『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
20萬人,佔總合資格申請人數即340萬人6%,真係好少數。

就算唔少人有其他國籍或部份申請人已去世都無可能有94%無有效BNO。可想而知強國嘅洗腦式推銷非常湊效,試問吓你嘅屋企人、朋友幾多人有有效BNO,幾多人有其他國籍,有幾多人只用緊廁板,大約計吓比例就發覺條數又好啱。

啲人唔申請仲好啦,英國政府應該參照過往廿年記錄去決定有幾多人可以由BNO轉做BC。

大中華餘毒影響甚大,係續領的障礙,老一輩認為英國是外人,既然你不是英國人用甚麼英國護照 續黎做乜啊,幾十歲人仲去得邊
另外有一樣野我好好奇,就是續領BNO的人士的年齡層,以幾多歲為主

唔止老一輩,後生一輩唔識英文,見到英文慘過見鬼,要佢申請用英文,有唔少人寧願用廁板。我估續領年齡層最多係三十歲、四十歲,當時呢班人接受英式教育最深而比較少陣膠味同埋佢地係最有機會、能力離開香港。二十歲最後生一批比較少數,一來出生率低,人口少,大中華膠父母又無幫仔女攞護照,或者父母可能已經有其他國籍惠及子女傳承;二來後生一輩英文真係好差,大家有眼見正苦攪中中、母語教學攪到呢班後生啲英文程度慘不忍睹,社會環境無機會俾佢地練習英文,加上英治時代佢地仲係BB,佢地基本上對英國統治完全無情意結,感覺上完全陌生。

睇返中國人認同感調查
我諗重疊位都係啱啱夠秤有bno嗰一代
呀媽呀爸級嗰啲已經係40歲以上
大概20-40左右
唔好唔記得認同香港人最高嘅年齡層都係18-24
依個post都成日有啲睇落好細個嘅人問啲無聊問題
知道份doc有幾堅就得啦
準申請人真係唔好懶ok

要連登仔寫信,仲要係英文,慘過做苦力

而家都好少用筆寫字了
唔知HMPO比唔比用電腦打字呢
準申請人真係唔好懶ok

而家都好少用筆寫字了

冇人唔畀你print信,最緊要係印出嚟之後你用筆喺下款簽名
準申請人真係唔好懶ok

而家都好少用筆寫字了

冇人唔畀你print信,最緊要係印出嚟之後你用筆喺下款簽名

冇睇名,當我冇講過
我就唔知你有無睇哂呢個post第一頁嘅資料跟住做啦,明明就講好咗爛護照要解釋,位置就係additional information ,教埋你哋交埋錢先知自己填漏或填錯時要寫信講返,咁都收得封言辭咁嚴厲嘅信,你話你哋係唔係攞苦黎申

叫你哋睇又多多聲氣,出事就喊苦喊忽

無架啦,依家信你就寫硬嘅,事就應該無乜嘅,你呢篇嘢唔係第一次見

有睇亦都有係到問過
以為個additional info係痴係個BNO到
我呢家要寫封信比佢地? email定信件
同埋可以點樣詳細解釋
我就唔知你有無睇哂呢個post第一頁嘅資料跟住做啦,明明就講好咗爛護照要解釋,位置就係additional information ,教埋你哋交埋錢先知自己填漏或填錯時要寫信講返,咁都收得封言辭咁嚴厲嘅信,你話你哋係唔係攞苦黎申

無架啦,依家信你就寫硬嘅,事就應該無乜嘅,你呢篇嘢唔係第一次見

有睇亦都有係到問過

full written (and signed) explanation - 人家寫得要你簽名,措辭咁嚴厲,你係咪應該諗吓正式寫封信解釋呢? 呢啲中五、中六考試試題唔好話唔識寫。

[/quote]
同埋可以點樣詳細解釋[/quote]

你唔識寫咪錄影,用你本廁板示範一次案發經過,隨信夾附USB一隻等HMPO慢慢去理解吓你屋企人嘅諗法。
唔好唔記得認同香港人最高嘅年齡層都係18-24
依個post都成日有啲睇落好細個嘅人問啲無聊問題

但係唔可以排除三、四十歲英文程度較好,根本唔需要嚟呢度參考DOC都已經識得續領申請。 我覺得有唔少廿歲嘅仍然蒙在鼓裡,以為自己出世屋企人無幫佢攞BNO。 若果分年齡層比較,我估:

20-29 : 1.5%
30-39 : 2.5%
>40 : 2%

有睇亦都有係到問過

full written (and signed) explanation - 人家寫得要你簽名,措辭咁嚴厲,你係咪應該諗吓正式寫封信解釋呢? 呢啲中五、中六考試試題唔好話唔識寫。

同埋可以點樣詳細解釋[/quote]

你唔識寫咪錄影,用你本廁板示範一次案發經過,隨信夾附USB一隻等HMPO慢慢去理解吓你屋企人嘅諗法。 [/quote]
今集嘅星期日檔案講述嘅,係點解我本BNO會爛成咁...
Cathay online check-in, document nationality 揀咗BNO, 但country of issuance 佢唔俾我揀GBR. 佢話2個"not the same", 咁應該點揀?
Cathay online check-in, document nationality 揀咗BNO, 但country of issuance 佢唔俾我揀GBR. 佢話2個"not the same", 咁應該點揀?

去機場整啦
黐線...9號寄空郵掛號, 23號一次過收齊兩份.
仲快過續特衰...英國人的效率

不嬲都快

呢張乜撚嘢嚟呀?好撚難搣囉!

小心搣

小心搣

大大力小心搣

小心搣

大大力小心搣

唔係就當damage換過本

小心搣

大大力小心搣

仲有一次試既機會

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

嘩 你
用風筒

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

嘩 你
用風筒

用牙籤剷起個角都得
拎簽左証既bno入越南個入境仔同另一個入境仔唔知講乜 聽到佢講overseas
拎簽左証既bno入越南個入境仔同另一個入境仔唔知講乜 聽到佢講overseas

未見過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞