野
都係果句 你試左冥想 就明咩係「我」真係唔想劇透

我試過
咩都唔諗
但冥想完得唔到答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞