『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike

申請英國車牌黎買煙酒
又可以當BRP / 落D
咁hkid就寄得走啦
香港車牌可以咁用?

香港嗰張真係一張紙
唔明點解可以冇相

香港嘅車牌設計上係配合香港居民身份證一齊用,唔同其他地方咁一張車牌當埋身份證明

但外國唔承認身份證嘛
變相香港人係外國一定要拎passport嚟做proof of age

根本唔關事
你睇下支那車牌有相呀,你覺得去外國又有冇人受?
就算拎美國 driving license 去歐洲啲酒吧人哋都唔一定會接受架,因為根本冇法律基礎要受外國嘅 driving license 做身份證明 / proof of age,佢受嘅話只係人情

噉另外一個問題啦
但driving licence要係photo id我覺得係基本啫
香港因為車牌冇相(定唔知係因為有身分證所以車牌冇相),所以先要夾埋身份證我覺得好唔合理

//
英聯邦在第一次世界大戰期間首次發行了強制的身份證,但在1919年時取消。在第二次世界大戰時又重新引入身份證,但在戰爭結束7年後的1952年又廢除了,原因是廣大公眾對Willcock v Muckle案件的憤怒到達了高潮,此案件中Clarence Henry Willcock在違規駕駛時被警察攔下後拒絕出示他的身份證。儘管他輸了官司,然而法院一致認同他的觀點,即身份證存在是不適當的
//From Wiki

其實身份證嘅存在本身就唔係必然
好多國家(eg英美)嘅身分證係用嚟for非公民(eg綠卡)
所以會用其他嘅文件 例如車牌、社保編號嚟做身份證明文件
所以車牌有相係合理
既然香港身份證有相 我又覺得車牌有無相都無乜大問題

岩岩訓醒1999
我嘅意思係外國車牌因爲係喺無身份證嘅情況下實際扮演嘅身份證嘅用途
所以車牌有相係可以理解
但車牌本身作為一項資格/技能嘅證明
個作用係證明執照持有人擁有揸車呢項技能
而唔係證明眼前呢個人係xxx身份
所以無相我覺得又未至於係唔合理

我覺得香港車牌冇相其中一個原因係簡化申請/續牌嘅程序同慳皮 上去運吉署排個隊等幾分鐘就搞掂幾好

香港嗰張真係一張紙
唔明點解可以冇相

香港嘅車牌設計上係配合香港居民身份證一齊用,唔同其他地方咁一張車牌當埋身份證明

但外國唔承認身份證嘛
變相香港人係外國一定要拎passport嚟做proof of age

根本唔關事
就算拎美國 driving license 去歐洲啲酒吧人哋都唔一定會接受架,因為根本冇法律基礎要受外國嘅 driving license 做身份證明 / proof of age,佢受嘅話只係人情

噉另外一個問題啦
但driving licence要係photo id我覺得係基本啫
香港因為車牌冇相(定唔知係因為有身分證所以車牌冇相),所以先要夾埋身份證我覺得好唔合理

//
英聯邦在第一次世界大戰期間首次發行了強制的身份證,但在1919年時取消。在第二次世界大戰時又重新引入身份證,但在戰爭結束7年後的1952年又廢除了,原因是廣大公眾對Willcock v Muckle案件的憤怒到達了高潮,此案件中Clarence Henry Willcock在違規駕駛時被警察攔下後拒絕出示他的身份證。儘管他輸了官司,然而法院一致認同他的觀點,即身份證存在是不適當的
//From Wiki

所以車牌有相係合理

岩岩訓醒1999
我嘅意思係外國車牌因爲係喺無身份證嘅情況下實際扮演嘅身份證嘅用途
所以車牌有相係可以理解

真係各人唔同睇法啦
車牌冇相,變相證明唔到身份,噉你話你係李嘉誠都得啦
要證明身份就要加埋身份證,噉車牌嘅作用只係一張紙話你識揸車,我就覺得好多餘啦
香港身份證最大作用係證明居留權,所以要逼人統一要有同一份身分證明文件
我陰謀論又好咩都好,我覺得係因為政府想香港個車牌可以任意派畀支那人,方便佢地,所以先唔肯將車牌變成身份證明文件
btw啱啱睇完中國車牌
我諗外國唔認係因為佢冇印英文(拼音名之類)
我記得係澳洲佢要求嘅身份證明文件係可以包括外國driving licence,但要有提供英文字眼
btw啱啱睇完中國車牌
我記得係澳洲佢要求嘅身份證明文件係可以包括外國driving licence,但要有提供英文字眼

好似講太多
我聽過個傳說,有個香港人係澳洲揸車,俾警察叫停,佢畀張回鄉證佢過到骨
btw啱啱睇完中國車牌

好似講太多
我聽過個傳說,有個香港人係澳洲揸車,俾警察叫停,佢畀張回鄉證佢過到骨

部分州份(唔肯定係咪全國通用)要求身份證明文件須要本地ID,如車牌,Proof of Age卡等等,外國人冇本地ID只可以用護照。
但係揸車,只要拎短期簽證(包括旅客、留學生等)就可以用返自己國家嘅車牌。
btw啱啱睇完中國車牌

好似講太多

部分州份(唔肯定係咪全國通用)要求身份證明文件須要本地ID,如車牌,Proof of Age卡等等,外國人冇本地ID只可以用護照。
但係揸車,只要拎短期簽證(包括旅客、留學生等)就可以用返自己國家嘅車牌。

重點係佢用回鄉證
個警察誤以為係driving licence

香港嗰張真係一張紙
唔明點解可以冇相

但外國唔承認身份證嘛

根本唔關事

噉另外一個問題啦

//
//From Wiki

所以車牌有相係合理

岩岩訓醒1999
所以車牌有相係可以理解

真係各人唔同睇法啦
要證明身份就要加埋身份證,噉車牌嘅作用只係一張紙話你識揸車,我就覺得好多餘啦
香港身份證最大作用係證明居留權,所以要逼人統一要有同一份身分證明文件
我陰謀論又好咩都好,我覺得係因為政府想香港個車牌可以任意派畀支那人,方便佢地,所以先唔肯將車牌變成身份證明文件

香港車牌要配合身份證/其他證件一齊用
香港身份證唔係淨係證明居留權用,任何入境香港超過 180 日嘅人都要拎香港身份證
支那人揸住本 passport 已經係身份證明文件啦,車牌係咪身份證明文件有乜嘢關係?

但外國唔承認身份證嘛

根本唔關事

噉另外一個問題啦

//
//From Wiki

所以車牌有相係合理

岩岩訓醒1999
所以車牌有相係可以理解

真係各人唔同睇法啦

香港身份證唔係淨係證明居留權用,任何入境香港超過 180 日嘅人都要拎香港身份證
支那人揸住本 passport 已經係身份證明文件啦,車牌係咪身份證明文件有乜嘢關係?

冇居留權嘅話要拎證明冇居留權嘅身份證,嚟證明點解佢係香港留多個180日,到頭嚟都係圍住「居留證明」而存在。可能我都係鍾意外國嗰套,居留證明用居留咭嚟證明,而駕駛許可用駕駛執照嚟證明,兩樣都做到photo id,唔洗特突整個身份證出嚟。改個拎車牌要求做有居留權就可以做埋居留權證明啦
依家現有個方法係支那人落到香港就可以直接簽個香港牌,變相香港個牌變咗做公廁,聽過有國家(好似係英國)都取消咗香港免試轉車牌嘅優惠。如果連埋居留權,就可以保障返香港個牌嘅價值,最起碼冇咁公廁

不過香港行咗身份證咁耐,都冇咩改㗎啦
都係想發表下我嘅感覺啫

但外國唔承認身份證嘛

根本唔關事

噉另外一個問題啦

//
//From Wiki

所以車牌有相係合理

岩岩訓醒1999
所以車牌有相係可以理解

真係各人唔同睇法啦

冇居留權嘅話要拎證明冇居留權嘅身份證,嚟證明點解佢係香港留多個180日,到頭嚟都係圍住「居留證明」而存在。可能我都係鍾意外國嗰套,居留證明用居留咭嚟證明,而駕駛許可用駕駛執照嚟證明,兩樣都做到photo id,唔洗特突整個身份證出嚟。改個拎車牌要求做有居留權就可以做埋居留權證明啦
依家現有個方法係支那人落到香港就可以直接簽個香港牌,變相香港個牌變咗做公廁,聽過有國家(好似係英國)都取消咗香港免試轉車牌嘅優惠。如果連埋居留權,就可以保障返香港個牌嘅價值,最起碼冇咁公廁

不過香港行咗身份證咁耐,都冇咩改㗎啦
都係想發表下我嘅感覺啫

英國要有證明係香港考就轉到
等~
點證明係香港考車?
叫運輸署出信?
點證明係香港考車?
叫運輸署出信?

考牌張黃紙
無左應該要叫運吉處出信
等~

有無畫「正」字嚟數日子?
等~

數完手指數埋腳趾都唔掂
其實問心喺香港考牌都係好易,咁多人去自駕遊都係會影衰晒
等~

按照單雙數,數住

批,唔批,批,唔批,批,唔批,批,唔批,批,唔批...

等~

按照單雙數,數住

咁你係唔係數到唔批佢就話畀你知?
等~

按照單雙數,數住

望下日曆上面啲運程

抽ok紙巾
聽日send eform問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞