『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike

星期一收到未
星期一收到未

有無同屋企人報喜?
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=668065656731846&id=444750002396747

嗱,你哋以後想叫啲親朋戚友續BN(O)嘅,咁呢度就有個幾百蚊同千幾蚊嘅分別

(佢哋係嗰邊做過啲嘢而坐監唔係我要講嘅重點)

特區護照係香港人嘅護照

慘就慘在你渣呢本野出事,支那領事館會當你乞咁hea走你,就算你補領,都只係補本冇一個國家承認嘅「中國旅行証」

同佢地舉幾多例都無用
親中果班唔會理啦

曲直難分
明明係under支那嘅特衰護照
所以先會有咁差嘅待遇
之後仲話用特衰唔係二等公民?
英國對「二等公民」仲好過支那對香港人
我睇完嘅感覺就係覺得特衰係連二等公民都不如啦(當然我唔相信支那會對一等公民好好
最後仲「希望」香港人拎特衰護照?
上文不接下理嘅?
星期一收到未

有無同屋企人報喜?

同左阿哥講, 佢同我一樣

曲直難分
所以先會有咁差嘅待遇
我睇完嘅感覺就係覺得特衰係連二等公民都不如啦(當然我唔相信支那會對一等公民好好
上文不接下理嘅?

特衰絕對唔係二等公民

係三等公民

曲直難分
所以先會有咁差嘅待遇
上文不接下理嘅?

特衰絕對唔係二等公民

係三等公民

擁有世界一流國家嘅護照係你哋嘅光榮囉好冇?
係唔係真係有需要咁認真討論佢嘅用字同認知呢?

唔明佢咩主場啫
佢要話二等公民
但佢講啲嘢係證明比支那連人地對二等公民都不如

唔明佢咩主場啫
佢要話二等公民
但佢講啲嘢係證明比支那連人地對二等公民都不如

曲黎架啦 但又怕得罪港共
睇完新手文
有一點唔明
副簽職業List果到 係要搵一個係英國工作既人定係香港工作既人?
因為我見佢寫 如果你係英國本土申請 就有個認可LIST

諗下好啦

No chance at all just now! For those BNO passport holders want to get British Citizenship without money or skills in demand in the UK for a work permit, there are only two ways - married a British Citizen and apply for a spouse visa or join the British Armed Forces.

You can 敲 as loud as you like, but no one in the British political establishment will be interested in giving BNO passport holders either the same rights as British Citizens or a residence permit scheme.

我又未試過

我又未試過

我反而係響台中個IO同我講英文

我又未試過

我反而係響台中個IO同我講英文

係東京羽田成田都係講英文喎

係東京羽田成田都係講英文喎

反而check in個架妹同我講英文
仲未有sms話幾時到嘅
仲未有sms話幾時到嘅

你本野dispatch左未?
仲未有sms話幾時到嘅

你本野dispatch左未?

星期六朝轉左dispatched啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞